Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2016/2017 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,010

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,59
laboratoriapraktyczne0,50,59

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,09
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,018
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,018
laboratoriapraktyczne2,01,018

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Prawo żywnościoweegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,093
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0183
2 Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,093
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0183

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 10 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
7 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
8 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
9 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
10 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
5 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
6 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0123
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,563
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,563
5 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
6 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123