Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie
Sylabus przedmiotu Technologia mleczarska:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologia mleczarska | ||
Specjalność | technologia i żywienie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu chemii, biochemii, fiyzki i mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z czynnikami wplywającymi na jakość i trwalość mleka surowego, technologią produkcji podstawowych grup produktów mleczarskich, zmianami zachodzącymi w mleku i produktach mleczarskich podczas przetwarzania i przechowywania oraz z metodami zagospodarowania maślanki i serwatki - produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego. |
C-2 | Nabycie praktycznych umiejętności wykonywania podstawowych analiz fizyko-chemicznych stosowanych do oceny mleka i produktów mleczarskich. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Szczegółowe zapoznanie studentów z tematyką zajęć laboratoryjnych , regulaminem i przepisami BHP, warunkami zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych | 5 |
T-L-2 | Metody oceny jakości i przydatności technologicznej mleka | 5 |
T-L-3 | Technologia produkcjii ocena mleka spożywczego | 5 |
T-L-4 | Produkcja i ocena mleka fermentowanego - kefir | 5 |
T-L-5 | Produkcja kazeiny kwasowej | 5 |
T-L-6 | Produkcja masła | 5 |
T-L-7 | Produkcja kazeiny podpuszczkowej | 5 |
T-L-8 | Produkcja serów topionych | 5 |
T-L-9 | Zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych oraz odrabianie opuszczonych zajęć | 5 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia i biochemia laktacji. | 3 |
T-W-2 | Czyynniki genetyczne i pozagenetyczne wpływające na wydajność skład i jakość mleka. | 3 |
T-W-3 | Skład chemiczny mleka, jego właściwości fizyko-chemiczne oraz wartość żywieniowa. | 6 |
T-W-4 | Jakość i trwałość mleka surowego. | 3 |
T-W-5 | Technologia produkcji mleka spożywczego. | 2 |
T-W-6 | Technologia produkcji mleka fermentowanego. | 2 |
T-W-7 | Technologia produkcji masła i produktów masłopodobnych. | 3 |
T-W-8 | Technologia produkcji serów. | 6 |
T-W-9 | Technologia produkcji lodów. | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych | 45 |
A-L-2 | Przygotowanie do ćwiczeń | 15 |
A-L-3 | Przygotowanie prezentacji, konspektów, referatów oraz sprawozdań | 10 |
A-L-4 | Studiowanie wskazanej literatury naukowej | 5 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestniczenie w wykładach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie wskazanej literatury | 5 |
A-W-3 | Konsultacje z nauczycielem | 1 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 12 |
A-W-5 | Uczestnictwo w egzaminie | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wyklad informacyjnyi z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne technologiczno-analityczne realizowane systemem rotacyjnym, pojedyńczo lub w zespołach 2 osobowych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie tematyki wykładów w formie testu uzupełnień |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, zna metody pozyskiwania mleka, zna i rozumie przemiany zachodzące w mleku podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania. Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka oraz podczas przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego, zna metody modyfikacji cech funkcjonalnych mleka i przetworów mleczarskich. | TZZ_1A_W16, TZZ_1A_W15 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-7, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-1, T-W-9, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_U01 Student potrafi wyszukiwać, weryfikować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł, dotyczące pozyskiwania i przetwarzania mleka, potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi opracować i zaprezentować dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przebiegu procesów technologicznych obejmujących jego przetwarzanie, potrafi opracować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczacych oceny mleka i jego przetworów. Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole. | TZZ_1A_U02, TZZ_1A_U01 | — | — | C-2, C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_K01 Student jest gotów do ciągłego dokształcania, pracy w zespole i współodpowiedzialności za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka. Student jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy w zakresie optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | TZZ_1A_K03 | — | — | C-2, C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-2, T-W-3, T-W-7, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-1, T-W-9, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, zna metody pozyskiwania mleka, zna i rozumie przemiany zachodzące w mleku podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania. Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka oraz podczas przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego, zna metody modyfikacji cech funkcjonalnych mleka i przetworów mleczarskich. | 2,0 | Student nie rozumie metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz nie umie rozpoznać i objaśnić zchodzących w nim zmian podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. Stopień osiągnięcia wiedzy przez studenta nie przekracza 60%. |
3,0 | Student w 60% osiągnął wiedzę dotyczącą pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej, metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zmian zachodzących podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
3,5 | Student w 70% osiągnął wiedzę dotyczącą pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej, metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zmian zachodzących podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
4,0 | Student w 80% osiągnął wiedzę dotyczącą pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej, metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zmian zachodzących podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
4,5 | Student w 90% osiągnął wiedzę dotyczącą pojęć stosowanych w technologii mleczarskiej, metod pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz zmian zachodzących podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. | |
5,0 | Student osiągnął wiedzę w 95 - 100%. Umie w stopniu zaawansowanym zdefiniować pojęcia stosowane w technologii mleczarskiej, umie scharakteryzować i rozumie metody pozyskiwania i klasyfikacji mleka oraz potrafi rozpoznać i bardzo szczegółowo objaśnić zachodzące w nim zmiany podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania. Potrafi dokonać szczegółowej analizy przyczyn niepożądanych zmian. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_U01 Student potrafi wyszukiwać, weryfikować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł, dotyczące pozyskiwania i przetwarzania mleka, potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi opracować i zaprezentować dokumentację dotyczącą metod pozyskiwania i przechowywania mleka surowego oraz przebiegu procesów technologicznych obejmujących jego przetwarzanie, potrafi opracować uzyskane wyniki analiz fizyko-chemicznych dotyczacych oceny mleka i jego przetworów. Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole. | 2,0 | Student w niewielkim stopniu posiada umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji, pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. Stopień nabytych umiejętności nie przekracza 60%. |
3,0 | Student osiągnął 60% umiejętności wyszukiwanie, analiza i wykorzystanie potrzebnych informacji, pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
3,5 | Student osiągnął 70% umiejętności tj. wyszukiwanie, analiza i wykorzystanie potrzebnych informacji, pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka.. | |
4,0 | Student osiągnął 80% umiejętności tj. wyszukiwanie, analiza i wykorzystanie potrzebnych informacji, pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
4,5 | Student osiągnął 90% umiejętności. Posiada więcej niż dobrą umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji, pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
5,0 | Student osiągnął 95 do 100% umiejętności. Posiada bardzo dobrą umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji ,pochodzących z różnych źródeł, dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D5tiz_K01 Student jest gotów do ciągłego dokształcania, pracy w zespole i współodpowiedzialności za realizowane zadania dotyczące oceny i przetwórstwa mleka. Student jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy w zakresie optymalizacji działań związanych z pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka. | 2,0 | Student nie angażuje się w pracę w zespole i powierzone mu zadania. Nie podejmuje działań wskazujących na dążenie do dokształcenia oraz współodpowiedzialność za realizowane zadania. |
3,0 | Student w 60% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonanej przez niego pracy wskazuje na 60% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
3,5 | Student w 70% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonanej przez niego pracy wskazuje na 70% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
4,0 | Student w 80% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonanej przez niego pracy wskazuje na 80% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
4,5 | Student w 90% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonanej przez niego pracy wskazuje na 90% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania i współodpowiedzialność za realizowane zadania. | |
5,0 | Student w 95 do 100% wywiązał się z powierzonej mu pracy w zespole. Jakość wykonanej przez niego pracy wskazuje na 95 - 100% zaangażowanie w proces samodoskonalenia, dokształcania i współodpowiedzialność za realizowane zadania. Motywuje innych do efektywnej pracy. |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo zagadnienia wybrane t 1 i 2, ART, Olsztyn, 1997
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo t.1, UWM, Olsztyn, 2008
Literatura dodatkowa
- Czasopismo naukowe, International Journal of Dairy Technology
- Czasopismo naukowe, Journal of Dairy Science
- Jurczak M.E., Mleko produkcja, badanie, przerób, SGGW, Warszawa, 2003
- Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra (red.), Handbook of Dairy Foods Analysis, CRC Press, Londyn, 2010
- Cichosz Grażyna, Hanna Czeczot, Żywieniowy fenomen mleka, Dział Redakcji i Wydawnictwo WUM, Warszawa-Olsztyn, 2013