Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Elektronika i telekomunikacja (N1)

Sylabus przedmiotu Aspekty prawne przedsiębiorczości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Elektronika i telekomunikacja
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Aspekty prawne przedsiębiorczości
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Elektrotechnologii i Diagnostyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Węgrzyn <Boguslaw.Wegrzyn@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW8 18 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych pojęć z zakresu ekonomii i zarządzania z zakresu szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.2
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.2
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego6
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.2
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.1
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.2
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.1
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa1
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Aktywne uczestnictwo w wykładach.18
A-W-2Przygotowanie sie do zaliczenia pisemnego.42
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ET_1A_O16.2_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
ET_1A_W23, ET_1A_W24T1A_W09, T1A_W11InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ET_1A_O16.2_U01
Student potrafi rozróżnić aspekty pozatechniczne działalności przedsiębiorstwa, oszacować koszty niespełnienia przepisów prawa pracy, gospodarczego, handlowego i kodeksu cywilnego w kontekście wyników ekonomicznych przedsiębiorstwa.
ET_1A_U22T1A_U10InzA_U03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ET_1A_O16.2_K05
Student posiada niezbędne kompetencje z zakresu prowadzenia przedsiębiorczości, interpretacji prawa handlowego i zarządzania przedsiębiorstwem. Rozumie pojecia ekonomiczne dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem jako całościowym systemem.
ET_1A_K05T1A_K06InzA_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ET_1A_O16.2_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
2,0
3,0Absolwent posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ET_1A_O16.2_U01
Student potrafi rozróżnić aspekty pozatechniczne działalności przedsiębiorstwa, oszacować koszty niespełnienia przepisów prawa pracy, gospodarczego, handlowego i kodeksu cywilnego w kontekście wyników ekonomicznych przedsiębiorstwa.
2,0
3,0Student potrafi rozróżnić aspekty pozatechniczne działalności przedsiębiorstwa, oszacować koszty niespełnienia przepisów prawa pracy, gospodarczego, handlowego i kodeksu cywilnego w kontekście wyników ekonomicznych przedsiębiorstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ET_1A_O16.2_K05
Student posiada niezbędne kompetencje z zakresu prowadzenia przedsiębiorczości, interpretacji prawa handlowego i zarządzania przedsiębiorstwem. Rozumie pojecia ekonomiczne dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem jako całościowym systemem.
2,0
3,0Posiada podstawowe kompetencje z zakresu prowadzenia przedsiębiorczości, interpretacji prawa handlowego i zarządzania przedsiębiorstwem. Rozumie pojęcia ekonomiczne dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem jako całościowym systemem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stoner C., Wankel S., Kierowanie, PWE, Warszawa, 1994, I
  2. Duraj J., Papiernik - Wojdera M., Przedsiębiorczość i innowacyjność, Difin, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Stabryła A., Podstawy zarządzania firmą, ANTYKWA, Kluczbork-Kraków, 1998, I
  2. Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Makroekonomia, PWE, Warszawa, 1998, I

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.2
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.2
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego6
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.2
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.1
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.2
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.1
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa1
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.1
18

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Aktywne uczestnictwo w wykładach.18
A-W-2Przygotowanie sie do zaliczenia pisemnego.42
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaET_1A_O16.2_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówET_1A_W23Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej.
ET_1A_W24Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.
Treści programoweT-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Absolwent posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstw oraz przepisów prawa gospodarczego i prowadzenia działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaET_1A_O16.2_U01Student potrafi rozróżnić aspekty pozatechniczne działalności przedsiębiorstwa, oszacować koszty niespełnienia przepisów prawa pracy, gospodarczego, handlowego i kodeksu cywilnego w kontekście wyników ekonomicznych przedsiębiorstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówET_1A_U22Potrafi – przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań obejmujących projektowanie układów i systemów – dostrzegać ich aspekty pozatechniczne, w tym środowiskowe, ekonomiczne i prawne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.
Treści programoweT-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-55. Zarządzanie strategiczne - metody i techniki zarządzania dziedzinami przedsiębiorstwa.
T-W-66. Marketing, logistyka i systemy zarządzania jakością.
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa
T-W-99. Ryzyko w działalności gospodarczej - aspekty prawne.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozróżnić aspekty pozatechniczne działalności przedsiębiorstwa, oszacować koszty niespełnienia przepisów prawa pracy, gospodarczego, handlowego i kodeksu cywilnego w kontekście wyników ekonomicznych przedsiębiorstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaET_1A_O16.2_K05Student posiada niezbędne kompetencje z zakresu prowadzenia przedsiębiorczości, interpretacji prawa handlowego i zarządzania przedsiębiorstwem. Rozumie pojecia ekonomiczne dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem jako całościowym systemem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówET_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K06potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu dziedzin pozatechnicznych tj. ekonomii i zarządzania niezbędnych do wypełniania funkcji menedżerskich w przedsiębiorstwie oraz prowadzenia własnej rynkowej działalności gospodarczej w aspekcie znajomości i przedstrzegania przepisów prawnych dotyczących przedsiębiorczości i innowacyjności.
Treści programoweT-W-11. Główne pojęcia i kategorie makroekonomiczne.
T-W-22.Dochód narodowy. Determinanty wzrostu gospodarczego.
T-W-33. Podstawy prawa pracy, handlowego i gospodarczego
T-W-44. Przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy, jego cele oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
T-W-77. Doskonalenie procesów wytwarzania i innowacyjność jako formy przedsiębiorczości.
T-W-88. Dokumenty sprawozdawcze finansowo-księgowe. Bilans przedsiębiorstwa
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne oraz ocena aktywności studenta na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawowe kompetencje z zakresu prowadzenia przedsiębiorczości, interpretacji prawa handlowego i zarządzania przedsiębiorstwem. Rozumie pojęcia ekonomiczne dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem jako całościowym systemem.
3,5
4,0
4,5
5,0