Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna
Sylabus przedmiotu Język angielski:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Język angielski | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Bukowiec <Magdalena.Bukowiec@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Tatiana Dołgopołow <Tatiana.Dolgopolow@zut.edu.pl>, Iwona Drzeniecka <Iwona.Drzeniecka@zut.edu.pl>, Dorota Karelus <Dorota.Karelus@zut.edu.pl>, Krzysztof Potyrała <Krzysztof.Potyrala@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość języka na poziomie B2 potwierdzona egzaminem uczelnianym bądź certyfikatem językowym na wymaganym poziomie. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego. |
C-2 | Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku. |
C-3 | Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością. |
C-4 | Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
lektorat | ||
T-LK-1 | Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze. | 2 |
T-LK-2 | Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka | 2 |
T-LK-3 | Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd. | 2 |
T-LK-4 | Żywność GMO. | 2 |
T-LK-5 | Agroindustry. | 2 |
T-LK-6 | Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja | 2 |
T-LK-7 | Bioterroryzm. | 1 |
T-LK-8 | Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe. | 2 |
15 | ||
lektorat | ||
T-LK-1 | Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja. | 2 |
T-LK-2 | Piramida żywności i jej elementy. | 2 |
T-LK-3 | Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka. | 3 |
T-LK-4 | Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze | 3 |
T-LK-5 | Ryby – gatunki, wartości odżywcze. | 2 |
T-LK-6 | Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
lektorat | ||
A-LK-1 | Zajęcia praktyczne | 15 |
A-LK-2 | Przygotowanie do zajęć. | 39 |
A-LK-3 | Przygotowanie do egzaminu. | 2 |
A-LK-4 | Udział w konsultacjach. | 2 |
A-LK-5 | Egzamin. | 2 |
60 | ||
lektorat | ||
A-LK-1 | Zajęcia praktyczne. | 15 |
A-LK-2 | Przygotowanie do zajęć. | 13 |
A-LK-3 | Udział w konsultacjach. | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | zajęcia praktyczne |
M-2 | praca w grupach |
M-3 | prezentacja |
M-4 | dyskusja |
M-5 | rozwiązywanie problemów |
M-6 | praca z tekstem |
M-7 | słuchanie ze zrozumieniem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F) |
S-2 | Ocena formująca: kartkówka (F) |
S-3 | Ocena formująca: prezentacja (F) |
S-4 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P) |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_A5_W01 posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | — | — | — | C-1 | T-LK-6, T-LK-8, T-LK-3, T-LK-2, T-LK-1, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-7, T-LK-3, T-LK-5, T-LK-6 | M-1, M-2, M-3, M-6 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
TZiZ_2A_A5_W02 wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów | — | — | — | C-2 | T-LK-7, T-LK-5, T-LK-3, T-LK-1, T-LK-2, T-LK-5, T-LK-1, T-LK-3, T-LK-6, T-LK-8, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-6, T-LK-4 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_A5_U01 potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością | TZiZ_2A_U03, TZiZ_2A_U04 | R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10 | InzA2_U06 | C-1 | T-LK-8, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-1, T-LK-6, T-LK-7, T-LK-3, T-LK-4, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-5, T-LK-3, T-LK-2, T-LK-1 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-7 | S-3, S-4 |
TZiZ_2A_A5_U02 potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością | TZiZ_2A_U04 | R2A_U01, R2A_U10 | — | C-2 | T-LK-3, T-LK-8, T-LK-5, T-LK-5, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-3, T-LK-6, T-LK-1, T-LK-2, T-LK-4, T-LK-7, T-LK-2, T-LK-6 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-7 | S-1, S-3, S-4 |
TZiZ_2A_A5_U03 potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności | TZiZ_2A_U04, TZiZ_2A_U03 | R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10 | InzA2_U06 | C-3 | T-LK-4, T-LK-2, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-7, T-LK-5, T-LK-1, T-LK-6, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-3, T-LK-8 | M-1, M-6 | S-1, S-4 |
TZiZ_2A_A5_U04 potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością | TZiZ_2A_U04, TZiZ_2A_U03, TZiZ_2A_U01 | R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10 | InzA2_U06 | C-4 | T-LK-1, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-6, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-8, T-LK-3, T-LK-5, T-LK-5, T-LK-7, T-LK-4, T-LK-6, T-LK-2 | M-2, M-6, M-7 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_A5_K01 potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych | TZiZ_2A_K03 | R2A_K02, R2A_K03 | InzA2_K02 | C-1, C-2, C-3 | T-LK-7, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-6, T-LK-3, T-LK-1, T-LK-8, T-LK-5, T-LK-4, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-3, T-LK-2, T-LK-2 | M-2, M-5 | S-3 |
TZiZ_2A_A5_K02 ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu | TZiZ_2A_K04 | R2A_K01, R2A_K07 | — | C-3, C-4 | T-LK-1, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-5, T-LK-4, T-LK-7, T-LK-5, T-LK-2, T-LK-6, T-LK-6, T-LK-3, T-LK-1, T-LK-8, T-LK-3 | M-1, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_A5_W01 posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | 2,0 | Student nie posiada wiedzy na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | |
3,5 | Student posiada więcej niż podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | |
4,5 | Student posiada więcej niż dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | |
5,0 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych | |
TZiZ_2A_A5_W02 wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów | 2,0 | Student nie zna wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. |
3,0 | Student zna 60 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. | |
3,5 | Student zna 68 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. | |
4,0 | Student zna 76 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. | |
4,5 | Student zna co najmniej 84 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. | |
5,0 | Student zna co najmniej 92 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_A5_U01 potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością | 2,0 | Student nie potrafi formułować ustnych wypowiedzi na tematy techniczne. |
3,0 | Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne. | |
3,5 | Student potrafi formułować krótkie, przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne. | |
4,0 | Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne. | |
4,5 | Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na różnorodne tematy techniczne. | |
5,0 | Student potrafi formułować przejrzyste, rozbudowane wypowiedzi na tematy techniczne. | |
TZiZ_2A_A5_U02 potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością | 2,0 | Student nie rozumie wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością. |
3,0 | Student rozumie ok. 60 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością. | |
3,5 | Student rozumie ok. 70 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością. | |
4,0 | Student rozumie ok. 80 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością. | |
4,5 | Student rozumie ok. 85 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością. | |
5,0 | Student rozumie ok. 90 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością. | |
TZiZ_2A_A5_U03 potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności | 2,0 | Student nie rozumie czytanych tekstów specjalistycznych. |
3,0 | Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów specjalistycznych. | |
3,5 | Student rozumie co najmniej 68 % czytanych tekstów specjalistycznych. | |
4,0 | Student rozumie co najmniej 76 % czytanych tekstów specjalistycznych. | |
4,5 | Student rozumie co najmniej 84 % czytanych tekstów specjalistycznych. | |
5,0 | Student rozumie co najmniej 92 % czytanych tekstów specjalistycznych. | |
TZiZ_2A_A5_U04 potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością | 2,0 | Student nie umie wyszukiwać potrzebnych informacji. |
3,0 | Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje. | |
3,5 | Student poprawnie wyszukuje i rozumie potrzebne informacje. | |
4,0 | Student poprawnie wyszukuje, rozumie, a także analizuje potrzebne informacje. | |
4,5 | Student potrafi wykorzystywać i analizować wszystkie potrzebne informacje, a także rozumie ich znaczenie dla studiowanego kierunku. | |
5,0 | Student potrafi wykorzystywać wszystkie potrzebne informacje pochodzące z różnych specjalistycznych źródeł, potrafi je porównywać, a także samodzielnie identyfikować je jako właściwe dla studiowanego kierunku. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_A5_K01 potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych | 2,0 | Student nie potrafi określić priorytetów służących do realizacji zadania. |
3,0 | Student potrafi określić podstawowe priorytety służące do realizacji zadania. | |
3,5 | Student potrafi określić niezbędne priorytety służące do realizacji zadania. | |
4,0 | Student potrafi określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania. | |
4,5 | Student potrafi dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania. | |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania. | |
TZiZ_2A_A5_K02 ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu | 2,0 | Student nie ma świadomości potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. |
3,0 | Student dostrzega świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. | |
3,5 | Student rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. | |
4,0 | Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. | |
4,5 | Student bardzo dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. | |
5,0 | Student doskonale rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu. |
Literatura podstawowa
- Keith Kelly, SCIENCE, Macmillan, 2004, kserokopie w bibliotece
- A. Pohl, Brieger, Technical Grammar and Vocabulary, Summertime Publishing, 2008
- Małgorzata Cieślak, REPETYTORIUM tematyczno-leksykalne część:3, WAGROS, Poznań, 2002
- REPETYTORIUM tematyczno-leksykalne część: 1, Wagros, Poznań, 2002
- Małgorzata Cieślak, REPETYTORIUM tematyczno-leksykalne tylko dla dorosłych, Wagros, Poznaż, 2006
- Newsweek 23 Jan. 2006, str. 50, A Recipe for Good Health”., 2006
Literatura dodatkowa
- www.answers.com/topic/food-guide-pyramid, Food Pyramid
- www.buzzle.com/articles/food-basics-nutritional-elements-of-food.html, Nutritional Elements of Food
- Newsweek 23 Jan. 2006, str. 51, Supplements aren’t the Secret to Health, 2006
- Newsweek 23 Jan. 2006, str. 50, A Recipe for Good Health, 2006
- http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood, Seafood
- http://en.wikipedia.org/wiki/Fish(food), Fish (food)
- http://en.wikipedia.org/wiki/Meat, Meat
- :/ww.bbc.co.uk/health/treatments/healthy-living/, Carbohydrates
- www.bbc.co.uk/health/nutrition/tratment/healthy-livingnutrition/healthy-diary.shtml/, Milk and Dairy Products
- ksero w bibliotece, Methods of Food Preservation
- http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically-modified-food, . GMO