Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Ekologia mikroorganizmów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekologia mikroorganizmów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z współzaleznościami i interakcjami zachodzącymi pomiędzy mikroorganizmami oraz praktycznym wykorzystaniem osiągnięć z ekologii mikroorganizmów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Różnorodność mikroorganizmów i ich funkcje w zróznicowanych ekosystemach3
T-L-2Wpływ czynników (optymalne i ekstremalne) na funkcjonowanie mikroorganizmów4
T-L-3Relacje pomiedzy mikroorganizmami i metody ich oznaczania4
T-L-4Biofilm jako mikrosiedlisko społecznosci4
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia z ekologii mikroorganizmów1
T-W-2Klasyfikacja ekologiczna drobnoustrojów2
T-W-3Mikrobiocenozy ich rozwój2
T-W-4Związki i współzalezności między mikroorganizmami4
T-W-5Dostosowanie i selekcja naturalna2
T-W-6Funkcjonalna rola mikroorganizmów w ekosystemach4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia7
A-L-4Przegląd literatury8
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegłąd literatury10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć15
A-W-4Samodzielna analiza treści przekazanych na zajęciach10
A-W-5Konsultacje z prowadzącym10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2metoda projeków
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O5-2_W01
Student posiada wiedzę w zakresie współzależności pomiędzy mikroorganizami, wpływu czynników determinujących obecność drobnoustrojów i ich roli w środowisku. Ma wiedze na temat praktycznego wykorzystania osiągnięć ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka
MS_1A_W12, MS_1A_W20, MS_1A_W04P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-1T-W-3, T-L-2, T-W-5, T-L-1, T-W-6, T-W-4, T-L-3, T-W-1, T-L-4M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O5-2_U01
Student potrafi wskazać współzależności pomiędzy mikroorganizami, określic wpływ czynników środowiskowych na ich obecność oraz wskazać rolę mikroorganizmów w środowisku. Potrafi wykorzystać praktyczne osiągnięcia z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka
MS_1A_U09, MS_1A_U01, MS_1A_U08, MS_1A_U11P1A_U01, P1A_U02, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U07C-1T-L-3, T-W-1, T-L-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3, T-L-2, T-L-4M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O5-2_K01
Ma świadomość związku między zmianami zachodzącymi w środowisku, w tym wynikających z działalności człowieka a mikroorganizami w nim funkcjonującymi. Zna rolę drobnoustrojów w tworzeniu zasobów naturalnych i rozumie konieczność dbałości i ochrony środowiska naturalnego
MS_1A_K06, MS_1A_K01P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07C-1T-L-2, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-W-4, T-L-1, T-L-4, T-W-3M-3, M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O5-2_W01
Student posiada wiedzę w zakresie współzależności pomiędzy mikroorganizami, wpływu czynników determinujących obecność drobnoustrojów i ich roli w środowisku. Ma wiedze na temat praktycznego wykorzystania osiągnięć ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka
2,0Nie ma wiedzy na temat współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnych oddziaływań drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Ma wiedzę na temat współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnych oddziaływań drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,5
4,0
4,5
5,0Ma wiedze na temat czynników wpływających na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, współzależności pomiedzy mikroorganizmami oraz ich wpływu na środowisko. Ma wiedze na temat praktycznego wykorzystania osiągnięć z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O5-2_U01
Student potrafi wskazać współzależności pomiędzy mikroorganizami, określic wpływ czynników środowiskowych na ich obecność oraz wskazać rolę mikroorganizmów w środowisku. Potrafi wykorzystać praktyczne osiągnięcia z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka
2,0Nie potrafi okreslić współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Student potrafi okreslić podstawowe współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,5
4,0
4,5
5,0Potrafi wskazać czynniki wpływające na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, oznaczyć współzależności pomiedzy mikroorganizmami oraz ich wpływ na środowisko. Wie jak wykorzystac wiedzę na temat praktycznych osiągnięć z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O5-2_K01
Ma świadomość związku między zmianami zachodzącymi w środowisku, w tym wynikających z działalności człowieka a mikroorganizami w nim funkcjonującymi. Zna rolę drobnoustrojów w tworzeniu zasobów naturalnych i rozumie konieczność dbałości i ochrony środowiska naturalnego
2,0Nie ma rozumie współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz nie potrafi wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Student ma podstawową świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat współzależności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat czynników wpływających na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, współzależności pomiędzy mikroorganizmami. Rozumie konieczność wykorzystania swojej wiedzy i umiejętności w zastosowaniu praktycznych osiągnięć z ekologii mikroorganizmów oraz powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka.

Literatura podstawowa

  1. Martin Alexander, Ekologia mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 1975
  2. Sayers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowiskao., PWN, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Różnorodność mikroorganizmów i ich funkcje w zróznicowanych ekosystemach3
T-L-2Wpływ czynników (optymalne i ekstremalne) na funkcjonowanie mikroorganizmów4
T-L-3Relacje pomiedzy mikroorganizmami i metody ich oznaczania4
T-L-4Biofilm jako mikrosiedlisko społecznosci4
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia z ekologii mikroorganizmów1
T-W-2Klasyfikacja ekologiczna drobnoustrojów2
T-W-3Mikrobiocenozy ich rozwój2
T-W-4Związki i współzalezności między mikroorganizmami4
T-W-5Dostosowanie i selekcja naturalna2
T-W-6Funkcjonalna rola mikroorganizmów w ekosystemach4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia7
A-L-4Przegląd literatury8
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegłąd literatury10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć15
A-W-4Samodzielna analiza treści przekazanych na zajęciach10
A-W-5Konsultacje z prowadzącym10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O5-2_W01Student posiada wiedzę w zakresie współzależności pomiędzy mikroorganizami, wpływu czynników determinujących obecność drobnoustrojów i ich roli w środowisku. Ma wiedze na temat praktycznego wykorzystania osiągnięć ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W12Zna kierunki i mechanizmy ewolucji i rozumie mechanizmy warunkujące procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat wzajemnych relacji i interakcji pomiędzy różnymi organizmami.
MS_1A_W20Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania w ogólnie pojętych procesach rewitalizacji środowiska.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z współzaleznościami i interakcjami zachodzącymi pomiędzy mikroorganizmami oraz praktycznym wykorzystaniem osiągnięć z ekologii mikroorganizmów
Treści programoweT-W-3Mikrobiocenozy ich rozwój
T-L-2Wpływ czynników (optymalne i ekstremalne) na funkcjonowanie mikroorganizmów
T-W-5Dostosowanie i selekcja naturalna
T-L-1Różnorodność mikroorganizmów i ich funkcje w zróznicowanych ekosystemach
T-W-6Funkcjonalna rola mikroorganizmów w ekosystemach
T-W-4Związki i współzalezności między mikroorganizmami
T-L-3Relacje pomiedzy mikroorganizmami i metody ich oznaczania
T-W-1Podstawowe pojęcia z ekologii mikroorganizmów
T-L-4Biofilm jako mikrosiedlisko społecznosci
Metody nauczaniaM-2metoda projeków
M-1wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma wiedzy na temat współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnych oddziaływań drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Ma wiedzę na temat współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnych oddziaływań drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,5
4,0
4,5
5,0Ma wiedze na temat czynników wpływających na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, współzależności pomiedzy mikroorganizmami oraz ich wpływu na środowisko. Ma wiedze na temat praktycznego wykorzystania osiągnięć z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O5-2_U01Student potrafi wskazać współzależności pomiędzy mikroorganizami, określic wpływ czynników środowiskowych na ich obecność oraz wskazać rolę mikroorganizmów w środowisku. Potrafi wykorzystać praktyczne osiągnięcia z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U09Ma umiejętność przeprowadzanie obserwacji i oceny zjawisk przyrodniczych w tym mikrobiologicznych w środowiskach.
MS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
MS_1A_U08Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
MS_1A_U11Rozumie i potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe warunkujące funkcjonowanie biotopów oraz planować proste zadania badawcze /projektowe.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U02rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów w języku polskim; czyta ze zrozumieniem nieskomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z współzaleznościami i interakcjami zachodzącymi pomiędzy mikroorganizmami oraz praktycznym wykorzystaniem osiągnięć z ekologii mikroorganizmów
Treści programoweT-L-3Relacje pomiedzy mikroorganizmami i metody ich oznaczania
T-W-1Podstawowe pojęcia z ekologii mikroorganizmów
T-L-1Różnorodność mikroorganizmów i ich funkcje w zróznicowanych ekosystemach
T-W-4Związki i współzalezności między mikroorganizmami
T-W-5Dostosowanie i selekcja naturalna
T-W-6Funkcjonalna rola mikroorganizmów w ekosystemach
T-W-3Mikrobiocenozy ich rozwój
T-L-2Wpływ czynników (optymalne i ekstremalne) na funkcjonowanie mikroorganizmów
T-L-4Biofilm jako mikrosiedlisko społecznosci
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2metoda projeków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi okreslić współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Student potrafi okreslić podstawowe współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,5
4,0
4,5
5,0Potrafi wskazać czynniki wpływające na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, oznaczyć współzależności pomiedzy mikroorganizmami oraz ich wpływ na środowisko. Wie jak wykorzystac wiedzę na temat praktycznych osiągnięć z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O5-2_K01Ma świadomość związku między zmianami zachodzącymi w środowisku, w tym wynikających z działalności człowieka a mikroorganizami w nim funkcjonującymi. Zna rolę drobnoustrojów w tworzeniu zasobów naturalnych i rozumie konieczność dbałości i ochrony środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
MS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z współzaleznościami i interakcjami zachodzącymi pomiędzy mikroorganizmami oraz praktycznym wykorzystaniem osiągnięć z ekologii mikroorganizmów
Treści programoweT-L-2Wpływ czynników (optymalne i ekstremalne) na funkcjonowanie mikroorganizmów
T-W-1Podstawowe pojęcia z ekologii mikroorganizmów
T-W-5Dostosowanie i selekcja naturalna
T-W-6Funkcjonalna rola mikroorganizmów w ekosystemach
T-L-3Relacje pomiedzy mikroorganizmami i metody ich oznaczania
T-W-4Związki i współzalezności między mikroorganizmami
T-L-1Różnorodność mikroorganizmów i ich funkcje w zróznicowanych ekosystemach
T-L-4Biofilm jako mikrosiedlisko społecznosci
T-W-3Mikrobiocenozy ich rozwój
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
M-2metoda projeków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma rozumie współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz nie potrafi wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Student ma podstawową świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat współzależności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat czynników wpływających na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, współzależności pomiędzy mikroorganizmami. Rozumie konieczność wykorzystania swojej wiedzy i umiejętności w zastosowaniu praktycznych osiągnięć z ekologii mikroorganizmów oraz powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka.