Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S2)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Obsługa ruchu turystycznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Obsługa ruchu turystycznego
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 26 2,00,50zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Otrzymanie zaliczenia z technologii informacyjnej, podstaw żywienia człowieka, ekonomika i zarządzanie

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przygotowanie programów i kalkulacji imprez turystycznych6
T-L-2Rozliczanie imprez4
T-L-3Zapoznanie się wymaganiami stawianymi turystom w poszczególnych rejonach świata (obowiązkowe szczepienia, wizy, wymagania finansowe)4
T-L-4Wyszukiwanie i metody rezerwacji noclegów4
T-L-5Przygotowanie regulaminu imprezy turystycznej (odpowiedzialność cywilna w obsłudze ruchu turystycznego)4
T-L-6Formy ubezpieczeń uczestników imprez turystycznej4
26
wykłady
T-W-1Struktura organizacyjna biur turystycznych, obiektów turystycznych – zasady funkcjonowania2
T-W-2Licencje turystyczne, kadry, ubezpieczenia w turystyce2
T-W-3Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego2
T-W-4Umowy w ORT, turystyka międzynarodowa2
T-W-5Współpraca z kontrahentami w ramach krajów Unii Europejskiej oraz pozostałych2
T-W-6Produkty turystyczne. Zasady sprzedaży usług turystycznych2
T-W-7Transport w turystyce3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Studiowanie literatury15
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia12
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury specjalistycznej9
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych. Ćwiczenia: metody eksponujące i praktyczne: pokazy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium zaliczające

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B2ut_W01
Student posiada ugruntowaną wiedzę z zakresu obsługi ruchu turystycznego w różnych jego sektorach
TOW_2A_W10, TOW_2A_W12, TOW_2A_W16S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W06, S2A_W07, S2A_W08, S2A_W09, S2A_W10, S2A_W11InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B2ut_U01
Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę z obługi ruchu turystycznego w różnych sektorach działalności turystycznej i rozwiązywac występujące w niej problemy
TOW_2A_U06, TOW_2A_U07, TOW_2A_U08, TOW_2A_U13, TOW_2A_U15S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10, S2A_U11InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B2ut_K01
Student ma świadomość wartości nabytej wiedzy z obsługi ruchu turystycznego, możliwości jej wykorzystania i konieczności jej dalszego pogłębiania
TOW_2A_K04, TOW_2A_K06, TOW_2A_K08S2A_K01, S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B2ut_W01
Student posiada ugruntowaną wiedzę z zakresu obsługi ruchu turystycznego w różnych jego sektorach
2,0
3,0Student posiada ugruntowaną wiedzę z zakresu obsługi ruchu turystycznego w różnych jego sektorach w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B2ut_U01
Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę z obługi ruchu turystycznego w różnych sektorach działalności turystycznej i rozwiązywac występujące w niej problemy
2,0
3,0Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę z obługi ruchu turystycznego w różnych sektorach działalności turystycznej i rozwiązywac występujące w niej problemy w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B2ut_K01
Student ma świadomość wartości nabytej wiedzy z obsługi ruchu turystycznego, możliwości jej wykorzystania i konieczności jej dalszego pogłębiania
2,0
3,0Student ma świadomość wartości nabytej wiedzy z obsługi ruchu turystycznego, możliwości jej wykorzystania i konieczności jej dalszego pogłębiania w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Meyer B., Obsługa ruchu turystycznego, PWN, Warszawa, 2007
  2. Kruczek Z., Obsługa ruchu turystycznego, Proksenia, Kraków, 2006
  3. Konieczna – Domańska A., Biura podróży na rynku turystycznym, PWN, 1999
  4. Kruczek Z., Kompendium pilota wycieczek, Proksenia, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Zaręba D., Ekoturystyka - Wyzwania i nadzieje, PWN, Warszawa, 2000
  2. Gołembski B., Kompendium wiedzy o turystyce, PWN, Warszawa, 2002
  3. Sejm, Ustawa o usługach turystycznych, 1997

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie programów i kalkulacji imprez turystycznych6
T-L-2Rozliczanie imprez4
T-L-3Zapoznanie się wymaganiami stawianymi turystom w poszczególnych rejonach świata (obowiązkowe szczepienia, wizy, wymagania finansowe)4
T-L-4Wyszukiwanie i metody rezerwacji noclegów4
T-L-5Przygotowanie regulaminu imprezy turystycznej (odpowiedzialność cywilna w obsłudze ruchu turystycznego)4
T-L-6Formy ubezpieczeń uczestników imprez turystycznej4
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Struktura organizacyjna biur turystycznych, obiektów turystycznych – zasady funkcjonowania2
T-W-2Licencje turystyczne, kadry, ubezpieczenia w turystyce2
T-W-3Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego2
T-W-4Umowy w ORT, turystyka międzynarodowa2
T-W-5Współpraca z kontrahentami w ramach krajów Unii Europejskiej oraz pozostałych2
T-W-6Produkty turystyczne. Zasady sprzedaży usług turystycznych2
T-W-7Transport w turystyce3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Studiowanie literatury15
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury specjalistycznej9
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B2ut_W01Student posiada ugruntowaną wiedzę z zakresu obsługi ruchu turystycznego w różnych jego sektorach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W10Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku.
TOW_2A_W12Ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji. Ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach i ich historycznej ewolucji.
TOW_2A_W16Zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystujących wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów - Towaroznawstwo.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W06zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia opisu, w tym techniki pozyskiwania danych oraz modelowania struktur społecznych i procesów w nich zachodzących, a także identyfikowania rządzących nimi prawidłowości
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W08ma pogłębioną wiedzę o procesach zmian wybranych struktur, instytucji i więzi społecznych oraz zna rządzące tymi zmianami prawidłowości
S2A_W09ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-W-1Struktura organizacyjna biur turystycznych, obiektów turystycznych – zasady funkcjonowania
T-W-2Licencje turystyczne, kadry, ubezpieczenia w turystyce
T-W-3Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego
T-W-4Umowy w ORT, turystyka międzynarodowa
T-W-5Współpraca z kontrahentami w ramach krajów Unii Europejskiej oraz pozostałych
T-W-6Produkty turystyczne. Zasady sprzedaży usług turystycznych
T-W-7Transport w turystyce
T-L-1Przygotowanie programów i kalkulacji imprez turystycznych
T-L-2Rozliczanie imprez
T-L-3Zapoznanie się wymaganiami stawianymi turystom w poszczególnych rejonach świata (obowiązkowe szczepienia, wizy, wymagania finansowe)
T-L-4Wyszukiwanie i metody rezerwacji noclegów
T-L-5Przygotowanie regulaminu imprezy turystycznej (odpowiedzialność cywilna w obsłudze ruchu turystycznego)
T-L-6Formy ubezpieczeń uczestników imprez turystycznej
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych. Ćwiczenia: metody eksponujące i praktyczne: pokazy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium zaliczające
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada ugruntowaną wiedzę z zakresu obsługi ruchu turystycznego w różnych jego sektorach w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B2ut_U01Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę z obługi ruchu turystycznego w różnych sektorach działalności turystycznej i rozwiązywac występujące w niej problemy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U06Posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań związanych z żywieniem człowieka i jego potrzebami.
TOW_2A_U07Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do samodzielnej organizacji usług turystycznych i hotelarskich z uwzględnieniem współpracy z kontrahentami zagranicznymi.
TOW_2A_U08Posiada specjalistyczne umiejętności rozwiązywania problemów potrzebnych do badań lub działalności innowacyjnej w celu tworzenia nowej wiedzy i procedur oraz integrowania wiedzy z różnych dziedzin.
TOW_2A_U13Potrafi dokonać kompleksowej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich w zakresie towaroznawstwa i usług.
TOW_2A_U15Samodzielnie planuje, na podstawie zdobytej, pogłębionej wiedzy własną karierę zawodową lub naukową.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U05sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
S2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U10posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U11ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-W-1Struktura organizacyjna biur turystycznych, obiektów turystycznych – zasady funkcjonowania
T-W-2Licencje turystyczne, kadry, ubezpieczenia w turystyce
T-W-3Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego
T-W-4Umowy w ORT, turystyka międzynarodowa
T-W-5Współpraca z kontrahentami w ramach krajów Unii Europejskiej oraz pozostałych
T-W-6Produkty turystyczne. Zasady sprzedaży usług turystycznych
T-W-7Transport w turystyce
T-L-1Przygotowanie programów i kalkulacji imprez turystycznych
T-L-2Rozliczanie imprez
T-L-3Zapoznanie się wymaganiami stawianymi turystom w poszczególnych rejonach świata (obowiązkowe szczepienia, wizy, wymagania finansowe)
T-L-4Wyszukiwanie i metody rezerwacji noclegów
T-L-5Przygotowanie regulaminu imprezy turystycznej (odpowiedzialność cywilna w obsłudze ruchu turystycznego)
T-L-6Formy ubezpieczeń uczestników imprez turystycznej
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych. Ćwiczenia: metody eksponujące i praktyczne: pokazy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium zaliczające
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zastosować zdobytą wiedzę z obługi ruchu turystycznego w różnych sektorach działalności turystycznej i rozwiązywac występujące w niej problemy w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B2ut_K01Student ma świadomość wartości nabytej wiedzy z obsługi ruchu turystycznego, możliwości jej wykorzystania i konieczności jej dalszego pogłębiania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K04Posiada zdolność wykorzystania potencjału tkwiącego w ludziach, ich talentu, wiedzy i umiejętności.
TOW_2A_K06Umie skutecznie komunikować się z otoczeniem i rozumie znaczenie komunikacji.
TOW_2A_K08Wie jak planować i realizować swój własny rozwój; potrafi ocenić swoje mocne i słabe strony. Ma świadomość potrzeby dalszego kształcenia i wyznaczania kierunków własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
S2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych i potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki społeczne swej działalności
S2A_K06potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-W-1Struktura organizacyjna biur turystycznych, obiektów turystycznych – zasady funkcjonowania
T-W-2Licencje turystyczne, kadry, ubezpieczenia w turystyce
T-W-3Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego
T-W-4Umowy w ORT, turystyka międzynarodowa
T-W-5Współpraca z kontrahentami w ramach krajów Unii Europejskiej oraz pozostałych
T-W-6Produkty turystyczne. Zasady sprzedaży usług turystycznych
T-W-7Transport w turystyce
T-L-1Przygotowanie programów i kalkulacji imprez turystycznych
T-L-2Rozliczanie imprez
T-L-3Zapoznanie się wymaganiami stawianymi turystom w poszczególnych rejonach świata (obowiązkowe szczepienia, wizy, wymagania finansowe)
T-L-4Wyszukiwanie i metody rezerwacji noclegów
T-L-5Przygotowanie regulaminu imprezy turystycznej (odpowiedzialność cywilna w obsłudze ruchu turystycznego)
T-L-6Formy ubezpieczeń uczestników imprez turystycznej
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych. Ćwiczenia: metody eksponujące i praktyczne: pokazy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium zaliczające
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość wartości nabytej wiedzy z obsługi ruchu turystycznego, możliwości jej wykorzystania i konieczności jej dalszego pogłębiania w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0