Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Systemy dystrybucji żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy dystrybucji żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Michał Alchimowicz <Michal.Alchimowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Zdzisław Domiszewski <Zdzislaw.Domiszewski@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowej wiedzy z zakresu żywności, prawa żywnościowego i podstaw ekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp. | 1 |
T-A-2 | Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego | 7 |
T-A-3 | Zaliczenie | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego | 2 |
T-W-2 | Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji | 1 |
T-W-3 | Systemy dystrybucyjne | 1 |
T-W-4 | Łańcuchy i sieci dystrybucyjne | 1 |
T-W-5 | Strategie zarządzania dystrybucją żywności | 1 |
T-W-6 | Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia | 1 |
T-W-7 | Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności | 1 |
T-W-8 | Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych | 1 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć | 14 |
A-A-3 | Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych | 7 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 21 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach |
M-3 | Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym |
M-4 | Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków |
S-3 | Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie przebiegu okresowych osiagniec studenta w czasie trwania przedmiotu |
S-5 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-5_W01 Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe metody dystrybucji żywności | TZZ_1A_W18 | R1A_W03, R1A_W05 | InzA_W02, InzA_W05 | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-5 |
TZZ_1A_PO1-5_W02 Student jest w stanie opisać warunki dystrybucji wybranych produktów żywnościowych | TZZ_1A_W22 | R1A_W04, R1A_W07 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-5_U01 Student potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom | TZZ_1A_U22 | R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-1, C-2 | T-A-2, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
TZZ_1A_PO1-5_U02 Student umie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności | TZZ_1A_U01 | R1A_U01 | InzA_U04 | C-1, C-2 | T-A-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-5_K01 Student prezentuje postawę dbałości o zachowanie bezpieczeństwa i jakości w trakcie dystrybucji żywności | TZZ_1A_K02 | R1A_K04 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-W-1, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
TZZ_1A_PO1-5_K02 Student posiada zdolność do otwarcia się na potrzeby klienta przy zachowaniu optymalnego poziomu dystrybucji żywności | TZZ_1A_K06 | R1A_K04 | InzA_K01 | C-1, C-2 | T-A-2, T-W-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-5_W01 Student jest w stanie scharakteryzować podstawowe metody dystrybucji żywności | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_PO1-5_W02 Student jest w stanie opisać warunki dystrybucji wybranych produktów żywnościowych | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy doboru warunków dystrybucji podstawowych produktów żywnościowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-5_U01 Student potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom | 2,0 | |
3,0 | Student umie dopasować podstawowe kanały dystrybucji żywności w zależności od określonych wymagań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_PO1-5_U02 Student umie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności | 2,0 | |
3,0 | Student umie rozwiązywać podstawowe problemy w zakresie dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-5_K01 Student prezentuje postawę dbałości o zachowanie bezpieczeństwa i jakości w trakcie dystrybucji żywności | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności popularnych metod dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_PO1-5_K02 Student posiada zdolność do otwarcia się na potrzeby klienta przy zachowaniu optymalnego poziomu dystrybucji żywności | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym zdefinować możliwe zalety i wady najpopularniejszych rozwiązań w zakresie dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bendkowski J., Pietrucha – Pacut M, Podstawy logistyki w dystrybucji, Wyd. PŚl, Gliwice, 2003
- Coyle J, Zarządzanie logistyczne, Wyd. PWE, Warszawa, 2010
- Czubała A, Dystrybucja produktów, Wyd. PWE, Warszawa, 2001
- Gołembska E. (red.), Kompendium wiedzy o logistyce, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001
- Jarzębowski S., Integracja łańcucha dostaw jako element kształtowania efektywności sektora przetwórstwa rolno – spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa, 2013
- Rutkowski K. (red.), Logistyka dystrybucji. Specyfika, trendy rozwojowe, dobre praktyki, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2005
- Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian., Wyd. Difin, Warszawa, 2010
- Waśkowski Z., Sznajder M. (red.), Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań, 2012
Literatura dodatkowa
- Zgodne z tematyką artykuły w prasie krajowej i zagranicznej