Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZBJZ_1A_PO13-25_U01 | Student nabywa podstawowe umiejętności przydatne do uczestniczenia w procedurach certyfikacyjnych oraz umiejętności niezbędne do przygotowania, realizacji i uczestniczenia w audytach różnego rodzaju. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZBJZ_1A_U04 | Potrafi przygotować dokumentację niezbędną do wdrożenia i certyfikacji systemów jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego |
---|
ZBJZ_1A_U10 | Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U08 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U09 | posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U10 | ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem normalizacji, standaryzacji
i certyfikacji żywności w zapewnieniu żywności o wysokiej jakości. |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów z rodzajami certyfikatów nadawanych żywności i procedurami certyfikacyjnymi oraz z metodologią przeprowadzania audytów. |
C-3 | Nabycie przez studentów umiejętności opracowania dokumentacji niezbędnej w procedurze certyfikacyjnej wyrobu i procesu. |
Treści programowe | T-L-1 | Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie do przedmiotu. Wybór tematów do opracowania prezentacji |
---|
T-L-2 | Obligatoryjność i dobrowolność norm w przemyśle żywnościowym |
T-L-3 | Procedura certyfikacji – podstawowa dokumentacja |
T-L-4 | Opracowanie planu i programu auditu |
T-L-5 | Przebieg auditu |
T-L-6 | Audit systemu – studium przypadku |
T-L-7 | Audit produktu – studium przypadku |
T-L-8 | Prezentacje opracowanych projektów |
Metody nauczania | M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
---|
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne realizowane samodzielnie i w zespołach |
M-4 | Metoda przypadków, prezentacje – zależne od rodzaju ćwiczenia |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych |
---|
S-2 | Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach |
S-3 | Ocena formująca: ocena z prezentacji |
S-4 | Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Posiada minimalne umiejętności w zakresie uczestniczenia w procedurach ceryfikacyjnych. Potrafi wypełnić prawidłowo wniosek certyfikacyjny systemu/produktu. Posiada minimalne umięjętności w zakresie auditowania. Potrafi sporządzić zarys programu i planu audytu w stopniu podstawowym przy niewielkiej pomocy prowadzacego zajęcia. Potrafi opisać przebieg audytu. Z niewielkimi problemami potrafi wcielić się w rolę audytora podczas realizacji studium przypadku i poprawnie rozwiązuje co najmniej 50% problemów poruszanych w czasie studium. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |