Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Owoce morza:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Owoce morza
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Maciej Kiełpiński <Maciej.Kielpinski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 13 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 13 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu biologii organizmów wodnych oraz orientować się w dostepnych na rynku produktach pochodzenia wodnego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą na temat występowania, produkcji oraz konsumpcji organizmów zwierzęcych pozyskiwanych ze środowiska wodnego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Nomenklatura i nazewnictwo produktów rybnych i owoców morza2
T-L-2Statystyki połowowe oraz produkcji w akwakulturze2
T-L-3Produkcja, przetwórstwo oraz konsumpcja mięczaków3
T-L-4Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja skorupiaków3
T-L-5Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja ryb3
13
wykłady
T-W-1Przegląd systematyczny ryb, skorupiaków oraz mięczaków.3
T-W-2Rozmieszczenie geograficzne i najwięksi producenci surowców rybnych i owoców morza.3
T-W-3Podstawowe definicje dotyczące akwakultury i rybołówstwa.2
T-W-4Znaczenie i konsumpcja poszczególnych grup owoców morza w świecie.3
T-W-5Wymagania sanitarne oraz regulacje prawne w obrocie i przetwórstwie owoców morza.2
13

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2Przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu7
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach13
A-W-2Przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych.
M-2Wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie przedmiotu przeprowadzone zostanie w oparciu o test wielokrotnego wyboru po zakończeniu cyklu zajęć.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO3-4tzpw_W01
Student zdobywa podstawową wiedzę o produktach pochodzących z rybołówstwa i akwakultury wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
TZiZ_1A_W10, TZiZ_1A_W15R1A_W03, R1A_W05, R1A_W06InzA_W02, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO3-4tzpw_U01
Student potrafi sklasyfikować i ocenić wartość oraz przydatność poszczególnych produktów rybnych i pozostałych owoców morza.
TZiZ_1A_U01, TZiZ_1A_U12, TZiZ_1A_U17R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO3-4tzpw_K01
Student ma świadomość znaczenia akwakultury bezkręgowców oraz docenia walory pokarmowe owoców morza.
TZiZ_1A_K04R1A_K06C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO3-4tzpw_W01
Student zdobywa podstawową wiedzę o produktach pochodzących z rybołówstwa i akwakultury wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
2,0
3,0Student posiada wiedzę na temat systematyki organizmów wodnych, posługuje się właściwą nomenklaturą oraz zna sposoby wykorzystania poszczególnych grup organizmów wodnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO3-4tzpw_U01
Student potrafi sklasyfikować i ocenić wartość oraz przydatność poszczególnych produktów rybnych i pozostałych owoców morza.
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać oraz klasyfikować poszczególne grupy organizmów wodnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO3-4tzpw_K01
Student ma świadomość znaczenia akwakultury bezkręgowców oraz docenia walory pokarmowe owoców morza.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności ale nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. The State of World Fisheries and Aquaculture, FAO Fisheries and Aquaculture Department, Rzym, 2012
  2. J. F. Wickins, D. O'C. Lee, Crustacean farming, Blackwell science, 2002

Literatura dodatkowa

  1. FAO, Materiały statystyczne oraz opracowania tematyczne dotyczące ryb i owoców morza, www.fao.org, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Nomenklatura i nazewnictwo produktów rybnych i owoców morza2
T-L-2Statystyki połowowe oraz produkcji w akwakulturze2
T-L-3Produkcja, przetwórstwo oraz konsumpcja mięczaków3
T-L-4Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja skorupiaków3
T-L-5Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja ryb3
13

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd systematyczny ryb, skorupiaków oraz mięczaków.3
T-W-2Rozmieszczenie geograficzne i najwięksi producenci surowców rybnych i owoców morza.3
T-W-3Podstawowe definicje dotyczące akwakultury i rybołówstwa.2
T-W-4Znaczenie i konsumpcja poszczególnych grup owoców morza w świecie.3
T-W-5Wymagania sanitarne oraz regulacje prawne w obrocie i przetwórstwie owoców morza.2
13

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2Przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu7
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach13
A-W-2Przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO3-4tzpw_W01Student zdobywa podstawową wiedzę o produktach pochodzących z rybołówstwa i akwakultury wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_W10Ma podstawową wiedzę w zakresie funkcjonowania organizmów wodnych pozyskiwanych dla przetwórstwa, zna zasady i podstawowe metody pozyskiwania organizmów wodnych poławianych i hodowlanych.
TZiZ_1A_W15Ma wiedzę w zakresie terminologii, charakterystyki metod pozyskiwania, klasyfikacji surowców pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i produktów ubocznych oraz zmian w nich zachodzących podczas utrwalania, przechowywania i przetwarzania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą na temat występowania, produkcji oraz konsumpcji organizmów zwierzęcych pozyskiwanych ze środowiska wodnego
Treści programoweT-W-1Przegląd systematyczny ryb, skorupiaków oraz mięczaków.
T-W-3Podstawowe definicje dotyczące akwakultury i rybołówstwa.
T-W-2Rozmieszczenie geograficzne i najwięksi producenci surowców rybnych i owoców morza.
T-W-4Znaczenie i konsumpcja poszczególnych grup owoców morza w świecie.
T-W-5Wymagania sanitarne oraz regulacje prawne w obrocie i przetwórstwie owoców morza.
T-L-1Nomenklatura i nazewnictwo produktów rybnych i owoców morza
T-L-2Statystyki połowowe oraz produkcji w akwakulturze
T-L-3Produkcja, przetwórstwo oraz konsumpcja mięczaków
T-L-4Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja skorupiaków
T-L-5Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja ryb
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych.
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie przedmiotu przeprowadzone zostanie w oparciu o test wielokrotnego wyboru po zakończeniu cyklu zajęć.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę na temat systematyki organizmów wodnych, posługuje się właściwą nomenklaturą oraz zna sposoby wykorzystania poszczególnych grup organizmów wodnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO3-4tzpw_U01Student potrafi sklasyfikować i ocenić wartość oraz przydatność poszczególnych produktów rybnych i pozostałych owoców morza.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZiZ_1A_U12Potrafi rozpoznać surowce pochodzenia wodnego, określić adekwatny dla danego organizmu sposób jego pozyskiwania, umie dokonać identyfikacji i analizy czynników wpływających na efektywność eksploatacji organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
TZiZ_1A_U17Potrafi scharakteryzować, ocenić i sklasyfikować surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i produkty uboczne, określić zachodzące w nich przemiany i oszacować ich przydatność technologiczną.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą na temat występowania, produkcji oraz konsumpcji organizmów zwierzęcych pozyskiwanych ze środowiska wodnego
Treści programoweT-W-1Przegląd systematyczny ryb, skorupiaków oraz mięczaków.
T-W-3Podstawowe definicje dotyczące akwakultury i rybołówstwa.
T-W-2Rozmieszczenie geograficzne i najwięksi producenci surowców rybnych i owoców morza.
T-W-4Znaczenie i konsumpcja poszczególnych grup owoców morza w świecie.
T-W-5Wymagania sanitarne oraz regulacje prawne w obrocie i przetwórstwie owoców morza.
T-L-1Nomenklatura i nazewnictwo produktów rybnych i owoców morza
T-L-2Statystyki połowowe oraz produkcji w akwakulturze
T-L-3Produkcja, przetwórstwo oraz konsumpcja mięczaków
T-L-4Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja skorupiaków
T-L-5Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja ryb
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych.
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie przedmiotu przeprowadzone zostanie w oparciu o test wielokrotnego wyboru po zakończeniu cyklu zajęć.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać oraz klasyfikować poszczególne grupy organizmów wodnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO3-4tzpw_K01Student ma świadomość znaczenia akwakultury bezkręgowców oraz docenia walory pokarmowe owoców morza.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą na temat występowania, produkcji oraz konsumpcji organizmów zwierzęcych pozyskiwanych ze środowiska wodnego
Treści programoweT-W-1Przegląd systematyczny ryb, skorupiaków oraz mięczaków.
T-W-3Podstawowe definicje dotyczące akwakultury i rybołówstwa.
T-W-2Rozmieszczenie geograficzne i najwięksi producenci surowców rybnych i owoców morza.
T-W-4Znaczenie i konsumpcja poszczególnych grup owoców morza w świecie.
T-W-5Wymagania sanitarne oraz regulacje prawne w obrocie i przetwórstwie owoców morza.
T-L-1Nomenklatura i nazewnictwo produktów rybnych i owoców morza
T-L-2Statystyki połowowe oraz produkcji w akwakulturze
T-L-3Produkcja, przetwórstwo oraz konsumpcja mięczaków
T-L-4Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja skorupiaków
T-L-5Produkcja, przetwórstwo i konsumpcja ryb
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych.
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności ale nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0