Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,410
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,38
laboratoriapraktyczne2,70,215
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,38
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,37
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,318
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,48
laboratoriapraktyczne1,30,35
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,58
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,35
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,58
laboratoriapraktyczne1,00,47
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,02
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,710
wykładyaudytoryjne2,01,010
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,48

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,581
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,771

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5201
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5201

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491