Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 1,00,40egzamin
laboratoriaL4 30 2,00,30zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 15 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zastosowanie bakterii w wybranych procesach technologicznych5
T-A-2Zastosowanie drożdzy w wybranych procesach technologicznych4
T-A-3Zastosowanie grzybów pleśniowych w procesach technologicznych2
T-A-4Procesy mikrobiologiczne w inzynierii sanitarnej4
15
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych bakterii fermentacji mlekowej6
T-L-3Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-4Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-7Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów3
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej2
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Quorum sensing2
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-10Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie prezentacji tematycznych10
A-A-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
MS_1A_W09P1A_W04, P1A_W08C-1T-W-7, T-W-11, T-W-12, T-W-1, T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
MS_1A_U06P1A_U06C-1T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-11, T-W-9, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_K01
Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
MS_1A_K04P1A_K06C-1T-W-3, T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-11, T-W-5, T-W-9, T-W-2M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność technik używanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_K01
Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0student ma udowodnioną zdolność z zakresie podstawowym stosowania wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
  2. Drewniak E, Mikrobiologia żywności, PWN, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zastosowanie bakterii w wybranych procesach technologicznych5
T-A-2Zastosowanie drożdzy w wybranych procesach technologicznych4
T-A-3Zastosowanie grzybów pleśniowych w procesach technologicznych2
T-A-4Procesy mikrobiologiczne w inzynierii sanitarnej4
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych bakterii fermentacji mlekowej6
T-L-3Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-4Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-7Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów3
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej2
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Quorum sensing2
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-10Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie prezentacji tematycznych10
A-A-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-1_W01Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W09Ma wiedzę na temat podstaw biotechnologii oraz procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W08rozumie związki między osiągnięciami wybranej dziedziny nauki i dyscypliny nauk przyrodniczych a możliwościami ich wykorzystania w życiu społeczno-gospodarczym z uwzględnieniem zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-1_U01Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U06Posiada podstawową umiejętność ochrony produktów i materiałów technicznych oraz wyboru właściwego oprzyrządowania, technik biotechnologicznych oraz przeprowadzania bioprocesów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność technik używanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-1_K01Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma udowodnioną zdolność z zakresie podstawowym stosowania wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0