Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia

Sylabus przedmiotu Szkolenie BHP:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Szkolenie BHP
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Nieorganicznej i Inżynierii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Michalkiewicz <Beata.Michalkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,0 ECTS (formy) 0,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 5 0,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań wstępnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wiedzą na temat zagrożeń
C-2Zapoznanie studentów z wiedzą na temat norm prawnych związanych z BHP
C-3Zapoznanie z studentów z zasadami udzilania pierwszej pomocy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Wybrane zagadnienia prawne związane z BHP1
T-W-2Zagrożenia dla życia i zdrowia1
T-W-3Ochrona przed zagrożeniami1
T-W-4Postępowanie w przypadku wystąpienia zagrożeń1
T-W-5Udzielanie pierwszej pomocy1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach5
5

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: obecność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne kolokwium

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE01_W01
Posiada wiedzę dotyczącą prawnych, ekonomicznych i organizacyjnych aspektów BHP
SD_3_W04C-2, C-3, C-1T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE01_W01
Posiada wiedzę dotyczącą prawnych, ekonomicznych i organizacyjnych aspektów BHP
2,0
3,0Student uzyskał co najmniej 51% punktów możliwych do zdobycia w trakcie kolokwium zaliczjącego
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 5 lipca 2007 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w uczelniach, Dz.U. 2007 nr 128 poz. 897, 2007, 2007
  2. Ustawa z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach, Dz.U. 2011 nr 63 poz. 322, 2011, 2011
  3. ZARZĄDZENIE NR 117 Rektora Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 10 grudnia 2018 r., 2018, 2018

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane zagadnienia prawne związane z BHP1
T-W-2Zagrożenia dla życia i zdrowia1
T-W-3Ochrona przed zagrożeniami1
T-W-4Postępowanie w przypadku wystąpienia zagrożeń1
T-W-5Udzielanie pierwszej pomocy1
5

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach5
5
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE01_W01Posiada wiedzę dotyczącą prawnych, ekonomicznych i organizacyjnych aspektów BHP
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_W04Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, związaną z pozatechnicznymi aspektami działalności naukowej, zagadnieniami ochrony własności intelektualnej oraz uwarunkowaniami ekonomicznymi, prawnymi i etycznymi.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z wiedzą na temat norm prawnych związanych z BHP
C-3Zapoznanie z studentów z zasadami udzilania pierwszej pomocy
C-1Zapoznanie studentów z wiedzą na temat zagrożeń
Treści programoweT-W-5Udzielanie pierwszej pomocy
T-W-3Ochrona przed zagrożeniami
T-W-2Zagrożenia dla życia i zdrowia
T-W-1Wybrane zagadnienia prawne związane z BHP
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: obecność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uzyskał co najmniej 51% punktów możliwych do zdobycia w trakcie kolokwium zaliczjącego
3,5
4,0
4,5
5,0