Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Modyfikacje genetyczne surowców żywnościowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Modyfikacje genetyczne surowców żywnościowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 16 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, ogólnej technologii żywności. |
W-2 | Podstawy prawa żywnościowego |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji genetycznych różnych surowców używanych sektorze spozywczym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych | 2 |
T-L-2 | Szybkie testy skriningowe w identyfikacji GMO | 5 |
T-L-3 | Narzędzia biologii molekularnej w identyfikacji surowców żywnosciowych zmodyfikowanych gentycznie | 8 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie | 1 |
T-W-2 | Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów | 2 |
T-W-3 | Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO | 2 |
T-W-4 | Przykałdy modyfikcji genetycznej surowców żywnościowych: Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników | 3 |
T-W-5 | System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM | 1 |
T-W-6 | Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju | 2 |
T-W-7 | Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna | 2 |
T-W-8 | Korzyści i zagrożenia wynikajace z produkcji i stosowania zmodyfikowanych genetycznie surowców żywnosciowych | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do pracy w podgrupach | 15 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury tematu | 35 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO12-24_W01 Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady surowców żywnościowych GM i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE. | ZBJZ_1A_W14 | R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07 | InzA_W03 | C-1 | T-L-1, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-8, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO12-24_U01 Potrafi wykonać identyfikację surowców modyfikowanych genetycznie, zarówno jakosciową jak i ilościową, przy zastosowaniu różnych narzędzi diagnostycznych | ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U13 | R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U03, InzA_U05 | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-1 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO12-24_K01 Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i stosowania surowców GM w sektorze spozywczym | ZBJZ_1A_K04 | R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO12-24_W01 Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady surowców żywnościowych GM i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO12-24_U01 Potrafi wykonać identyfikację surowców modyfikowanych genetycznie, zarówno jakosciową jak i ilościową, przy zastosowaniu różnych narzędzi diagnostycznych | 2,0 | |
3,0 | Zna metody analizy GMO w żywnosci | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO12-24_K01 Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i stosowania surowców GM w sektorze spozywczym | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
- Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6
Literatura dodatkowa
- Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7
- Monika Szkarłat, Żywność genetycznie zmodyfikowana w stosunkach międzynarodowych, Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2011, ISBN: 978-83-7784-016-0