Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5101
Praca dyplomowazaliczenie11,0praca dyplomowapraktyczne11,00,004
Pracownia magisterskazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,0202
laboratoriapraktyczne3,01,0203
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5303

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
Proteomikazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,072
wykładyaudytoryjne1,01,082

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,0151
wykładyaudytoryjne1,31,0101
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,552
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,552
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,31,074
wykładyaudytoryjne1,71,084
Embriologia zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,552
wykładyaudytoryjne1,01,052
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0151
Inżynieria enzymowazaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,574
laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne2,01,0104
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0102
wykładyaudytoryjne1,51,052
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,074
wykładyaudytoryjne1,51,084
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,31,074
wykładyaudytoryjne1,71,084
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,072
wykładyaudytoryjne1,51,082
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,573
wykładyaudytoryjne1,01,083
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,071
wykładyaudytoryjne1,01,081
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0101
wykładyaudytoryjne2,01,0151
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5101
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,252
wykładyaudytoryjne0,50,352
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,543

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,31,071
wykładyaudytoryjne1,71,081
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,571
wykładyaudytoryjne1,50,581
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,571
wykładyaudytoryjne1,50,581

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,572
wykładyaudytoryjne1,50,582
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,572
wykładyaudytoryjne1,50,582
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,582
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,572

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
3 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,074
wykładyaudytoryjne1,51,084
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,574
wykładyaudytoryjne1,50,584
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,074
wykładyaudytoryjne1,51,084

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,074
wykładyaudytoryjne1,51,084
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,074
wykładyaudytoryjne1,51,084
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,574
wykładyaudytoryjne1,50,584
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,074
wykładyaudytoryjne1,51,084

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne3,01,0151
laboratoriapraktyczne1,00,5152
2 Język niemieckizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne3,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0152

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,0271
2 Etyka biznesuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,0271
3 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,0271
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,0271
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,0271
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,0271