Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)
specjalność: towaroznawstwo żywności
Sylabus przedmiotu Fizjologia człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk społecznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Fizjologia człowieka | ||
Specjalność | usługi turystyczne | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii i podstaw anatomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z podstawowymi prawami i zasadami funkcjonowania organizmu ludzkiego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Rejestracja pracy mięśni w różnych warunkach | 2 |
T-L-2 | Łuk odruchowy. Badanie odruchów u człowieka | 2 |
T-L-3 | Fizjologia krwi. Grupy krwi w układzie ABO | 3 |
T-L-4 | Wpływ różnych czynników na układ oddechowy i termoregulacyjny | 2 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Prawa fizjologiczne organizmu | 1 |
T-W-2 | Układ nerwowy i mięśniowy | 2 |
T-W-3 | Fizjologia krwi | 2 |
T-W-4 | Serce i układ krążenia | 2 |
T-W-5 | Układ oddechowy | 1 |
T-W-6 | Termoregulacja | 1 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 17 |
A-L-3 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 5 |
31 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | przygotowanie do zaliczenia | 17 |
A-W-2 | godziny kontaktowe z nauczycielem | 5 |
A-W-3 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwium sprawdzające wiedzę z poszczególnych działów |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy zawierający 5 pytań otwartych |
S-4 | Ocena formująca: Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_1A_null_W01 Potrafi scharakteryzować funkcjonowanie poszczególnych układów w organizmie człowieka | TOW_1A_W20 | S1A_W04, S1A_W05 | — | C-1 | T-L-2, T-W-6, T-L-3, T-W-4, T-L-1, T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_1A_null_U01 Potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań morfologicznych i biochemicznych krwi | TOW_1A_U07 | S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07 | InzA_U06 | C-1 | T-W-4, T-L-1, T-W-3, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-2, T-L-2 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_1A_null_K01 Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Potrafi przyjąć postawę lidera | TOW_1A_K01, TOW_1A_K04, TOW_1A_K05, TOW_1A_K06, TOW_1A_K08 | S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06, S1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1 | T-W-6, T-L-4, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-W-2, T-L-2, T-W-5 | M-1, M-2 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_1A_null_W01 Potrafi scharakteryzować funkcjonowanie poszczególnych układów w organizmie człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe poprawna odpowiedź na 5 pytań zaliczeniowych, w zakresie podstawowym, zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia do 3,25 | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_1A_null_U01 Potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań morfologicznych i biochemicznych krwi | 2,0 | nie interpretuje żadnych wyników badań |
3,0 | interpretuje wszystkie omawiane wyniki badań w zakresie podstawowym | |
3,5 | potrafi zinterpretować wyniki wszystkich omawianych badań w zakresie wyczerpującym, | |
4,0 | potrafi zinterpretować wyniki wszystkich omawianych badań w zakresie wyczerpującym, podaje przyczyny ich odchyleń od normy | |
4,5 | potrafi zinterpretować wyniki wszystkich omawianych badań w zakresie rozszerzonym, podaje przyczyny ich odchyleń od normy | |
5,0 | potrafi zinterpretować wyniki wszystkich omawianych badań w zakresie rozszerzonym, podaje przyczyny ich odchyleń od normy i proponuje działania korygujące |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_1A_null_K01 Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Potrafi przyjąć postawę lidera | 2,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia |
3,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
3,5 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
4,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
4,5 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
5,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia |
Literatura podstawowa
- Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, PZWL, Warszawa, 2010
- Traczyk W., Trzebski A., Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej, PZWL, Warszawa, 2009
- Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Konturek S., Fizjologia człowieka, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2007