Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Plany studiów w roku akademickim 2023/2024 - semestr 5:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ampelografiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,20,511
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,70,26
laboratoriapraktyczne1,00,49
zajęcia terenowepraktyczne1,10,410
Analiza instrumentalna i sensoryczna winzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,30,49
laboratoriapraktyczne1,70,512
Mikrobiologia wina i technologie fermentacyjnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,49
laboratoriapraktyczne1,00,49
Sommelierstwo 1zaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,30,13
zajęcia terenowepraktyczne0,20,13
wykładyaudytoryjne0,50,13
Technologia produkcji wina 1zaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,49
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,30,13
laboratoriapraktyczne0,70,26
Uprawa innych gatunków sadowniczych wykorzystywanych w przemyśle fermentacyjnym 1zaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,10,512
zajęcia terenowepraktyczne0,90,49
Uprawa winorośli 2egzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,36
laboratoriapraktyczne0,50,13
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,13
zajęcia terenowepraktyczne1,00,26

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,7405
2 Język niemieckiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,7405

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Rasy drożdży w winiarstwie, pozyskiwanie i wykorzystaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,50,5125
laboratoriapraktyczne0,50,135
2 Inżynieria bioreaktorowa w przemyśle winiarskimzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,60,5125
laboratoriapraktyczne0,40,135

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Rośliny ozdobne w otoczeniu winnicyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5125
2 Rośliny ozdobne do dekoracji wnętrzzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5125