Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0152
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5153
laboratoriapraktyczne0,50,5153
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Prawo żywnościowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0451
wykładyaudytoryjne2,02,0301
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,02,0302
Diagnostyka w gabinecie dietetykaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0202
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,03,0451
wykładyaudytoryjne2,02,0301
Wybrane działy w dietetyceegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,02,0301
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,5452
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,03,0451
wykładyaudytoryjne2,02,0301
Żywienie w turystyceegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5151
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Żywność wzbogacana, suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowiekaegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5151
wykładyaudytoryjne0,50,5151

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
12 Towaroznawstwo zywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
13 Towaroznawstwo żywnoścci specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103