Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo napojów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo napojów
Specjalność technologia i biotechnologia żywności
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 11

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 6 1,00,50egzamin
laboratoriaL3 12 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza i umiejętności z przedmiotów z zakresu chemii żywności i analizy i oceny jakości żywności oraz podstawowa wiedza z zakresu technologii żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym1
T-L-2Wykrywanie zafałszowań napojów alkoholowych3
T-L-3Ocena towaroznawcza wód mineralnych1
T-L-4Oznaczanie barwy soków owocowych1
T-L-5Ocena jakości herbaty i jej naparów2
T-L-6Ocena jakosci kawy i jej naparów2
T-L-7Oznaczenie zawartości ekstraktu w miodach pitnych2
12
wykłady
T-W-1Ogólny podział napojów.2
T-W-2Napoje alkoholowe gorące, niskoprocentowe zimne, wysokoprocentowe zimne - charakterystyka, wymagania jakosciowe.2
T-W-3Napoje bezalkoholowe zimne i gorące - charakterystyka i wymagania jakościowe2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Bieżące przygotowanie do zajęć14
26
wykłady
A-W-1przygotowanie do egzaminu18
A-W-2uczestnictwo w zajęciach6
A-W-3egzamin2
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za praktyczne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-12tibz_W01
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
TZZ_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1
TZZ_2A_Gr1-12tibz_W02
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze napojów.
TZZ_2A_W12C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-12tibz_U01
Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
TZZ_2A_U01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-3S-2
TZZ_2A_Gr1-12tibz_U02
Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną wybranych wskażników jakości/ bezpieczeństwa dla napojów alkoholowych i bezalkoholowych
TZZ_2A_U09C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-12tibz_K01
Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych a także zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
TZZ_2A_K03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-12tibz_W01
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_2A_Gr1-12tibz_W02
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze napojów.
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze napojów na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-12tibz_U01
Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_2A_Gr1-12tibz_U02
Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną wybranych wskażników jakości/ bezpieczeństwa dla napojów alkoholowych i bezalkoholowych
2,0
3,0Student z niewielką pomocą Prowadzącego zajęcia potrafi opracować i wykonać plan badania jakości/ bezpieczeństwa napojów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-12tibz_K01
Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych a także zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych a także zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Świderski F., Waszkiewicz-Robak B, Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii., Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010
  2. Flaczyk E., Korczak J., Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2010
  3. Flaczyk E., Korczak J, Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2010
  4. Pachołek B., Żmudziński W., Podsiadłowska J., Towaroznawstwo żywności., Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań, 2009
  5. Aktualne akty prawa żywnościowego w zakresie napojów
  6. Flaczyk E. (red., Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Sigma-Not
  2. Beverages, MDPI

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym1
T-L-2Wykrywanie zafałszowań napojów alkoholowych3
T-L-3Ocena towaroznawcza wód mineralnych1
T-L-4Oznaczanie barwy soków owocowych1
T-L-5Ocena jakości herbaty i jej naparów2
T-L-6Ocena jakosci kawy i jej naparów2
T-L-7Oznaczenie zawartości ekstraktu w miodach pitnych2
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólny podział napojów.2
T-W-2Napoje alkoholowe gorące, niskoprocentowe zimne, wysokoprocentowe zimne - charakterystyka, wymagania jakosciowe.2
T-W-3Napoje bezalkoholowe zimne i gorące - charakterystyka i wymagania jakościowe2
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Bieżące przygotowanie do zajęć14
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1przygotowanie do egzaminu18
A-W-2uczestnictwo w zajęciach6
A-W-3egzamin2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-12tibz_W01Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W06Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia towaroznawstwa żywności, systemy kwalifikacji towarów, zarządzania jakością i normalizacji. Zna i rozumie nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-W-1Ogólny podział napojów.
T-W-2Napoje alkoholowe gorące, niskoprocentowe zimne, wysokoprocentowe zimne - charakterystyka, wymagania jakosciowe.
T-W-3Napoje bezalkoholowe zimne i gorące - charakterystyka i wymagania jakościowe
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-12tibz_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze napojów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W12Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady projektowania produktów spożywczych, linii technologicznych w tym systemów pakowania.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-W-1Ogólny podział napojów.
T-W-2Napoje alkoholowe gorące, niskoprocentowe zimne, wysokoprocentowe zimne - charakterystyka, wymagania jakosciowe.
T-W-3Napoje bezalkoholowe zimne i gorące - charakterystyka i wymagania jakościowe
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze napojów na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-12tibz_U01Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Potrafi, w oparciu o krytyczną analizę literatury, rozwiązywać złożone nietypowe problemy technologiczne.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Wykrywanie zafałszowań napojów alkoholowych
T-L-3Ocena towaroznawcza wód mineralnych
T-L-4Oznaczanie barwy soków owocowych
T-L-5Ocena jakości herbaty i jej naparów
T-L-6Ocena jakosci kawy i jej naparów
T-L-7Oznaczenie zawartości ekstraktu w miodach pitnych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości napojów,a także potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-12tibz_U02Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną wybranych wskażników jakości/ bezpieczeństwa dla napojów alkoholowych i bezalkoholowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U09Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną cech jakościowych towaru żywnościowego.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Wykrywanie zafałszowań napojów alkoholowych
T-L-3Ocena towaroznawcza wód mineralnych
T-L-4Oznaczanie barwy soków owocowych
T-L-5Ocena jakości herbaty i jej naparów
T-L-6Ocena jakosci kawy i jej naparów
T-L-7Oznaczenie zawartości ekstraktu w miodach pitnych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student z niewielką pomocą Prowadzącego zajęcia potrafi opracować i wykonać plan badania jakości/ bezpieczeństwa napojów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-12tibz_K01Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych a także zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej napojów alkoholowych i bezalkoholowych od wyszukania metodyki do opracowania sprawozdania z badań
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Wykrywanie zafałszowań napojów alkoholowych
T-L-3Ocena towaroznawcza wód mineralnych
T-L-4Oznaczanie barwy soków owocowych
T-L-5Ocena jakości herbaty i jej naparów
T-L-6Ocena jakosci kawy i jej naparów
T-L-7Oznaczenie zawartości ekstraktu w miodach pitnych
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych a także zasięgania opinii ekspertów w przypadku napotkania trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
3,5
4,0
4,5
5,0