Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,0301
wykładyaudytoryjne1,31,0151
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5153
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,31,0103
wykładyaudytoryjne1,71,0153
Embriologia zwierzątzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5103
wykładyaudytoryjne0,50,5153
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0301
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,5153
wykładyaudytoryjne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5103
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5102
laboratoriapraktyczne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0252
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,31,0103
wykładyaudytoryjne1,71,0153
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0102
wykładyaudytoryjne1,51,0152
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5103
wykładyaudytoryjne0,50,5153
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Praca dyplomowazaliczenie11,0praca dyplomowapraktyczne11,00,003
Pracownia magisterskazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,0301
laboratoriapraktyczne3,01,0302
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
Proteomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0102
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5452
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,2101
wykładyaudytoryjne0,50,3101
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0102
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,71,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,31,0151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
3 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
4 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0153
wykładyaudytoryjne1,51,0153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne3,01,0301
laboratoriapraktyczne1,00,5152
2 Język niemieckizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne3,01,0301
laboratoriapraktyczne1,01,0152

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,0151
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,0151
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,0151
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,0151
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,0151
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,0151