Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)
Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych, nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Praktyka zawodowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sienkiewicz <joanna.sienkiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Arkadiusz Malkowski <Arkadiusz.Malkowski@zut.edu.pl>, Marlena Prochorowicz1 <Marlena.Prochorowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student powienien posiadać wiedzę na temat geografii, umiejętność dobrej komunikacji a także podstaw z zakresu turystyki i rekreacji. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie praktycznych umiejętności, niezbędnych do wykonywania zawodu: organizatora turystyki i rekreacji, menedżera turystyki. |
C-2 | Poznanie procedur zarządzania w podmiotach gospodarki turystycznej, zdobycie praktycznych umiejętności wymaganych w wykonywaniu pracy na określonym stanowisku. |
C-3 | Poznanie techniki organizacji i obsługi ruchu turystycznego, metod zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej, a także umiejętności przygotowania oferty turystyczno-rekreacyjnej |
C-4 | Poznanie wymagań niezbędnych do wykonywania zawodu związanych z dyscypliną, odpowiedzialnością, a także kształtowaniem relacji interpersonalnych, poznanie oczekiwanych na danym stanowisku zachowań organizacyjnych, psychosocjologicznych i etycznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
T-PR-1 | Podczas praktyki student poznaje poszczególne obszary funkcjonowania jednostki oraz bierze udział w realizacji wykonywanych przez nią zadań z zakresu: 1. Obsługi ruchu turystycznego: 1.1. Organizacja pracy biura podróży. 1.2. Realizacja zamówienia: kultura obsługi klienta. 1.3. Umowy w turystyce krajowej i zagranicznej. 2. Sanatorium, uzdrowisko, ośrodek wypoczynkowy, ośrodek kolonijny: 2.1. Organizacja pracy i działalność placówki. 2.2. Przyjmowanie rezerwacji i meldowanie gości indywidualnych oraz grup. 2.3. Konsumpcja usług rekreacyjnych i rehabilitacyjnych. 2.4. Kultura obsługi klientów. 3. Placówki usług hotelarsko-gastronomicznych: 3.1. Przyjmowanie zamówień, wykonywanie czynności związanych z zameldowaniem gości, 3.2. Przedłużanie-skracanie pobytu. 3.3. Współpraca recepcji z innymi komórkami organizacyjnymi zakładu hotelarskiego. 3.4. Udzielanie informacji – funkcjonowanie punktu informacji turystycznej, zasady opracowywania i dystrybucji materiałów informacyjnych. 4. Gospodarstwo agroturystyczne: 4.1. Organizacja gospodarstwa agroturystycznego. 4.2. Kategoryzacja obiektu. 4.3. Przyjmowanie gości, obsługa pobytu gości, organizacja dodatkowych usług na rzecz klientów i kultura obsługi. 4.4. Działalność promocyjna i reklamowa gospodarstwa. 5. Punkty informacji turystycznej: 5.1. System informacji turystycznej, zakres działania jednostki. 5.2. Organizacja pracy centrum informacyjnego, punktu „it”. 5.3. Obsługa urządzeń biurowych. 5.4. Współpraca z samorządem terytorialnym, stowarzyszeniami, z podmiotami branży turystycznej i mediami. | 4 |
4 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
A-PR-1 | Rozpoznanie, analiza i ocena rynku usług turystycznych | 15 |
A-PR-2 | Szkolenie bhp | 8 |
A-PR-3 | Wdrożenie w tematykę praktyk | 8 |
A-PR-4 | Realizacja programu praktyk - wykonywanie w zakładzie pracy zadań powierzonych przez opiekuna praktyk zgodnie z ramowym programem praktyk | 144 |
A-PR-5 | Rejestracja przebiegu praktyki w dzienniku praktyk i przygotowanie sprawozdania z przebiegu praktyk | 4 |
A-PR-6 | Ustne złożenie sprawozdania z praktyk wraz z prezentacją uzyskanych efektów | 1 |
180 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Spotkanie informacyjne zaznajamiające studentów z zasadami realizacji praktyk studenckich, obowiazkami i prawami praktykanta i praktykodawcy (zakładu pracy). Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziakana ds. studenckich praktyk zawodowych |
M-2 | Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy |
M-3 | Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Weryfikacja dokumentacji przebiegu praktyk, w tym poświadczenia odbycia praktyk i sprawozdania z przebiegu praktyk |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_P1_W01 Objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) i wykonywania zadań praktycznych na wybranym obszarze działania podmiotu | — | — | C-4, C-3, C-2, C-1 | T-PR-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_P1_U01 Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk | TiR_1A_U02 | S1A_U02 | C-4, C-3, C-2, C-1 | T-PR-1 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_P1_K01 Ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż szkoła | TiR_1A_K02, TiR_1A_K03, TiR_1A_K04 | S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04 | C-4, C-3, C-1 | T-PR-1 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_P1_W01 Objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) i wykonywania zadań praktycznych na wybranym obszarze działania podmiotu | 2,0 | Student nie zna zasad funkcjonowania podmiotu gospodarczego. |
3,0 | Student zna niektóre zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego. | |
3,5 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego. | |
4,0 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego i zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu. | |
4,5 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu. | |
5,0 | Student zna i objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu, objaśnia przebieg zadań prowadzonych na danym stanowisku pracy. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_P1_U01 Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk | 2,0 | Student nie odbył praktyk lub nie wykonywał powierzonych czynności wynikających z ramowego programu praktyk. |
3,0 | Student odbył praktyki i wykonywał niektóre z powierzonych czynności wynikających z ramowego programu praktyk. | |
3,5 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk. | |
4,0 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku. | |
4,5 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg, wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku. | |
5,0 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg i skutki, planował i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_P1_K01 Ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż szkoła | 2,0 | Student nie wykazuje chęci podejmowania i wykonywania czynności w zakładzie pracy. |
3,0 | Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmowania wybranych czynności w zakładzie pracy. | |
3,5 | Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmowania i wykonywania wybranych czynności w zakładzie pracy. | |
4,0 | Student wykazuje chęć podejmowania i wykonywania powierzonych czynności w zakładzie pracy. | |
4,5 | Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności. | |
5,0 | Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności, oczekiwań przełożonego i zespołu, w którym pracuje. |
Literatura podstawowa
- Marzena Rydzewska-Włodarczyk, http://www.ekonomia.zut.edu.pl/strona-studentow/studia/praktyki-zawodowe.html, 2009, aktualizacja na bieżąco