Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Techniki mikrobiologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki mikrobiologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 45 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt3
T-L-2Techniki sterylizacji3
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych3
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur4
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów4
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych3
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku6
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów4
T-L-9Techniki mikroskopowe6
T-L-10Techniki barwienia praparatów6
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury15
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych30
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
MS_1A_W04P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-1T-L-11, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-6, T-L-5, T-L-3M-1S-1, S-2
MS_1A_C2_W02
Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
MS_1A_W04P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-1T-L-2, T-L-6, T-L-11, T-L-7, T-L-3, T-L-10, T-L-1, T-L-4, T-L-8, T-L-9, T-L-5M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
MS_1A_U04P1A_U06C-1T-L-11, T-L-2, T-L-6, T-L-3, T-L-1, T-L-8, T-L-4, T-L-7, T-L-5, T-L-9, T-L-10M-1S-2, S-3
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
MS_1A_U04P1A_U06C-1T-L-3, T-L-9, T-L-7, T-L-8, T-L-6, T-L-2, T-L-11, T-L-1, T-L-5, T-L-4, T-L-10M-1S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
MS_1A_K04P1A_K06C-1T-L-9, T-L-1, T-L-11, T-L-6, T-L-8, T-L-3, T-L-2, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-10M-1S-2, S-3
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
MS_1A_K04P1A_K06C-1T-L-2, T-L-1, T-L-9, T-L-11, T-L-3, T-L-10, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-8, T-L-6M-1S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_W02
Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
2,0Umiejetność posługiwania się terminologią w zakresie technik mikrobiologicznych, dobór właściwej techniki do danego doświadczenia, wad i zalet ze stosowania danej techniki jest niewystarczająca
3,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne wymagania
3,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
2,0Umiejetność studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Literatura podstawowa

  1. Buczek J., Buczek K., Zarys mikrobiologii ogólnej, Białystok, Lublin, 2000
  2. Buczek J., Mikrobiologia dla biologów, Białystok, Lublin, 1995
  3. Burbianka M., Pliszka A., Mikrobiologia żywności, PZWL, 1983
  4. Duszkiewicz-Reinhard W., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2000
  5. Kocwowa E., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, PWN, Warszawa, 1984
  6. Różalski A., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2001
  2. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt3
T-L-2Techniki sterylizacji3
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych3
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur4
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów4
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych3
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku6
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów4
T-L-9Techniki mikroskopowe6
T-L-10Techniki barwienia praparatów6
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych3
45

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury15
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_W01Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-10Techniki barwienia praparatów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_W02Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-2Techniki sterylizacji
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-10Techniki barwienia praparatów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_U01Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U04Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Umiejetność posługiwania się terminologią w zakresie technik mikrobiologicznych, dobór właściwej techniki do danego doświadczenia, wad i zalet ze stosowania danej techniki jest niewystarczająca
3,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne wymagania
3,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_U02Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U04Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Umiejetność studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_K01Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_K02Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-2Techniki sterylizacji
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-10Techniki barwienia praparatów
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu