Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZBJZ_1A_PO9-18_U01 | Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZBJZ_1A_U08 | Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności |
---|
T-W-2 | Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności |
T-W-3 | Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem |
T-W-4 | Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu |
T-A-1 | Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności |
T-A-2 | Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów. |
Metody nauczania | M-1 | Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego |
---|
M-2 | Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium |
M-3 | Obserwacja pracy w grupie |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena z samodzielnie wykonanych zadań zgodnie z programem zajęć |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi poprawnie zastosować wiedzę teoretyczną na poziomie 50% maksymalnych wymagań |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |