Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)

Sylabus przedmiotu Żywienie człowieka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych, nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie człowieka
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 2,00,50egzamin
laboratoriaL5 15 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość chemii i biochemii na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności2
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym3
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii2
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania6
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia2
15
wykłady
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji3
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące2
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych4
T-W-4Normy żywienia2
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne2
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych15
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń20
A-L-3Udział w konsultacjach12
A-L-4Przygotowanie do kolokwiów20
A-L-5Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej20
A-L-6Udział w kolokwium2
89
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Przygotowanie do wykładu15
A-W-4Udział w konsultacjach2
A-W-5Przygotowanie do kolokwium10
A-W-6Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury9
A-W-7Przygotowanie do egzaminu6
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
TiR_1A_W05, TiR_1A_W11, TiR_1A_W10P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03, P1A_W04, P1A_W05, S1A_W05C-1T-L-3, T-W-6, T-W-5, T-L-4, T-W-3, T-W-4, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-L-5, T-W-2M-2, M-1S-5, S-3, S-4, S-1, S-2
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
TiR_1A_W06S1A_W06C-2T-W-4, T-L-2, T-L-5, T-W-3, T-L-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-L-4, T-L-3, T-W-1M-2, M-1S-1, S-5, S-3, S-2, S-4
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
TiR_1A_W05S1A_W05C-3T-W-5, T-L-1, T-W-6, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-L-4, T-L-3, T-W-4, T-W-1, T-L-5M-2, M-1S-1, S-2, S-4, S-5, S-3
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
TiR_1A_W01S1A_W01C-4T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-3, T-L-2, T-W-4, T-L-4, T-W-3, T-W-5, T-L-5M-2, M-3, M-1S-2, S-5, S-4, S-3, S-1
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
TiR_1A_W04, TiR_1A_W09P1A_W01, S1A_W04, S1A_W11C-5T-W-3, T-W-6, T-L-2, T-L-1, T-W-2, T-W-5, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-4M-1, M-3, M-2S-5, S-3, S-2, S-4, S-1
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
TiR_1A_W05S1A_W05C-6T-L-1, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-L-5, T-L-4, T-L-2M-3, M-2, M-1S-3, S-1, S-4, S-5, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
TiR_1A_U03, TiR_1A_U09P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, S1A_U03C-1T-L-3, T-W-4, T-W-2, T-L-1, T-W-5, T-L-2, T-W-6, T-W-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1M-2, M-1S-1, S-2, S-4, S-5, S-3
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
TiR_1A_U04S1A_U04C-3T-L-3, T-W-4, T-L-2, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-L-5, T-L-4, T-W-3, T-L-1M-2, M-1S-3, S-5, S-4, S-1, S-2
TiR_1A_C10_U03
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
TiR_1A_U03S1A_U03C-5, C-4T-W-1, T-L-5, T-W-4, T-L-2, T-W-5, T-W-2, T-L-4, T-L-1, T-L-3, T-W-3, T-W-6M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-1, S-5, S-4
TiR_1A_C10_U04
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
TiR_1A_U05S1A_U05C-4, C-3, C-5T-L-1, T-L-2, T-W-6, T-W-4, T-L-3, T-W-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-5, T-W-1M-2, M-3, M-1S-4, S-1, S-3, S-5, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
TiR_1A_K03, TiR_1A_K08P1A_K01, P1A_K03, P1A_K06, P1A_K07, S1A_K03C-6, C-4, C-2, C-3, C-5, C-1T-W-2, T-L-5, T-L-3, T-W-5, T-L-4, T-W-6, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-4M-3, M-1, M-2S-3, S-4, S-1, S-2, S-5
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
TiR_1A_K02S1A_K02C-3, C-4, C-1, C-2, C-5, C-6T-W-6, T-L-5, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-L-3, T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-L-4M-2, M-3S-2, S-3
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
TiR_1A_K03S1A_K03C-5, C-3, C-4, C-2, C-1, C-6T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-W-4, T-W-1, T-L-4, T-W-3, T-L-2M-1, M-3, M-2S-4, S-3, S-2, S-1, S-5
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
TiR_1A_K06S1A_K06C-4, C-3, C-1, C-2, C-5, C-6T-L-3, T-L-2, T-W-5, T-L-4, T-W-4, T-L-1, T-W-1, T-L-5, T-W-3, T-W-2, T-W-6M-2, M-3S-3, S-2, S-1, S-5, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
3,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego,.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego
4,0Student posiada dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
2,0Student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,0Student posiada dobrą wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,5Student posiada znaczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
5,0Student posiada wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii zarówno z zajęć jak i innych żródeł wiedzy.
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,5Student posiada podstawową wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,0Student posiada znacznąwiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,5Student posiada wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
5,0Student posiada znaczną wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
2,0Student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,0Student posiada znaczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
2,0Student nie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego.
3,0Student ma niewielką wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5Student ma ponad dostateczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,0Student ma znaczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
5,0Student ma rozległą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0Student posiada podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,0Student posiada znaczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
2,0Student nie potrafi scharakteryzować warunków i etapów trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,0Student potrafi poprawnie ale z pomocą prowdzącego scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,5Student potrafi smodzielnie ale z niewielkimi błędami scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,0Student potrafi smodzielnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,5Student potrafi smodzielnie i bez bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
5,0Student potrafi smodzielnie i bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potafi je porównać.
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
2,0Student nie potrafi określić skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,0Student potrafi określić w niewielkim stopniu skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,5Student potrafi określić poprawnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,0Student potrafi określić samodzielnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,5Student potrafi określić większość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
5,0Student potrafi określić wiekszość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. Potafi je uzasadnić.
TiR_1A_C10_U03
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
2,0Student nie potrafi zaplanować i ocenić racji pokarmowej w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,0Student potrafi z pomocą prowdzącego zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,5Student potrafi poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,0Student potrafi samodzielnie i poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,5Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić.
5,0Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić i dostoswać do różnych grup ludności.
TiR_1A_C10_U04
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
2,0Student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia.
3,0Student potrafi z pomocą prowadzącego prawidłowo zinterpretować sposób żywienia.
3,5Student potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami zinterpretować sposób żywienia.
4,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.
4,5Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia. Uzasadnić swoją ocenę.
5,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.Uzasadanić swoją ocenę sposobu żywienia i o niej dyskutować.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
2,0Student nie ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0Student ma niewielką świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,0Student ma znaczną świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,5Student ma ponad dobrą świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem.
5,0Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem i wykorzystuje to w pracy zawodowej.
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0Student nie potafi współdziałać i pracować w grupie.
3,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie z pomocą prowdzącego.
3,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły.
4,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski.
4,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski, zaprezentować wyniki pracy na forum.
5,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, chętnie przyjmuje rolę lidera.
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
2,0Student nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytej wiedzy i umiejętności.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
3,5Student w ograniczonym stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,5Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej.
5,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej i zagranicznej.
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
2,0Studen nie potrafi rozwiązywać problemów związanych z żywieniem w sposób twórczy.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
3,5Student z pomocą prowdzącego potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,5Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania.
5,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania i o nich dyskutować

Literatura podstawowa

  1. Keller J., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, SGGW, Warszawa, 2000
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, WN PWN, Warszawa, 2010
  3. Skrzypczak W., Witaminy, AR Szczecin, Szczecin, 1994
  4. Friedrich M., Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, AR Szczecin, Szczecin, 2002
  5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, WL PZWL, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Kozłowski S., Nazar K., Wprowadzenie do fizjologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 1999

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności2
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym3
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii2
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania6
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji3
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące2
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych4
T-W-4Normy żywienia2
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne2
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych15
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń20
A-L-3Udział w konsultacjach12
A-L-4Przygotowanie do kolokwiów20
A-L-5Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej20
A-L-6Udział w kolokwium2
89
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Przygotowanie do wykładu15
A-W-4Udział w konsultacjach2
A-W-5Przygotowanie do kolokwium10
A-W-6Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury9
A-W-7Przygotowanie do egzaminu6
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W01ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
TiR_1A_W11ma wiedzę ogólną na temat odziaływania środowiska przyrodniczego na człowieka
TiR_1A_W10ma ogólną wiedzę na temat fizjologii i funkcjonowania organizmów żywych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-4Normy żywienia
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
3,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego,.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego
4,0Student posiada dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W02ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W06Ma ogólną wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji miedzy organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Treści programoweT-W-4Normy żywienia
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,0Student posiada dobrą wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
4,5Student posiada znaczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii.
5,0Student posiada wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii zarówno z zajęć jak i innych żródeł wiedzy.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W03ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-4Normy żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
3,5Student posiada podstawową wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,0Student posiada znacznąwiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
4,5Student posiada wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
5,0Student posiada znaczną wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W04ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W01ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych, ekonomicznych, zarządzania i pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-4Normy żywienia
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,0Student posiada niewielką wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,0Student posiada znaczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W05ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W04ma ogólną wiedzę dotyczącą: organizowania ruchu turystycznego, imprez turystycznych, roli i oddziaływania turystyki na społeczność lokalną, gospodarkę i środowisko
TiR_1A_W09Ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-4Normy żywienia
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego.
3,0Student ma niewielką wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5Student ma ponad dostateczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,0Student ma znaczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
4,5Student ma ponad dobrą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
5,0Student ma rozległą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W06ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-4Normy żywienia
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
Metody nauczaniaM-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej wiedzy o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0Student posiada podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5Student posiada ponad dostateczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,0Student posiada znaczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
4,5Student posiada ponad dobrą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania.
5,0Student posiada rozległą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U01potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U09potrafi, charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-4Normy żywienia
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi scharakteryzować warunków i etapów trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,0Student potrafi poprawnie ale z pomocą prowdzącego scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
3,5Student potrafi smodzielnie ale z niewielkimi błędami scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,0Student potrafi smodzielnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
4,5Student potrafi smodzielnie i bez bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.
5,0Student potrafi smodzielnie i bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potafi je porównać.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U02potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U04Potrafi prognozować ( wykorzystując standardowe metody, techniki i narzędzia)procesy i zjawiska w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-4Normy żywienia
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi określić skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,0Student potrafi określić w niewielkim stopniu skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
3,5Student potrafi określić poprawnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,0Student potrafi określić samodzielnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
4,5Student potrafi określić większość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu.
5,0Student potrafi określić wiekszość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. Potafi je uzasadnić.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U03potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-4poznanie norm żywienia
Treści programoweT-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-4Normy żywienia
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zaplanować i ocenić racji pokarmowej w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,0Student potrafi z pomocą prowdzącego zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
3,5Student potrafi poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,0Student potrafi samodzielnie i poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
4,5Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić.
5,0Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić i dostoswać do różnych grup ludności.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U04potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-4Normy żywienia
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia.
3,0Student potrafi z pomocą prowadzącego prawidłowo zinterpretować sposób żywienia.
3,5Student potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami zinterpretować sposób żywienia.
4,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.
4,5Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia. Uzasadnić swoją ocenę.
5,0Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.Uzasadanić swoją ocenę sposobu żywienia i o niej dyskutować.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K01ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K03Określać priorytety podczas realizacji zadań
TiR_1A_K08ma świdomość oddziaływania człowieka na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
C-4poznanie norm żywienia
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-4Normy żywienia
Metody nauczaniaM-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0Student ma niewielką świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,0Student ma znaczną świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
4,5Student ma ponad dobrą świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem.
5,0Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem i wykorzystuje to w pracy zawodowej.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K02Potrafi działać w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-4Normy żywienia
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potafi współdziałać i pracować w grupie.
3,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie z pomocą prowdzącego.
3,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły.
4,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski.
4,5Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski, zaprezentować wyniki pracy na forum.
5,0Student potafi współdziałać i pracować w grupie, chętnie przyjmuje rolę lidera.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K03potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K03Określać priorytety podczas realizacji zadań
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-4Normy żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytej wiedzy i umiejętności.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
3,5Student w ograniczonym stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności.
4,5Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej.
5,0Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej i zagranicznej.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K04potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-4Normy żywienia
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studen nie potrafi rozwiązywać problemów związanych z żywieniem w sposób twórczy.
3,0Student w niewielkim stopniu potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
3,5Student z pomocą prowdzącego potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy.
4,5Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania.
5,0Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania i o nich dyskutować