Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZBJZ_1A_PO5-10_U01 | W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZBJZ_1A_U01 | Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość |
---|
ZBJZ_1A_U02 | Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych |
ZBJZ_1A_U08 | Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych |
---|
C-2 | Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego |
Treści programowe | T-L-1 | Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego |
---|
T-L-2 | Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym |
T-L-3 | Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej |
T-L-4 | Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej |
T-L-5 | Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych |
T-L-6 | Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów |
T-L-7 | Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej |
T-L-8 | Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP |
T-W-1 | Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu |
T-W-2 | Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych |
T-W-3 | Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni |
T-W-4 | Biodegradacja, biormediacja, biokorozja |
T-W-5 | Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów |
Metody nauczania | M-1 | WYkład informacyjny |
---|
M-2 | Prelekcja |
M-3 | Ćwiczniea laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student wykorzystuje podstawowe narzędzia analizy zjawisk mikrobiologicznych |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |