Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia

Sylabus przedmiotu Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil
Moduł
Przedmiot Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii
Nauczyciel odpowiedzialny Sylwia Gołąb <sylwia.golab@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Sylwia Gołąb <sylwia.golab@zut.edu.pl>, Agnieszka Kowalczyk-Kassyk <Agnieszka.Kowalczyk-Kassyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna wiedza z zakresu dydaktyki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1W wyniku zorganizowanego procesu kształcenia student będzie: znał podstawowe pojęcia z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych
C-2znał cele, sposoby , zasady i środki nauczania
C-3posiadał umiejętność wykorzystania wiedzy dydaktycznej w edukacji
C-4świadomy roli i złożoności procesu nauczania - uczenia się.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wybrane składniki warsztatu dydaktycznego nauczyciela.3
T-A-2Zasady nauczania przedmiotów zawodowych.2
T-A-3Metody i formy nauczania - uczenia się przedmiotów zawodowych.3
T-A-4Metody kontroli i oceny wyników nauczania.2
10
wykłady
T-W-1Przedmiot, cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych - etymologia pojęć.2
T-W-2Podstawowe fizjologiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu oraz mechanizmy i procesy warunkujące zachowanie się człowieka.2
T-W-3Psychologiczne i pedagogiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu.2
T-W-4Proces nauczania - uczenia się (ogniwa procesu nauczania), gnoseologiczne teorie poznania.4
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Przygotowanie do zajęć tj. dyskusji panelowej, metody przypadków.15
A-A-2Przygotowanie referatu tematycznego.10
A-A-3Udział w konsultacjach.5
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia.10
A-A-5Udział w zajęciach.20
60
wykłady
0

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody problemowe
M-3Metody praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-3Ocena formująca: Dla prac zespołowych: planowanie pracy, oryginalność pomysłów koncepcji pracy, skuteczność i jakość wykonania, terminowość, współpraca w zespole, prezentacja pracy
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-6Ocena podsumowująca: Przygotowanie jednostki metodycznej w oparciu o technologiczny cykl kształcenia
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_18_W01
Zna podstawowe cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych.
ZC_10A_W01C-1T-W-1M-1S-1, S-2, S-3, S-4, S-5, S-7
ZC_10A_18_W02
Zna znaczenie podstwowych pojęć z metodyki nauczania przedmiotów zawodowych.
ZC_10A_W01C-1T-W-1M-1S-1, S-2, S-3, S-4, S-5, S-7
ZC_10A_18_W03
Ma ogólną wiedzę o podstawowych uwarunkowaniach procesu nauczania - uczenia się zawodu.
ZC_10A_W01C-1, C-2T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4, S-5, S-6, S-7

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_18_U01
Potrafi scharakteryzować relacje między kszatłceniem ogólnym i zawodowym.
ZC_10A_U06C-1, C-2, C-3T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-4, S-5, S-6, S-7
ZC_10A_18_U02
Umie nazwać i scharakteryzować podstawowe ogniwa procesu nauczania - uczenia się.
ZC_10A_U06C-2, C-3T-W-4M-2, M-3S-1, S-2, S-4, S-5, S-6, S-7
ZC_10A_18_U03
Potrafi formułować i operacjonalizować celel kształcenia.
ZC_10A_U06C-2, C-3T-A-1, T-A-3, T-A-4M-3S-1, S-2, S-4, S-5, S-6, S-7
ZC_10A_18_U04
Umiał samodzielnie zaprojektować jednostkę metodyczną.
ZC_10A_U06C-2, C-3M-3S-2, S-6

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_18_K01
Ma świadomość potrzeby kształcenia ustawicznego i samodoskonalenia.
ZC_10A_K04C-4T-W-1M-3S-4
ZC_10A_18_K02
Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za własne działania.
ZC_10A_K01C-4T-W-3M-3S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_18_W01
Zna podstawowe cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych.
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych (nie opanował podstawowego materiału programowego).
3,0- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy częściowo obojętny, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędnych w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważajacej mierze błędna).
3,5- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany, - w zakresie wyrażania wiedzy drobne błędy w treści i języku (jakość wypowiedzi częściowo błędna).
4,0- w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia (wypowiedzi na ogół poprawne)
4,5- w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy - bez zatrzeżeń - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy i sposobu wypowiedzi - bez trudności
5,0- w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy - bez zastrzeżeń - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje bardzo duże zainteresowanie - ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy i sposobu wypowiedzi - odpowiada poprawnym językiem, prawidłowo i pewnie

Literatura podstawowa

  1. Szlosek T., Wstęp do dydaktyki przedmiotów zawodowych, ITE, Radom, 1995
  2. Plewka Cz., Radecki E., Kształcenie i samokształcenie w szkole, CKZ, Szczecin, 1992
  3. Plewka Cz., Radecki E., Niekonwencjonalne metody nauczania - uczenia się, CKZ, Szczecin, 1992

Literatura dodatkowa

  1. Kruszewski K., Sztuka nauczania - czynności nauczyciela, PWN, Warszawa, 1992
  2. Nowacki T., Podstawy dydaktyki zawodowej, PWN, Warszawa, 1971

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wybrane składniki warsztatu dydaktycznego nauczyciela.3
T-A-2Zasady nauczania przedmiotów zawodowych.2
T-A-3Metody i formy nauczania - uczenia się przedmiotów zawodowych.3
T-A-4Metody kontroli i oceny wyników nauczania.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedmiot, cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych - etymologia pojęć.2
T-W-2Podstawowe fizjologiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu oraz mechanizmy i procesy warunkujące zachowanie się człowieka.2
T-W-3Psychologiczne i pedagogiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu.2
T-W-4Proces nauczania - uczenia się (ogniwa procesu nauczania), gnoseologiczne teorie poznania.4
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Przygotowanie do zajęć tj. dyskusji panelowej, metody przypadków.15
A-A-2Przygotowanie referatu tematycznego.10
A-A-3Udział w konsultacjach.5
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia.10
A-A-5Udział w zajęciach.20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
0
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_W01Zna podstawowe cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą budowy i zasad funkcjonowania poszczególnych układów (nerwowego, krążenia, oddechowego, termoregulacyjnego, wydalniczego) w organizmie oraz zależności i powiązania, które pomiędzy nimi występują.
Cel przedmiotuC-1W wyniku zorganizowanego procesu kształcenia student będzie: znał podstawowe pojęcia z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych
Treści programoweT-W-1Przedmiot, cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych - etymologia pojęć.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-3Ocena formująca: Dla prac zespołowych: planowanie pracy, oryginalność pomysłów koncepcji pracy, skuteczność i jakość wykonania, terminowość, współpraca w zespole, prezentacja pracy
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych (nie opanował podstawowego materiału programowego).
3,0- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy częściowo obojętny, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędnych w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważajacej mierze błędna).
3,5- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany, - w zakresie wyrażania wiedzy drobne błędy w treści i języku (jakość wypowiedzi częściowo błędna).
4,0- w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia (wypowiedzi na ogół poprawne)
4,5- w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy - bez zatrzeżeń - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy i sposobu wypowiedzi - bez trudności
5,0- w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy - bez zastrzeżeń - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje bardzo duże zainteresowanie - ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy i sposobu wypowiedzi - odpowiada poprawnym językiem, prawidłowo i pewnie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_W02Zna znaczenie podstwowych pojęć z metodyki nauczania przedmiotów zawodowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą budowy i zasad funkcjonowania poszczególnych układów (nerwowego, krążenia, oddechowego, termoregulacyjnego, wydalniczego) w organizmie oraz zależności i powiązania, które pomiędzy nimi występują.
Cel przedmiotuC-1W wyniku zorganizowanego procesu kształcenia student będzie: znał podstawowe pojęcia z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych
Treści programoweT-W-1Przedmiot, cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych - etymologia pojęć.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-3Ocena formująca: Dla prac zespołowych: planowanie pracy, oryginalność pomysłów koncepcji pracy, skuteczność i jakość wykonania, terminowość, współpraca w zespole, prezentacja pracy
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_W03Ma ogólną wiedzę o podstawowych uwarunkowaniach procesu nauczania - uczenia się zawodu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą budowy i zasad funkcjonowania poszczególnych układów (nerwowego, krążenia, oddechowego, termoregulacyjnego, wydalniczego) w organizmie oraz zależności i powiązania, które pomiędzy nimi występują.
Cel przedmiotuC-1W wyniku zorganizowanego procesu kształcenia student będzie: znał podstawowe pojęcia z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych
C-2znał cele, sposoby , zasady i środki nauczania
Treści programoweT-W-2Podstawowe fizjologiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu oraz mechanizmy i procesy warunkujące zachowanie się człowieka.
T-W-3Psychologiczne i pedagogiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody problemowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-3Ocena formująca: Dla prac zespołowych: planowanie pracy, oryginalność pomysłów koncepcji pracy, skuteczność i jakość wykonania, terminowość, współpraca w zespole, prezentacja pracy
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-6Ocena podsumowująca: Przygotowanie jednostki metodycznej w oparciu o technologiczny cykl kształcenia
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_U01Potrafi scharakteryzować relacje między kszatłceniem ogólnym i zawodowym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_U06Rozumie wpływ czynników kulturowych na człowieka jako istotę biologiczną. Odnajdowanie i czytanie kodów kulturowych w otaczającej rzeczywistości. Umiejętność definiowania relatywności kultury. Umiejętność odróżniania kulturowych i behawioralnych uwarunkowań zachowań żywieniowych.
Cel przedmiotuC-1W wyniku zorganizowanego procesu kształcenia student będzie: znał podstawowe pojęcia z zakresu metodyki nauczania przedmiotów zawodowych
C-2znał cele, sposoby , zasady i środki nauczania
C-3posiadał umiejętność wykorzystania wiedzy dydaktycznej w edukacji
Treści programoweT-W-1Przedmiot, cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych - etymologia pojęć.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody problemowe
M-3Metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-6Ocena podsumowująca: Przygotowanie jednostki metodycznej w oparciu o technologiczny cykl kształcenia
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_U02Umie nazwać i scharakteryzować podstawowe ogniwa procesu nauczania - uczenia się.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_U06Rozumie wpływ czynników kulturowych na człowieka jako istotę biologiczną. Odnajdowanie i czytanie kodów kulturowych w otaczającej rzeczywistości. Umiejętność definiowania relatywności kultury. Umiejętność odróżniania kulturowych i behawioralnych uwarunkowań zachowań żywieniowych.
Cel przedmiotuC-2znał cele, sposoby , zasady i środki nauczania
C-3posiadał umiejętność wykorzystania wiedzy dydaktycznej w edukacji
Treści programoweT-W-4Proces nauczania - uczenia się (ogniwa procesu nauczania), gnoseologiczne teorie poznania.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe
M-3Metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-6Ocena podsumowująca: Przygotowanie jednostki metodycznej w oparciu o technologiczny cykl kształcenia
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_U03Potrafi formułować i operacjonalizować celel kształcenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_U06Rozumie wpływ czynników kulturowych na człowieka jako istotę biologiczną. Odnajdowanie i czytanie kodów kulturowych w otaczającej rzeczywistości. Umiejętność definiowania relatywności kultury. Umiejętność odróżniania kulturowych i behawioralnych uwarunkowań zachowań żywieniowych.
Cel przedmiotuC-2znał cele, sposoby , zasady i środki nauczania
C-3posiadał umiejętność wykorzystania wiedzy dydaktycznej w edukacji
Treści programoweT-A-1Wybrane składniki warsztatu dydaktycznego nauczyciela.
T-A-3Metody i formy nauczania - uczenia się przedmiotów zawodowych.
T-A-4Metody kontroli i oceny wyników nauczania.
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dla wypowiedzi ustnej: zrozumienie polecenia, stopień wyczerpania tematu, kompozycja wypowiedzi, samodzielność, pewność wypowiedzi (sposób uzasadniania tez), oryginalność wypowiedzi
S-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
S-5Ocena podsumowująca: Realizacja zadań zlecanych przez nauczyciela
S-6Ocena podsumowująca: Przygotowanie jednostki metodycznej w oparciu o technologiczny cykl kształcenia
S-7Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_U04Umiał samodzielnie zaprojektować jednostkę metodyczną.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_U06Rozumie wpływ czynników kulturowych na człowieka jako istotę biologiczną. Odnajdowanie i czytanie kodów kulturowych w otaczającej rzeczywistości. Umiejętność definiowania relatywności kultury. Umiejętność odróżniania kulturowych i behawioralnych uwarunkowań zachowań żywieniowych.
Cel przedmiotuC-2znał cele, sposoby , zasady i środki nauczania
C-3posiadał umiejętność wykorzystania wiedzy dydaktycznej w edukacji
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Dla prac praktycznych: zrozumienie polecenia, zaplanowanie pracy, sposób j jakość wykonania, dobór materiału, samodzielność i czas wykonania
S-6Ocena podsumowująca: Przygotowanie jednostki metodycznej w oparciu o technologiczny cykl kształcenia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_K01Ma świadomość potrzeby kształcenia ustawicznego i samodoskonalenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_K04Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-4świadomy roli i złożoności procesu nauczania - uczenia się.
Treści programoweT-W-1Przedmiot, cele i zadania metodyki nauczania przedmiotów zawodowych - etymologia pojęć.
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_18_K02Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za własne działania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_K01Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za prawidłowe żywienie.
Cel przedmiotuC-4świadomy roli i złożoności procesu nauczania - uczenia się.
Treści programoweT-W-3Psychologiczne i pedagogiczne uwarunkowania procesu nauczania - uczenia się zawodu.
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: dla aktywności i motywacji studenta: stawianie ważnych pytań, udzielanie odpowiedzi na temat, podanie nowej myśli, dokonanie syntezy informacji, uczestnictwo w działaniu