Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna

Sylabus przedmiotu Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczym
Specjalność ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 14

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 12 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 6 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu: podstaw zarządzania, prawa żywnościowego, technologii produkcji w poszczególnych branżach przetwórstwa spożywczego oraz zagrożeń dla bezpieczeństwa środków spożywczych podczas pozyskiwania i przetwarzania oraz systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
C-2Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zajęcia organizacyjne przedstawienie zakresu przedmiotu1
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego1
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności1
T-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa1
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet2
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji2
T-L-7Przykłady fałszowania żywności1
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności2
T-L-9Pozytywne przykłady użycia etykiety i opakowania, jako narzędzia promocji1
12
wykłady
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych1
T-W-2Prawne i marketingowe aspekty znakowania (etykietowania) surowców i produktów spożywczych1
T-W-3Kontrowersje związane z fałszowaniem żywności1
T-W-4Wybrane metody analityczne do oceny autentyczności żywności1
T-W-5Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne żywności1
T-W-6Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych12
A-L-2Bieżące przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych10
A-L-3Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego8
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
A-W-3Udział w dyskusjach, aktywniość na wykładach6
A-W-4Analiza rynku opakowań - znakowania4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Ćwiczenia laboratoryjne
M-2Konwersatoria - analiza przypadku
M-3Analiza aktów prawa żywnościowego

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_W01
Student zna aktualne przepisy prawa żywnościowego w zakresie informacji niezbędnych dla prawidłowego oznakowania produktu spożywczego
TZZ_2A_W01, TZZ_2A_W03C-1, C-2T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-2M-2S-2
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_W02
Potrafi zidentyfikować zafałszowanie produktu spożywczego i ocenić rzetelność znakowania. Zna metody do oceny zafałszowania żywności
TZZ_2A_W02, TZZ_2A_W04, TZZ_2A_W07C-1T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-2, T-L-9, T-W-1, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_U01
Student nabywa umiejętność prawidłowego doboru i zastosowania narzędzi, metod i technik przydatnych do wdrożenia i certyfikacji produktów przetwórstwa spożywczego
TZZ_2A_U02, TZZ_2A_U06C-1T-L-4, T-L-3, T-L-6, T-L-8, T-L-2, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_U02
Umie posługiwać się prawem w zakresie rzetelności znakowania i identyfikowalności produktów spożywczych
TZZ_2A_U03C-1T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-2M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_K01
Student ma świadomość znaczenia wdrażania i funkcjonowania certyfikatów, znaczenia etykiety towaru i odpowiedzialności za nieuczciwe praktyki handlowe
TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K03, TZZ_2A_K04C-2T-L-4, T-L-6, T-L-8, T-L-2, T-W-1M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_W01
Student zna aktualne przepisy prawa żywnościowego w zakresie informacji niezbędnych dla prawidłowego oznakowania produktu spożywczego
2,0
3,0W stopniu podstawowym zna akty prawa związane z zagadnieniami przedmiotu, umie wyszukiwać akty prawa
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_W02
Potrafi zidentyfikować zafałszowanie produktu spożywczego i ocenić rzetelność znakowania. Zna metody do oceny zafałszowania żywności
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu znakowania i metod badania zafałszowania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_U01
Student nabywa umiejętność prawidłowego doboru i zastosowania narzędzi, metod i technik przydatnych do wdrożenia i certyfikacji produktów przetwórstwa spożywczego
2,0
3,0Ma podstawowe umiejętności do realizacji prac badawczychw zakresie oceny autentyczności żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_U02
Umie posługiwać się prawem w zakresie rzetelności znakowania i identyfikowalności produktów spożywczych
2,0
3,0Posiada podstawowe umiejętności wyszukiwania przepisów prawa żywnościowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_K01
Student ma świadomość znaczenia wdrażania i funkcjonowania certyfikatów, znaczenia etykiety towaru i odpowiedzialności za nieuczciwe praktyki handlowe
2,0
3,0Ma podstawowe kompetencje w zakresie starania się o nadawanie certyfikatów żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F, Zarządzanie jakością żywnosci. Ujęcie technologiczno - menadzerskie, WNT, 2004
  2. Wiśniewska M., Malinowska E, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Dyfin, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Rozporządzenie UE 1169/2011, 2011
  2. Rozporządzenie UE 1137/2013, 2013
  3. Rozporządzenie UE 1924/2006, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zajęcia organizacyjne przedstawienie zakresu przedmiotu1
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego1
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności1
T-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa1
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet2
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji2
T-L-7Przykłady fałszowania żywności1
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności2
T-L-9Pozytywne przykłady użycia etykiety i opakowania, jako narzędzia promocji1
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych1
T-W-2Prawne i marketingowe aspekty znakowania (etykietowania) surowców i produktów spożywczych1
T-W-3Kontrowersje związane z fałszowaniem żywności1
T-W-4Wybrane metody analityczne do oceny autentyczności żywności1
T-W-5Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne żywności1
T-W-6Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa1
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych12
A-L-2Bieżące przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych10
A-L-3Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
A-W-3Udział w dyskusjach, aktywniość na wykładach6
A-W-4Analiza rynku opakowań - znakowania4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_W01Student zna aktualne przepisy prawa żywnościowego w zakresie informacji niezbędnych dla prawidłowego oznakowania produktu spożywczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie wybranych działów matematyki, prawa konsumenckiego i celnego.
TZZ_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
C-2Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym
Treści programoweT-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji
T-L-7Przykłady fałszowania żywności
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego
Metody nauczaniaM-2Konwersatoria - analiza przypadku
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu podstawowym zna akty prawa związane z zagadnieniami przedmiotu, umie wyszukiwać akty prawa
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_W02Potrafi zidentyfikować zafałszowanie produktu spożywczego i ocenić rzetelność znakowania. Zna metody do oceny zafałszowania żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W02Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie zastosowania technik informatycznych w przemyśle spożywczym.
TZZ_2A_W04Ma pogłębioną wiedzę o toksynach roślinnych i zwierzęcych, substancjach uzależniających i szkodnikach
TZZ_2A_W07Ma poszerzoną wiedzę o potrzebach żywieniowych człowieka, roli składników diety, składu produktów oraz zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych i chorych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
Treści programoweT-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego
T-L-9Pozytywne przykłady użycia etykiety i opakowania, jako narzędzia promocji
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych
T-W-3Kontrowersje związane z fałszowaniem żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia laboratoryjne
M-2Konwersatoria - analiza przypadku
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu znakowania i metod badania zafałszowania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_U01Student nabywa umiejętność prawidłowego doboru i zastosowania narzędzi, metod i technik przydatnych do wdrożenia i certyfikacji produktów przetwórstwa spożywczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
TZZ_2A_U06Potrafi określić wpływ procesów mikrobiologicznych na poprawność przetwarzania surowca, potrafi zbadać związek pomiędzy warunkami produkcji a zagrożeniami mikrobiologicznymi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
Treści programoweT-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych
T-W-2Prawne i marketingowe aspekty znakowania (etykietowania) surowców i produktów spożywczych
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia laboratoryjne
M-2Konwersatoria - analiza przypadku
M-3Analiza aktów prawa żywnościowego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawowe umiejętności do realizacji prac badawczychw zakresie oceny autentyczności żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_U02Umie posługiwać się prawem w zakresie rzetelności znakowania i identyfikowalności produktów spożywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je także w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
Treści programoweT-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji
T-L-7Przykłady fałszowania żywności
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego
Metody nauczaniaM-2Konwersatoria - analiza przypadku
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawowe umiejętności wyszukiwania przepisów prawa żywnościowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_K01Student ma świadomość znaczenia wdrażania i funkcjonowania certyfikatów, znaczenia etykiety towaru i odpowiedzialności za nieuczciwe praktyki handlowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
TZZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TZZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-2Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym
Treści programoweT-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych
Metody nauczaniaM-2Konwersatoria - analiza przypadku
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawowe kompetencje w zakresie starania się o nadawanie certyfikatów żywności
3,5
4,0
4,5
5,0