Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZBJZ_1A_C25_U01 | Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZBJZ_1A_U04 | Potrafi przygotować dokumentację niezbędną do wdrożenia i certyfikacji systemów jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Student powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego |
---|
C-2 | Student powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności |
Treści programowe | T-W-1 | Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat |
---|
T-W-3 | Zasady i cele prawa żywnościowego |
T-W-2 | Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego |
T-W-4 | Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym |
T-W-5 | Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) |
T-W-6 | Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności |
T-W-7 | Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych |
T-W-8 | Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku |
T-W-9 | Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi |
T-A-1 | Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym |
T-A-2 | Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności |
T-A-3 | Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta |
T-A-4 | Prawidłowa informacja o produktach spożywczych |
T-A-5 | Kwestie etyczne w produkcji żywności |
T-A-6 | Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu |
T-A-7 | Higiena produkcji, obowiązki producentów |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny |
---|
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | metoda projektów |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego |
---|
S-2 | Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi definiować podstawowe pojęcia prawa żywnościwego i kompoetencje instytucji nadzorujacych jakość żywności. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |