Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Sylabusy - pełny wykaz przedmiotów:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Człowiek w procesie pracyprzedmiot wspólny
Etyka biznesuprzedmiot wspólny2 / 1
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2
Marketingprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.przedmiot wspólny
Podstawy prawaprzedmiot wspólny
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 2
Przygotowanie pracy inżynierskiejprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Technika mowy i emisji głosuprzedmiot wspólny2 / 3
Technologia informacyjnaprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)przedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i nieorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia organicznaprzedmiot wspólny
Ekologia i ochrona środowiskaprzedmiot wspólny
Ekonomika i zarządzanieprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Statystykaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Higiena i toksykologia żywnościprzedmiot wspólny
Inżynieria procesowaprzedmiot wspólny
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólnaprzedmiot wspólny
Mikrobiologia żywnościprzedmiot wspólny
Nutrigenomika z elementami proteomikiprzedmiot wspólny
Ogólna technologia żywnościprzedmiot wspólny
Opakowania do żywności i systemy pakująceprzedmiot wspólny
Reologia żywnościprzedmiot wspólny
Akwakultura śródlądowatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Alergeny w żywnościprzedmiot wspólny5 / 1
Analiza i ocena jakości żywieniażywienie człowieka i dietetyka15 / 1
Analiza sensorycznaprzedmiot wspólny5 / 2
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka13 / 1
Aparatura przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie9 / 1
Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychżywienie człowieka i dietetyka13 / 2
Biochemia żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 1
Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka14 / 2
Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 1
Biologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologia żywnościtechnologia i żywienie
Biotechnologia żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 2
Budowa ustroju ludzkiegożywienie człowieka i dietetyka
Chłodnictwo i przechowalnictwotechnologia i żywienie
Dietetykażywienie człowieka i dietetyka
Edukacja żywienioważywienie człowieka i dietetyka
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Ekologiczny monitoring środowiskatechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 1
Ekstremofile w żywnościtechnologia i żywienie8 / 1
Fizjologia człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Fizjologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Genetyka i selekcja rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 3
Gospodarka rybacka na wodach otwartychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrobiologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrochemiatechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 1
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymżywienie człowieka i dietetyka
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia i żywienie
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Kuchnie świata - kultura żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 3
Leki i żywnośćżywienie człowieka i dietetyka14 / 4
Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościprzedmiot wspólny5 / 3
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia i żywienie8 / 2
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 2
Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościprzedmiot wspólny6 / 1
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 1
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia i żywienie7 / 1
Owoce morzatechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 2
Parazytologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Patofizjologiażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy biotechnologiiżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictważywienie człowieka i dietetyka
Podstawy ekologii wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 3
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy rachunkowości małych firmżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy techniki połowówtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegożywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii gastronomicznejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mięsażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mleczarskiejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii roślinnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii rybnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy żywienia człowiekatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy żywienia człowiekatechnologia i żywienie
Porty i statki rybackietechnologia żywności pochodzenia wodnego
Prawo żywnościoweżywienie człowieka i dietetyka
Probiotyki w żywnościżywienie człowieka i dietetyka13 / 3
Procesy membranowe technologii żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 1
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiażywienie człowieka i dietetyka14 / 5
Projektowanie nowych produktów mięsnychtechnologia i żywienie7 / 2
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejtechnologia i żywienie9 / 2
Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychtechnologia i żywienie7 / 3
Przetwórstwo surowców drobiowychtechnologia i żywienie
Reometria żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 3
Składniki żywności a odpornośćżywienie człowieka i dietetyka13 / 4
Suplementy diety i preparaty dietetyczneżywienie człowieka i dietetyka15 / 2
Surowce rybnetechnologia i żywienie
Surowce rzeźnetechnologia i żywienie
Systematyka rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia i żywienie
Technologia mięsatechnologia i żywienie
Technologia mleczarskatechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia produktów zbożowychtechnologia i żywienie
Technologia roślinnatechnologia i żywienie
Technologia rybnatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia rybnatechnologia i żywienie
Technologia spożywczych produktów fermentowanychtechnologia i żywienie
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego
Toksyny roślin i zwierzątprzedmiot wspólny6 / 2
Towaroznawstwo używekprzedmiot wspólny6 / 3
Towaroznawstwo żywności (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 4
Wodne organizmy użytkowetechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 4
Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniażywienie człowieka i dietetyka15 / 3
Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychtechnologia i żywienie8 / 3
Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychtechnologia i żywienie7 / 4
Zabezpieczenie surowców rybnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia i żywienie8 / 4
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 4
Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnatechnologia i żywienie9 / 3
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 2
Zanieczyszczenie i ochrona wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 2
Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwietechnologia i żywienie9 / 4
Żywienie człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Żywieniowa promocja zdrowiatechnologia i żywienie7 / 5
Żywieniowa promocja zdrowiażywienie człowieka i dietetyka15 / 4
Żywność funkcjonalna i dietetycznażywienie człowieka i dietetyka13 / 5
Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniużywienie człowieka i dietetyka15 / 5
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Przysposobienie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie - Biuro Karierprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny

Sylabusy - wykaz przedmiotów wspólnych dla specjalności:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Człowiek w procesie pracyprzedmiot wspólny
Etyka biznesuprzedmiot wspólny2 / 1
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2
Marketingprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.przedmiot wspólny
Podstawy prawaprzedmiot wspólny
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 2
Przygotowanie pracy inżynierskiejprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Technika mowy i emisji głosuprzedmiot wspólny2 / 3
Technologia informacyjnaprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)przedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i nieorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia organicznaprzedmiot wspólny
Ekologia i ochrona środowiskaprzedmiot wspólny
Ekonomika i zarządzanieprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Statystykaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Higiena i toksykologia żywnościprzedmiot wspólny
Inżynieria procesowaprzedmiot wspólny
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólnaprzedmiot wspólny
Mikrobiologia żywnościprzedmiot wspólny
Nutrigenomika z elementami proteomikiprzedmiot wspólny
Ogólna technologia żywnościprzedmiot wspólny
Opakowania do żywności i systemy pakująceprzedmiot wspólny
Reologia żywnościprzedmiot wspólny
Alergeny w żywnościprzedmiot wspólny5 / 1
Analiza sensorycznaprzedmiot wspólny5 / 2
Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościprzedmiot wspólny5 / 3
Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościprzedmiot wspólny6 / 1
Toksyny roślin i zwierzątprzedmiot wspólny6 / 2
Towaroznawstwo używekprzedmiot wspólny6 / 3
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Przysposobienie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie - Biuro Karierprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności technologia żywności pochodzenia wodnego

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Akwakultura śródlądowatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 1
Biologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologia żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 2
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Ekologiczny monitoring środowiskatechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 1
Fizjologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Genetyka i selekcja rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 3
Gospodarka rybacka na wodach otwartychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrobiologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrochemiatechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 1
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 2
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 1
Owoce morzatechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 2
Parazytologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy ekologii wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 3
Podstawy techniki połowówtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy żywienia człowiekatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Porty i statki rybackietechnologia żywności pochodzenia wodnego
Procesy membranowe technologii żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 1
Reometria żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 3
Systematyka rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia produktów ubocznychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia rybnatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego
Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 4
Wodne organizmy użytkowetechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 4
Zabezpieczenie surowców rybnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 4
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 2
Zanieczyszczenie i ochrona wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności żywienie człowieka i dietetyka

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Analiza i ocena jakości żywieniażywienie człowieka i dietetyka15 / 1
Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka13 / 1
Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychżywienie człowieka i dietetyka13 / 2
Biochemia żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 1
Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka14 / 2
Budowa ustroju ludzkiegożywienie człowieka i dietetyka
Dietetykażywienie człowieka i dietetyka
Edukacja żywienioważywienie człowieka i dietetyka
Fizjologia człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymżywienie człowieka i dietetyka
Kuchnie świata - kultura żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 3
Leki i żywnośćżywienie człowieka i dietetyka14 / 4
Patofizjologiażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy biotechnologiiżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictważywienie człowieka i dietetyka
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy rachunkowości małych firmżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegożywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii gastronomicznejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mięsażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mleczarskiejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii roślinnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii rybnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychżywienie człowieka i dietetyka
Prawo żywnościoweżywienie człowieka i dietetyka
Probiotyki w żywnościżywienie człowieka i dietetyka13 / 3
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiażywienie człowieka i dietetyka14 / 5
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Składniki żywności a odpornośćżywienie człowieka i dietetyka13 / 4
Suplementy diety i preparaty dietetyczneżywienie człowieka i dietetyka15 / 2
Towaroznawstwo żywności (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniażywienie człowieka i dietetyka15 / 3
Żywienie człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Żywieniowa promocja zdrowiażywienie człowieka i dietetyka15 / 4
Żywność funkcjonalna i dietetycznażywienie człowieka i dietetyka13 / 5
Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniużywienie człowieka i dietetyka15 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności technologia i żywienie

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Aparatura przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie9 / 1
Biotechnologia żywnościtechnologia i żywienie
Chłodnictwo i przechowalnictwotechnologia i żywienie
Ekstremofile w żywnościtechnologia i żywienie8 / 1
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia i żywienie
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia i żywienie8 / 2
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia i żywienie7 / 1
Podstawy żywienia człowiekatechnologia i żywienie
Projektowanie nowych produktów mięsnychtechnologia i żywienie7 / 2
Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejtechnologia i żywienie9 / 2
Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychtechnologia i żywienie7 / 3
Przetwórstwo surowców drobiowychtechnologia i żywienie
Surowce rybnetechnologia i żywienie
Surowce rzeźnetechnologia i żywienie
Technologia gastronomicznatechnologia i żywienie
Technologia mięsatechnologia i żywienie
Technologia mleczarskatechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia i żywienie
Technologia produktów zbożowychtechnologia i żywienie
Technologia roślinnatechnologia i żywienie
Technologia rybnatechnologia i żywienie
Technologia spożywczych produktów fermentowanychtechnologia i żywienie
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie
Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychtechnologia i żywienie8 / 3
Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychtechnologia i żywienie7 / 4
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia i żywienie8 / 4
Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnatechnologia i żywienie9 / 3
Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwietechnologia i żywienie9 / 4
Żywieniowa promocja zdrowiatechnologia i żywienie7 / 5

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego modułu:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Człowiek w procesie pracyprzedmiot wspólny
Etyka biznesuprzedmiot wspólny2 / 1
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2
Marketingprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.przedmiot wspólny
Podstawy prawaprzedmiot wspólny
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 2
Przygotowanie pracy inżynierskiejprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Technika mowy i emisji głosuprzedmiot wspólny2 / 3
Technologia informacyjnaprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)przedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i nieorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia organicznaprzedmiot wspólny
Ekologia i ochrona środowiskaprzedmiot wspólny
Ekonomika i zarządzanieprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Statystykaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Higiena i toksykologia żywnościprzedmiot wspólny
Inżynieria procesowaprzedmiot wspólny
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólnaprzedmiot wspólny
Mikrobiologia żywnościprzedmiot wspólny
Nutrigenomika z elementami proteomikiprzedmiot wspólny
Ogólna technologia żywnościprzedmiot wspólny
Opakowania do żywności i systemy pakująceprzedmiot wspólny
Reologia żywnościprzedmiot wspólny
Akwakultura śródlądowatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Alergeny w żywnościprzedmiot wspólny5 / 1
Analiza i ocena jakości żywieniażywienie człowieka i dietetyka15 / 1
Analiza sensorycznaprzedmiot wspólny5 / 2
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka13 / 1
Aparatura przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie9 / 1
Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychżywienie człowieka i dietetyka13 / 2
Biochemia żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 1
Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka14 / 2
Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 1
Biologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologia żywnościtechnologia i żywienie
Biotechnologia żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 2
Budowa ustroju ludzkiegożywienie człowieka i dietetyka
Chłodnictwo i przechowalnictwotechnologia i żywienie
Dietetykażywienie człowieka i dietetyka
Edukacja żywienioważywienie człowieka i dietetyka
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Ekologiczny monitoring środowiskatechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 1
Ekstremofile w żywnościtechnologia i żywienie8 / 1
Fizjologia człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Fizjologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Genetyka i selekcja rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 3
Gospodarka rybacka na wodach otwartychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrobiologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrochemiatechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 1
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymżywienie człowieka i dietetyka
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia i żywienie
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Kuchnie świata - kultura żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 3
Leki i żywnośćżywienie człowieka i dietetyka14 / 4
Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościprzedmiot wspólny5 / 3
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia i żywienie8 / 2
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 2
Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościprzedmiot wspólny6 / 1
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 1
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia i żywienie7 / 1
Owoce morzatechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 2
Parazytologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Patofizjologiażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy biotechnologiiżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictważywienie człowieka i dietetyka
Podstawy ekologii wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 3
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy rachunkowości małych firmżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy techniki połowówtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegożywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii gastronomicznejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mięsażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mleczarskiejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii roślinnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii rybnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy żywienia człowiekatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy żywienia człowiekatechnologia i żywienie
Porty i statki rybackietechnologia żywności pochodzenia wodnego
Prawo żywnościoweżywienie człowieka i dietetyka
Probiotyki w żywnościżywienie człowieka i dietetyka13 / 3
Procesy membranowe technologii żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 1
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiażywienie człowieka i dietetyka14 / 5
Projektowanie nowych produktów mięsnychtechnologia i żywienie7 / 2
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejtechnologia i żywienie9 / 2
Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychtechnologia i żywienie7 / 3
Przetwórstwo surowców drobiowychtechnologia i żywienie
Reometria żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 3
Składniki żywności a odpornośćżywienie człowieka i dietetyka13 / 4
Suplementy diety i preparaty dietetyczneżywienie człowieka i dietetyka15 / 2
Surowce rybnetechnologia i żywienie
Surowce rzeźnetechnologia i żywienie
Systematyka rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia i żywienie
Technologia mięsatechnologia i żywienie
Technologia mleczarskatechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia produktów zbożowychtechnologia i żywienie
Technologia roślinnatechnologia i żywienie
Technologia rybnatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia rybnatechnologia i żywienie
Technologia spożywczych produktów fermentowanychtechnologia i żywienie
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego
Toksyny roślin i zwierzątprzedmiot wspólny6 / 2
Towaroznawstwo używekprzedmiot wspólny6 / 3
Towaroznawstwo żywności (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 4
Wodne organizmy użytkowetechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 4
Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniażywienie człowieka i dietetyka15 / 3
Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychtechnologia i żywienie8 / 3
Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychtechnologia i żywienie7 / 4
Zabezpieczenie surowców rybnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia i żywienie8 / 4
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 4
Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnatechnologia i żywienie9 / 3
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 2
Zanieczyszczenie i ochrona wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 2
Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwietechnologia i żywienie9 / 4
Żywienie człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Żywieniowa promocja zdrowiatechnologia i żywienie7 / 5
Żywieniowa promocja zdrowiażywienie człowieka i dietetyka15 / 4
Żywność funkcjonalna i dietetycznażywienie człowieka i dietetyka13 / 5
Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniużywienie człowieka i dietetyka15 / 5
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Przysposobienie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie - Biuro Karierprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego bloku obieralnego:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Człowiek w procesie pracyprzedmiot wspólny
Marketingprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.przedmiot wspólny
Podstawy prawaprzedmiot wspólny
Przygotowanie pracy inżynierskiejprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Technologia informacyjnaprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)przedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i nieorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia organicznaprzedmiot wspólny
Ekologia i ochrona środowiskaprzedmiot wspólny
Ekonomika i zarządzanieprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Statystykaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Higiena i toksykologia żywnościprzedmiot wspólny
Inżynieria procesowaprzedmiot wspólny
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólnaprzedmiot wspólny
Mikrobiologia żywnościprzedmiot wspólny
Nutrigenomika z elementami proteomikiprzedmiot wspólny
Ogólna technologia żywnościprzedmiot wspólny
Opakowania do żywności i systemy pakująceprzedmiot wspólny
Reologia żywnościprzedmiot wspólny
Akwakultura śródlądowatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Biotechnologia żywnościtechnologia i żywienie
Biotechnologia żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Budowa ustroju ludzkiegożywienie człowieka i dietetyka
Chłodnictwo i przechowalnictwotechnologia i żywienie
Dietetykażywienie człowieka i dietetyka
Edukacja żywienioważywienie człowieka i dietetyka
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Fizjologia człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Fizjologia rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Genetyka i selekcja rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Gospodarka rybacka na wodach otwartychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Hydrobiologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymżywienie człowieka i dietetyka
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia i żywienie
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Parazytologiatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Patofizjologiażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy biotechnologiiżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictważywienie człowieka i dietetyka
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy rachunkowości małych firmżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy techniki połowówtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegożywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii gastronomicznejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mięsażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii mleczarskiejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii roślinnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii rybnejżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychżywienie człowieka i dietetyka
Podstawy żywienia człowiekatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Podstawy żywienia człowiekatechnologia i żywienie
Porty i statki rybackietechnologia żywności pochodzenia wodnego
Prawo żywnościoweżywienie człowieka i dietetyka
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Przetwórstwo surowców drobiowychtechnologia i żywienie
Surowce rybnetechnologia i żywienie
Surowce rzeźnetechnologia i żywienie
Systematyka rybtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia gastronomicznatechnologia i żywienie
Technologia mięsatechnologia i żywienie
Technologia mleczarskatechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia i żywienie
Technologia produktów ubocznychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia produktów zbożowychtechnologia i żywienie
Technologia roślinnatechnologia i żywienie
Technologia rybnatechnologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia rybnatechnologia i żywienie
Technologia spożywczych produktów fermentowanychtechnologia i żywienie
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, drobiu, mleka)technologia żywności pochodzenia wodnego
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego
Towaroznawstwo żywności (blok)żywienie człowieka i dietetyka
Zabezpieczenie surowców rybnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego
Żywienie człowiekażywienie człowieka i dietetyka
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Przysposobienie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie - Biuro Karierprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Etyka biznesuprzedmiot wspólny2 / 1
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 2
Technika mowy i emisji głosuprzedmiot wspólny2 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergeny w żywnościprzedmiot wspólny5 / 1
Analiza sensorycznaprzedmiot wspólny5 / 2
Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościprzedmiot wspólny5 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Analiza i ocena jakości żywieniażywienie człowieka i dietetyka15 / 1
Suplementy diety i preparaty dietetyczneżywienie człowieka i dietetyka15 / 2
Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniażywienie człowieka i dietetyka15 / 3
Żywieniowa promocja zdrowiażywienie człowieka i dietetyka15 / 4
Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniużywienie człowieka i dietetyka15 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka13 / 1
Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychżywienie człowieka i dietetyka13 / 2
Probiotyki w żywnościżywienie człowieka i dietetyka13 / 3
Składniki żywności a odpornośćżywienie człowieka i dietetyka13 / 4
Żywność funkcjonalna i dietetycznażywienie człowieka i dietetyka13 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Aparatura przemysłu spożywczegotechnologia i żywienie9 / 1
Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejtechnologia i żywienie9 / 2
Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnatechnologia i żywienie9 / 3
Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwietechnologia i żywienie9 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemia żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 1
Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekażywienie człowieka i dietetyka14 / 2
Kuchnie świata - kultura żywieniażywienie człowieka i dietetyka14 / 3
Leki i żywnośćżywienie człowieka i dietetyka14 / 4
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiażywienie człowieka i dietetyka14 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biologia i wykorzystanie kręgowców wodnychtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 1
Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 2
Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichtechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 3
Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiitechnologia żywności pochodzenia wodnego12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Ekologiczny monitoring środowiskatechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 1
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 2
Reometria żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 3
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia żywności pochodzenia wodnego11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Ekstremofile w żywnościtechnologia i żywienie8 / 1
Metody instrumentalne w analizie żywnościtechnologia i żywienie8 / 2
Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychtechnologia i żywienie8 / 3
Zagrożenia mikrobiologicznetechnologia i żywienie8 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Hydrochemiatechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 1
Zanieczyszczenie i ochrona wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego4 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościprzedmiot wspólny6 / 1
Toksyny roślin i zwierzątprzedmiot wspólny6 / 2
Towaroznawstwo używekprzedmiot wspólny6 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 1
Owoce morzatechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 2
Podstawy ekologii wódtechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 3
Wodne organizmy użytkowetechnologia żywności pochodzenia wodnego10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejtechnologia i żywienie7 / 1
Projektowanie nowych produktów mięsnychtechnologia i żywienie7 / 2
Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychtechnologia i żywienie7 / 3
Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychtechnologia i żywienie7 / 4
Żywieniowa promocja zdrowiatechnologia i żywienie7 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Procesy membranowe technologii żywnościtechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 1
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegotechnologia żywności pochodzenia wodnego3 / 2