Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,45

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,318
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,58
projektypraktyczne1,00,47

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,48
laboratoriapraktyczne1,00,47
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,35
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,48
laboratoriapraktyczne1,30,35
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,47
wykładyaudytoryjne1,50,48
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,45
laboratoriapraktyczne1,50,310
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,48
projektypraktyczne1,00,35

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,681
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,571
wykładyaudytoryjne1,50,381
3 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,481
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,481
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
wykładyaudytoryjne1,50,481
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,481
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,481
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,471