Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2023/2024 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,504
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,4103
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne1,00,493
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,492
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,491

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5121
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,7183
Prawo żywnościoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,80,491
laboratoriapraktyczne1,20,7181
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,7184
laboratoriapraktyczne2,00,7184
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,5121
laboratoriapraktyczne2,01,0241
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne0,80,493
laboratoriapraktyczne1,20,7183

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Inżynieria genetyczna w przetwórstwie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,261
laboratoriapraktyczne1,00,5121
Molekularne metody oceny surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,262
laboratoriapraktyczne1,00,5122
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5122
wykładyaudytoryjne1,00,362
Surowce uboczne i dodatki niemleczne w technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,50,7184
wykładyaudytoryjne1,50,6124
Uwarunkowania zaleceń żywieniowych w różnych okresach życiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,20,5122
wykładyaudytoryjne0,80,362
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,50,8181
laboratoriapraktyczne1,50,7181
Wybrane działy w technologii mięsa i drobiuegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,51,1271
wykładyaudytoryjne1,50,8181
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,50,7181
wykładyaudytoryjne1,50,8181
Wybrane działy w technologii przetwórstw ryb i owoców morzaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,492
laboratoriapraktyczne1,00,492
Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,491
laboratoriapraktyczne2,00,7181

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01202

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,00,9202
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,00,9202

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,80,363
laboratoriapraktyczne1,20,5123
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,80,363
laboratoriapraktyczne1,20,5123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123