Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Ampelografia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ampelografia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | wiedza z zakresu botaniki, fitogeografii, biochemii, podstaw ogrodnictwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | nabycie wiedzy o podstawowych gatunkach oraz najważniejszych gospodarczo odmianach winorośli i ich wymaganiach |
C-2 | nabycie umiejętności rozpoznawania najważniejszych odmian winorośli |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych. | 20 |
20 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Idnentyfikacja i oznaczanie cech odmianowych wybranych odmian winorośli | 10 |
10 | ||
zajęcia terenowe | ||
T-T-1 | budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego. | 20 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | konsultacje | 5 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
30 | ||
zajęcia terenowe | ||
A-T-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-T-2 | studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-T-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 4 |
24 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 6 |
36 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: rozpoznawanie roślin |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C27_W01 student ma wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, zna i ch pochodzenie, cechy, wymagania oraz przeznaczenie. | UWW_1A_W03, UWW_1A_W14, UWW_1A_W15 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-A-1, T-L-1, T-T-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C27_U01 student ma umiejętność rozpoznawania odmian winorośli | UWW_1A_U03, UWW_1A_U13 | — | — | C-2 | T-W-1, T-A-1, T-L-1, T-T-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
UWW_1A_C27_U02 student dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców | UWW_1A_U04, UWW_1A_U05, UWW_1A_U06, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13 | — | — | C-1 | T-W-1, T-A-1, T-T-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C27_K01 student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z odpowiednim doborem odmian winorośli | UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K04, UWW_1A_K05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-A-1, T-L-1, T-T-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C27_W01 student ma wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, zna i ch pochodzenie, cechy, wymagania oraz przeznaczenie. | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, i ch pochodzeniu, cechach, wymaganiach oraz przeznaczeniu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C27_U01 student ma umiejętność rozpoznawania odmian winorośli | 2,0 | |
3,0 | student rozpoznaje podstawowe odmiany winorośli | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C27_U02 student dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C27_K01 student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z odpowiednim doborem odmian winorośli | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną świadomość wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z doborem odmian winorośli | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Sękowski B., Myśliwiec R., 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce, PWN, 1996
- Myśliwiec R., Winorośl, Wydawnictwo działkowiec, Warszawa, 2007
- Lisek J., Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, Hortpress, 2013
- Myśliwiec R., Uprawa winorośli, PWRiL, Warszawa, 2013
- Lisek J., Winorośl - zeszyty pomologiczne, Sierniewice, 1995
- Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
- Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Carmenere C., Madevon D., Madevon P., Wina - wszystko co chciałbyś wiedzieć o produkcji, gatunkach i ich geografii, International Publishing Service Sp. z o.o., Warszawa, 1999
- Fischer Ch., Wina -Leksykon Daumonta, Wydawnictwo Olesiejuk, 2009
- Geiger Croci Ursula, Wina czerwone, Wydawnictwo Wiedza i Życie, Warszawa, 2000
- Knoll Rudolf, Schweizer Ulrich, Wina białe, Wydawnictwo Wiedza i Życie, Warszawa, 2002