Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S2)
specjalność: menadżer hotelarstwa i gastronomii

Sylabus przedmiotu Ekonomia menadżerska:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomia menadżerska
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Wawrzyniec Wawrzyniak <Wawrzyniec.Wawrzyniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>, Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>, Henryk Sendłak <Henryk.Sendlak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Niezbędna jest wiedza z zakresu makroekonomii i mikroekonomii oraz zarządzania.
W-2Znajomość mikroekonomii i makroekonomii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest nabycie umiejętności przez studentów stosowania: -narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich; -wyznaczania podaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa; -uwzględniania ryzyka w decyzjach kierowniczych; -uwzględniania roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
C-2Celem jest nabycie przez studentów umiejętności stosowania: 1. narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich, 2. wyznaczaniapodaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa, 3. uwzględnienia ryzyka w decyzjach kierowniczych, 4. uwzglednienia roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Praktyczna analiza tresci przedstawionej na wykladach15
15
wykłady
T-W-1Cel i zasada podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie1
T-W-2Elementy teorii gier strategicznych1
T-W-3Teoria podejmowania decyzji w szczególnych interaktywnych warunkach, w sytuacjach konfliktowych.1
T-W-4Decyzje produkcyjne i cenowe przedsiębiorstw w warunkach konkurencji doskonałej i niedoskonałej (cele działania przedsiębiorstwa, funkcje popytu i podaży przedsiębiorstwa).3
T-W-5Strategie i praktyki cenowe w przedsiębiorstwie1
T-W-6Analiza SWOT1
T-W-7Efekty zewnętrzne w ekonomii (otoczenie prawno-administracyjne funkcjonowania przedsiębiorstw).1
T-W-8Cele i zasady podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie1
T-W-9Teoria podejmowania decyzji1
T-W-10Menadzer i niepewnosc1
T-W-11Decyzje produkcyjne i cenowe przedsiebiorstw1
T-W-12Strategie i praktyki cenowe w przedsiebiorstwie1
T-W-13Przedsiebiorstwo w zglobalizowanej gospodarce1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Praktyczna analiza- przygotowanie studentow, case study i analiza15
A-L-2Studiowanie literatury15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajeciach15
A-W-2Studiowanie literatury15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy i ćwiczenia przedmiotowe
M-2Wykład informacyjny
M-3Konwersatorium

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
S-2Ocena formująca: zaliczenie

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B15tz_W01
Efektem kształcenia powinno być nabycie wiedzy o sposobie funkcjonowania przedsiębiorstwa i podejmowaniu decyzji w przedsiebiorstwie
TOW_2A_W08, TOW_2A_W11S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W11InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-3S-2
TOW_2A_B15tz_W02
Przyswojenie wiedzy o decyzjach podejmowanych w przedsiebiorstwie.
TOW_2A_W08, TOW_2A_W11S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W11InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-2T-W-4, T-W-5M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B15tz_U01
Efektem ksztalcenia powinno być nabycie umiejętności myślenia logicznego i analizowania procesów gospodarczych, kreatywność i zdolność do podejmowania decyzji. Także umiejętność posłygiwania sie narzędziami ekonomicznymi.
TOW_2A_U02, TOW_2A_U07, TOW_2A_U12S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-2T-W-6, T-W-7M-2, M-3S-1
TOW_2A_B15tz_U02
Nabycie umiejetności praktycznych i teoretycznych w zakresie zarzadzania przedsiebiorstwem i podejmowania decyzji menedzerskich.
TOW_2A_U02, TOW_2A_U07, TOW_2A_U12S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-1T-W-11, T-W-12M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B15tz_K01
Aktywna postawa wobec problemów , odwaga w ich rozwiązywaniu, kompetencja.
TOW_2A_K07S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-W-7, T-W-10M-1, M-3S-1
TOW_2A_B15tz_K02
Zdolność do zrobienia kariery i osiagniecia sukcesu w przedsiębiorstwie. kreatywnośc w działaniu
TOW_2A_K07S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-2T-W-6, T-W-10M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B15tz_W01
Efektem kształcenia powinno być nabycie wiedzy o sposobie funkcjonowania przedsiębiorstwa i podejmowaniu decyzji w przedsiebiorstwie
2,0Brak znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5Student powinien dosc dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,0Student powinien dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,5Student powinien ponad dobrze znac pełen zakres przedstawionego materiału
5,0Student powinien bardzo dobrze znac pełen zakres przedstawionego materiału
TOW_2A_B15tz_W02
Przyswojenie wiedzy o decyzjach podejmowanych w przedsiebiorstwie.
2,0brak znajomości pełnego materiału
3,0powierzchowna znajomość pełnego materiału
3,5dość dobre opanowanie materiału
4,0dobre opanowanie materiału
4,5ponad dobre opanowanie materiału
5,0bardzo dobre opanowanie materiału

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B15tz_U01
Efektem ksztalcenia powinno być nabycie umiejętności myślenia logicznego i analizowania procesów gospodarczych, kreatywność i zdolność do podejmowania decyzji. Także umiejętność posłygiwania sie narzędziami ekonomicznymi.
2,0brak pełnej wiedzy i umiejetnosci jej wykorzystania
3,0powierzchowna znajomosc całosci materiału i nieduza mozliwosc jego wykorzystania
3,5powierzchowna znajomosc całosci materiału , wybrane zagadnienia lepiej poznane i nieduza mozliwosc jego wykorzystania
4,0dobra znajomosc całosci materiału i mozliwosc jego efektywnego wykorzystania
4,5ponad dobra znajomosc całosci materiału i mozliwosc jego wykorzystania
5,0Student powinien bardzo dobrze znac pełen zakres przedstawionego materiału i umiec wykorzystac go efektywnie w praktyce
TOW_2A_B15tz_U02
Nabycie umiejetności praktycznych i teoretycznych w zakresie zarzadzania przedsiebiorstwem i podejmowania decyzji menedzerskich.
2,0brak pełnej wiedzy
3,0powierzchowna wiedza dot całości materiału
3,5powierzchowna wiedza dot calości materiału , wybrane fragmenty poznane lepiej
4,0dobra wiedza z calości materialu
4,5ponad dobra wiedza z calosci materiału
5,0pelna wiedza z całości materiału

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B15tz_K01
Aktywna postawa wobec problemów , odwaga w ich rozwiązywaniu, kompetencja.
2,0brak aktywnosci
3,03,0 dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,53,5 dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,04,0 dobra aktywnosc na zajeciach
4,54,5 ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,05,0 wybitna aktywnosc na zajeciach
TOW_2A_B15tz_K02
Zdolność do zrobienia kariery i osiagniecia sukcesu w przedsiębiorstwie. kreatywnośc w działaniu
2,0brak aktywności
3,0dostateczna aktywność na zajęciach
3,5dość dobra aktywność na zajęciach
4,0dobra aktywność na zajęciach
4,5ponad dobra aktywność na zajęciach
5,0wybitna aktywność na zajęciach

Literatura podstawowa

  1. Samuelson W.F., Marks S.G., Ekonomia menadżerska, PWE, Warszawa, 1998
  2. Samuelson W.F., Marks S.G., Ekonomia menedżerska, PWE, Warszawa, 1998

Literatura dodatkowa

  1. Bieniok H., Halama H., Ingram M., Podejmowanie decyzji menadżerskich., AE, Katowice, 2006
  2. Bieniok H., Halama H., Ingram M., Podejmowanie decyzji menadżerskich, AE, Katowice, 2006
  3. Malawski M., Wieczorek A., Sosnowska H., Konkurencja i koperacja.Teoria gier w ekonomii i naukach społecznych, PWN, Warszawa, 2004

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Praktyczna analiza tresci przedstawionej na wykladach15
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cel i zasada podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie1
T-W-2Elementy teorii gier strategicznych1
T-W-3Teoria podejmowania decyzji w szczególnych interaktywnych warunkach, w sytuacjach konfliktowych.1
T-W-4Decyzje produkcyjne i cenowe przedsiębiorstw w warunkach konkurencji doskonałej i niedoskonałej (cele działania przedsiębiorstwa, funkcje popytu i podaży przedsiębiorstwa).3
T-W-5Strategie i praktyki cenowe w przedsiębiorstwie1
T-W-6Analiza SWOT1
T-W-7Efekty zewnętrzne w ekonomii (otoczenie prawno-administracyjne funkcjonowania przedsiębiorstw).1
T-W-8Cele i zasady podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie1
T-W-9Teoria podejmowania decyzji1
T-W-10Menadzer i niepewnosc1
T-W-11Decyzje produkcyjne i cenowe przedsiebiorstw1
T-W-12Strategie i praktyki cenowe w przedsiebiorstwie1
T-W-13Przedsiebiorstwo w zglobalizowanej gospodarce1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Praktyczna analiza- przygotowanie studentow, case study i analiza15
A-L-2Studiowanie literatury15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajeciach15
A-W-2Studiowanie literatury15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B15tz_W01Efektem kształcenia powinno być nabycie wiedzy o sposobie funkcjonowania przedsiębiorstwa i podejmowaniu decyzji w przedsiebiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W08Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą systemów zarządzania jakością, ochrony i kontroli jakości produktów, norm i normalizacji oraz systemów zarządzania. Ponadto posiada pogłębioną wiedzę z zakresu znaczenia zarządzania w strategii przedsiębiorstwa.
TOW_2A_W11Ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) wpływających na sposób organizacji przedsiębiorstw i rządzących nimi prawidłowościami (ich źródeł, natury, zmian i sposobów działania).
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest nabycie umiejętności przez studentów stosowania: -narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich; -wyznaczania podaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa; -uwzględniania ryzyka w decyzjach kierowniczych; -uwzględniania roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
Treści programoweT-W-1Cel i zasada podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie
T-W-2Elementy teorii gier strategicznych
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy i ćwiczenia przedmiotowe
M-3Konwersatorium
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5Student powinien dosc dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,0Student powinien dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,5Student powinien ponad dobrze znac pełen zakres przedstawionego materiału
5,0Student powinien bardzo dobrze znac pełen zakres przedstawionego materiału
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B15tz_W02Przyswojenie wiedzy o decyzjach podejmowanych w przedsiebiorstwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W08Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą systemów zarządzania jakością, ochrony i kontroli jakości produktów, norm i normalizacji oraz systemów zarządzania. Ponadto posiada pogłębioną wiedzę z zakresu znaczenia zarządzania w strategii przedsiębiorstwa.
TOW_2A_W11Ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) wpływających na sposób organizacji przedsiębiorstw i rządzących nimi prawidłowościami (ich źródeł, natury, zmian i sposobów działania).
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Celem jest nabycie przez studentów umiejętności stosowania: 1. narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich, 2. wyznaczaniapodaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa, 3. uwzględnienia ryzyka w decyzjach kierowniczych, 4. uwzglednienia roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
Treści programoweT-W-4Decyzje produkcyjne i cenowe przedsiębiorstw w warunkach konkurencji doskonałej i niedoskonałej (cele działania przedsiębiorstwa, funkcje popytu i podaży przedsiębiorstwa).
T-W-5Strategie i praktyki cenowe w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy i ćwiczenia przedmiotowe
M-3Konwersatorium
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak znajomości pełnego materiału
3,0powierzchowna znajomość pełnego materiału
3,5dość dobre opanowanie materiału
4,0dobre opanowanie materiału
4,5ponad dobre opanowanie materiału
5,0bardzo dobre opanowanie materiału
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B15tz_U01Efektem ksztalcenia powinno być nabycie umiejętności myślenia logicznego i analizowania procesów gospodarczych, kreatywność i zdolność do podejmowania decyzji. Także umiejętność posłygiwania sie narzędziami ekonomicznymi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U02Potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę teoretyczną do opisu, analizowania przyczyn i przebiegu procesów powstawania towarów. Potrafi formułować własne opinie i właściwie dobierać metody analiz.
TOW_2A_U07Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do samodzielnej organizacji usług turystycznych i hotelarskich z uwzględnieniem współpracy z kontrahentami zagranicznymi.
TOW_2A_U12Wykazuje zdolność podejmowania działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących zaawansowane problemy w zakresie towaroznawstwa z uwzględnieniem usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U05sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
S2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U10posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Celem jest nabycie przez studentów umiejętności stosowania: 1. narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich, 2. wyznaczaniapodaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa, 3. uwzględnienia ryzyka w decyzjach kierowniczych, 4. uwzglednienia roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
Treści programoweT-W-6Analiza SWOT
T-W-7Efekty zewnętrzne w ekonomii (otoczenie prawno-administracyjne funkcjonowania przedsiębiorstw).
Metody nauczaniaM-2Wykład informacyjny
M-3Konwersatorium
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak pełnej wiedzy i umiejetnosci jej wykorzystania
3,0powierzchowna znajomosc całosci materiału i nieduza mozliwosc jego wykorzystania
3,5powierzchowna znajomosc całosci materiału , wybrane zagadnienia lepiej poznane i nieduza mozliwosc jego wykorzystania
4,0dobra znajomosc całosci materiału i mozliwosc jego efektywnego wykorzystania
4,5ponad dobra znajomosc całosci materiału i mozliwosc jego wykorzystania
5,0Student powinien bardzo dobrze znac pełen zakres przedstawionego materiału i umiec wykorzystac go efektywnie w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B15tz_U02Nabycie umiejetności praktycznych i teoretycznych w zakresie zarzadzania przedsiebiorstwem i podejmowania decyzji menedzerskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U02Potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę teoretyczną do opisu, analizowania przyczyn i przebiegu procesów powstawania towarów. Potrafi formułować własne opinie i właściwie dobierać metody analiz.
TOW_2A_U07Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do samodzielnej organizacji usług turystycznych i hotelarskich z uwzględnieniem współpracy z kontrahentami zagranicznymi.
TOW_2A_U12Wykazuje zdolność podejmowania działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących zaawansowane problemy w zakresie towaroznawstwa z uwzględnieniem usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U05sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
S2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U10posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest nabycie umiejętności przez studentów stosowania: -narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich; -wyznaczania podaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa; -uwzględniania ryzyka w decyzjach kierowniczych; -uwzględniania roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
Treści programoweT-W-11Decyzje produkcyjne i cenowe przedsiebiorstw
T-W-12Strategie i praktyki cenowe w przedsiebiorstwie
Metody nauczaniaM-2Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
S-2Ocena formująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak pełnej wiedzy
3,0powierzchowna wiedza dot całości materiału
3,5powierzchowna wiedza dot calości materiału , wybrane fragmenty poznane lepiej
4,0dobra wiedza z calości materialu
4,5ponad dobra wiedza z calosci materiału
5,0pelna wiedza z całości materiału
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B15tz_K01Aktywna postawa wobec problemów , odwaga w ich rozwiązywaniu, kompetencja.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K07Umie rozpoznać i zhierarchizować potrzeby małych, średnich i dużych przedsiębiorstw. Wie jak, na podstawie rozpoznanych potrzeb i możliwości przedsiębiorstw, określić wizję zmian i zaangażować innych do współtworzenia tej wizji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest nabycie umiejętności przez studentów stosowania: -narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich; -wyznaczania podaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa; -uwzględniania ryzyka w decyzjach kierowniczych; -uwzględniania roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
Treści programoweT-W-7Efekty zewnętrzne w ekonomii (otoczenie prawno-administracyjne funkcjonowania przedsiębiorstw).
T-W-10Menadzer i niepewnosc
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy i ćwiczenia przedmiotowe
M-3Konwersatorium
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak aktywnosci
3,03,0 dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,53,5 dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,04,0 dobra aktywnosc na zajeciach
4,54,5 ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,05,0 wybitna aktywnosc na zajeciach
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B15tz_K02Zdolność do zrobienia kariery i osiagniecia sukcesu w przedsiębiorstwie. kreatywnośc w działaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K07Umie rozpoznać i zhierarchizować potrzeby małych, średnich i dużych przedsiębiorstw. Wie jak, na podstawie rozpoznanych potrzeb i możliwości przedsiębiorstw, określić wizję zmian i zaangażować innych do współtworzenia tej wizji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Celem jest nabycie przez studentów umiejętności stosowania: 1. narzędzi analizy mikroekonomicznej w podejmowaniu decyzji menedżerskich, 2. wyznaczaniapodaży i popytu na produkty przedsiębiorstwa, 3. uwzględnienia ryzyka w decyzjach kierowniczych, 4. uwzglednienia roli otoczenia biznesowego w podejmowaniu decyzji.
Treści programoweT-W-6Analiza SWOT
T-W-10Menadzer i niepewnosc
Metody nauczaniaM-2Wykład informacyjny
M-3Konwersatorium
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie w oparciu o 2 kolokwia podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak aktywności
3,0dostateczna aktywność na zajęciach
3,5dość dobra aktywność na zajęciach
4,0dobra aktywność na zajęciach
4,5ponad dobra aktywność na zajęciach
5,0wybitna aktywność na zajęciach