Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Sylabus przedmiotu Alergie pokarmowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Alergie pokarmowe | ||
Specjalność | ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl>, Angelika Heberlej <Angelika.Heberlej@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści przedmiotów: biochemia, chemia żywności, podstawy żywienia człowieka. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu żywienia ludzi z alergią pokarmową. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Przypomnienie podstawowych pojęć z zakresu alergii pokarmowych. | 2 |
T-L-2 | Etapy diagnostyki alergii pokarmowej, wywiad, badanie ogólnolekarskie, diety. | 2 |
T-L-3 | Etapy diagnostyki alergii pokarmowej- badania laboratoryjne. Analiza przykładowych wyników. | 2 |
T-L-4 | Schemat żywienia dzieci karmionych naturalnie i sztucznie z alergią i bez. | 2 |
T-L-5 | Alergeny mleka. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka mleka. | 2 |
T-L-6 | Alergeny jaj. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka jaja. | 2 |
T-L-7 | Alergeny ryb i owoców morza. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka ryb i owoców morza. | 2 |
T-L-8 | Alergeny orzechów i soi. Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem alergii na białka orzechów i soi. | 2 |
T-L-9 | Zioła i przyprawy a ryzyko wystąpienia alergii. | 2 |
T-L-10 | Substancje dodatkowe o właściwościach alergizujących oraz produkty je zawierające. Zaliczenie. | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia układu immunologicznego. Reakcje nadwrażliwości. | 2 |
T-W-2 | Alergie pokarmowe - definicje, epidemiologia, przyczyny, objawy kliniczne. | 2 |
T-W-3 | Reakcje krzyżowe zachodące pomiędzy różnymi alergenami. Zapobieganie. | 2 |
T-W-4 | Alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Metody obniżania alergenowości produktów. | 2 |
T-W-5 | Diagnostyka alergii pokarmowej. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-W-4 | egzamin | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - opracownie jadłospisu w zależności od występującej alergii pokarmowej. |
M-4 | Przygotowanie referatów zgodnie z tematyką ćwiczeń |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-1oaizjz_W01 Student zna i rozumie zagadnienia związane z alergią pokarmową w zaawansowanym stopniu. Zna i rozumie temaykę z zakresu żywienia ludzi z alergią pokarmową. Zna i rozumie temat suplementów diety jako potencjalnych alergenów. | TZZ_2A_W08, TZZ_2A_W07 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-L-1, T-L-4, T-L-7, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-9, T-L-8, T-L-10 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-1oaizjz_U01 Potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | TZZ_2A_U10, TZZ_2A_U05 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-L-1, T-L-4, T-L-7, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-9, T-L-8, T-L-10 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-1oaizjz_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób z alergią pokarmową, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | TZZ_2A_K04 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-L-1, T-L-4, T-L-7, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-9, T-L-8, T-L-10 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-1oaizjz_W01 Student zna i rozumie zagadnienia związane z alergią pokarmową w zaawansowanym stopniu. Zna i rozumie temaykę z zakresu żywienia ludzi z alergią pokarmową. Zna i rozumie temat suplementów diety jako potencjalnych alergenów. | 2,0 | Student nie opanował podstawowych zagadnień z zakresu alergii pokarmowych. Nie posiada wiedzy z zakresu żywienia osób z alrgią pokarmową. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu alergii pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią pokarmową. Poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada częściową wiedzę z zakresu alergii pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią pokarmową. Poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu alergii pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią pokarmową. Praktycznie ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada całą wiedzę z zakresu alergii pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią pokarmową. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada całą wiedzę z zakresu alergii pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią pokarmową. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i zaproponować korektę, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-1oaizjz_U01 Potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo dobrać metody do oceny odporności, zaprojektować diety osób z alergią pokarmową i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student potrafi dobrać metody do oceny odporności, zaprojektować diety osób z alergią pokarmową. Poprawnie prezentuje wyniki swoich badań, bez analizy. | |
3,5 | Student potrafi dobrać metody do oceny odporności, zaprojektować diety osób z alergią pokarmową. Poprawnie prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,0 | Student potrafi dobrać metody do oceny odporności, zaprojektować diety osób z alergią pokarmową. Poprawnie prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,5 | Student potrafi dobrać metody do oceny odporności, zaprojektować diety osób z alergią pokarmową. Poprawnie prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. | |
5,0 | Student potrafi dobrać metody do oceny odporności, zaprojektować diety osób z alergią pokarmową. Poprawnie prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto zaproponować korekty. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-1oaizjz_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób z alergią pokarmową, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- Jarosz M., Dzieniszewski J., Alergie pokarmowe, Wyd. Lek. PZWL, W-wa, 2004
- Gaby Schwarz, Sonja Carlsson, Alergie pokarmowe., PZWL, Warszawa, 2003, ISBN: 8320027993
- Sakina Shikari Bajowala, Alergie i nietolerancje pokarmowe, Wydawnictwo Vital, Warszawa, 2020, ISBN: 9788381684996
- Maciej Kaczmarski, Elżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska, Anna Bobrus-Chociej., Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. CzIII. Aspekty społeczne alergii pokarmowej, Przeglad Pediatryczny, 2009, Vol. 39 Issue 2, p139-142
Literatura dodatkowa
- Scott H. Sicherer, Hugh A.Sampson, Food allergy, Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2010, Volume 125, Issue 2, Supplement (2):116-S125
- H. Scott Sicherer, Food allergy, The Lancet, 2002, Volume 360, Issue 9334, Pages 701-710
- Julie Wang, Hugh A. Sampson, Food allergy, Journal of Clinical Investigation, 2011, 121(3):827-835