Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)

Sylabus przedmiotu Żywienie człowieka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych, nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie człowieka
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl>, Marlena Prochorowicz <Marlena.Prochorowicz@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 2,00,50egzamin
laboratoriaL5 15 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość chemii i biochemii na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności2
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym3
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii2
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania6
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia2
15
wykłady
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji3
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące2
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych4
T-W-4Normy żywienia2
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne2
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych15
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń20
A-L-3Udział w konsultacjach12
A-L-4Przygotowanie do kolokwium20
A-L-5Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej20
A-L-6Udział w kolokwium2
89
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Przygotowanie do wykładu15
A-W-4Udział w konsultacjach2
A-W-5Przygotowanie do kolokwium10
A-W-6Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury9
A-W-7Przygotowanie do egzaminu6
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
TiR_1A_W10, TiR_1A_W05, TiR_1A_W11P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03, P1A_W04, P1A_W05, S1A_W05C-1T-W-2, T-W-6, T-L-5, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-W-5, T-L-1M-2, M-1S-4, S-5, S-2, S-1, S-3
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
TiR_1A_W05S1A_W05C-2T-L-3, T-W-1, T-L-5, T-W-4, T-W-2, T-L-2, T-W-6, T-L-4, T-L-1, T-W-5, T-W-3M-2, M-1S-1, S-3, S-2, S-5, S-4
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
TiR_1A_W05S1A_W05C-3T-W-6, T-W-2, T-L-3, T-W-4, T-W-5, T-L-4, T-W-3, T-W-1, T-L-5, T-L-1, T-L-2M-2, M-1S-1, S-2, S-3, S-5, S-4
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
TiR_1A_W07S1A_W07, S1A_W10C-4, C-5T-W-2, T-L-1, T-W-5, T-W-3, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-4, T-L-5, T-L-4, T-W-6M-3, M-1, M-2S-1, S-5, S-2, S-3, S-4
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
TiR_1A_W01S1A_W01C-5, C-4T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-W-5, T-W-2, T-W-6, T-L-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
TiR_1A_W05S1A_W05C-6T-W-6, T-L-1, T-W-3M-1, M-2S-4, S-3, S-1, S-2, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
TiR_1A_U03S1A_U03C-3, C-1T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-W-5, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-W-6, T-W-2, T-L-1M-1, M-2S-3, S-1, S-2, S-5, S-4
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
TiR_1A_U09P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06C-3, C-1T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-3, T-L-2, T-W-5, T-L-1, T-W-2, T-W-6, T-L-3, T-W-4M-2, M-1S-4, S-2, S-5, S-3, S-1
TiR_1A_C10_U03
potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
TiR_1A_U09P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06C-1, C-3, C-2T-L-3, T-L-5, T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-L-4, T-W-4, T-W-5, T-L-2, T-W-6M-2, M-1S-1, S-4, S-5, S-3, S-2
TiR_1A_C10_U04
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
TiR_1A_U07S1A_U07, S1A_U08C-4, C-5T-W-6, T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-1, T-W-5, T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-5, S-1, S-4, S-3, S-2
TiR_1A_C10_U05
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
TiR_1A_U06S1A_U06C-5, C-6T-W-6, T-W-5, T-L-5, T-W-2, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-L-4, T-W-1, T-W-4, T-W-3M-2, M-3, M-1S-2, S-4, S-1, S-5, S-3
TiR_1A_C10_U06
potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
TiR_1A_U06S1A_U06C-6T-L-1, T-W-6M-1, M-2S-1, S-4, S-5, S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
TiR_1A_K08P1A_K01, P1A_K03, P1A_K06, P1A_K07C-4, C-6, C-1, C-5, C-2, C-3T-L-4, T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-L-3, T-W-5, T-W-6, T-W-2M-2, M-1, M-3S-5
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
TiR_1A_K02S1A_K02C-5, C-6, C-3, C-4, C-2, C-1T-L-5, T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-L-2, T-L-1, T-W-6, T-W-2, T-L-4, T-L-3M-1, M-2, M-3S-5
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
TiR_1A_K06S1A_K06C-6, C-1, C-2, C-3, C-5, C-4T-L-2, T-L-4, T-W-4, T-L-1, T-W-5, T-L-3, T-W-2, T-W-3, T-L-5, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-5
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
TiR_1A_K04S1A_K04C-1, C-2, C-6, C-4, C-3, C-5T-L-4, T-W-6, T-W-4, T-L-5, T-W-5, T-L-3, T-W-2, T-L-1, T-W-1, T-L-2, T-W-3M-3, M-1, M-2S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_W01
ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
2,0student nie posiada podstawowe wiedzy o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,0student ma podstawową wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W02
ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
2,0student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,0student posiada podstawową wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W03
ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
2,0student nie posiada wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych
3,0student posiada podstawową wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W04
ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
2,0student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,0student ma podstawową wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W05
ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
2,0studen tnie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,0ma podstawową wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_W06
ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
2,0student nie posiada wiedzz o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0student ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_U01
potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
2,0student nie potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,0student potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U02
potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
2,0student nie potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,0student potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U03
potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
2,0student nie potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,0student potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U04
potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
2,0studet potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,0student nie potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U05
potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
2,0student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,0student potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_U06
potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
2,0student nie potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,0student potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C10_K01
ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
2,0student nie ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0student ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,0student potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_K03
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
2,0studetn nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,0student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_C10_K04
potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
2,0student nie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,0student potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Keller J., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, SGGW, Warszawa, 2000
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, WN PWN, Warszawa, 2010
  3. Skrzypczak W., Witaminy, AR Szczecin, Szczecin, 1994
  4. Friedrich M., Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, AR Szczecin, Szczecin, 2002
  5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, WL PZWL, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Kozłowski S., Nazar K., Wprowadzenie do fizjologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 1999

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności2
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym3
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii2
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania6
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji3
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące2
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych4
T-W-4Normy żywienia2
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne2
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych15
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń20
A-L-3Udział w konsultacjach12
A-L-4Przygotowanie do kolokwium20
A-L-5Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej20
A-L-6Udział w kolokwium2
89
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Udział w egzaminie2
A-W-3Przygotowanie do wykładu15
A-W-4Udział w konsultacjach2
A-W-5Przygotowanie do kolokwium10
A-W-6Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury9
A-W-7Przygotowanie do egzaminu6
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W01ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W10ma ogólną wiedzę na temat fizjologii i funkcjonowania organizmów żywych
TiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
TiR_1A_W11ma wiedzę ogólną na temat odziaływania środowiska przyrodniczego na człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-4Normy żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada podstawowe wiedzy o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,0student ma podstawową wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W02ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-4Normy żywienia
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,0student posiada podstawową wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przeminą materii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W03ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-4Normy żywienia
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych
3,0student posiada podstawową wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W04ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W07Ma ogólną wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-4Normy żywienia
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
Metody nauczaniaM-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,0student ma podstawową wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W05ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W01ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych, ekonomicznych, zarządzania i pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-4poznanie norm żywienia
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-4Normy żywienia
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0studen tnie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,0ma podstawową wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_W06ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W05ma ogólną wiedzę dotyczącą: procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników pokarmowych, psychicznych mechanizmów czynności ludzkich oraz formułowania celów, metod i form racjonalnego spędzania czasu wolnego i oceny skutków uczestniczenia w rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie posiada wiedzz o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,0student ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U01potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U03Potrafi właściwie analizować podstawowe przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-4Normy żywienia
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,0student potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U02potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U09potrafi, charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-3poznanie roli składników odżywczych
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-4Normy żywienia
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,0student potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U03potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U09potrafi, charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
Treści programoweT-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-4Normy żywienia
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,0student potrafi wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U04potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U07Potrafi wskazać rozwiązania dylematów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-4Normy żywienia
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0studet potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,0student nie potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U05potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-4Normy żywienia
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,0student potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_U06potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
Treści programoweT-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego
S-4Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących)
S-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
S-3Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisów
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,0student potrafi wykonać analizę podstawowego składu żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K01ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K08ma świadomość oddziaływania człowieka na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-4poznanie norm żywienia
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
Treści programoweT-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-W-4Normy żywienia
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,0student ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K02Potrafi działać w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Cel przedmiotuC-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-4poznanie norm żywienia
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
Treści programoweT-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-W-4Normy żywienia
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,0student potrafi współdziałać i pracować w grupie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K03potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Cel przedmiotuC-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
C-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
C-4poznanie norm żywienia
Treści programoweT-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-4Normy żywienia
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0studetn nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,0student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C10_K04potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K04Identyfikuje i rozstrzyga problemy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego
C-2poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii
C-6poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności
C-4poznanie norm żywienia
C-3poznanie roli składników odżywczych
C-5poznanie zasad żywienia zbiorowego
Treści programoweT-L-4Metabolizm podstawowych składników pokarmowych i możliwość jego badania
T-W-6Metody oznaczania białek i tłuszczów w żywności
T-W-4Normy żywienia
T-L-5Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia
T-W-5Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne
T-L-3Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii
T-W-2Podstawowa i ponadpodstawowa przemiana materii i czynniki ją modyfikujące
T-L-1Oznaczanie podstawowych składników w żywności
T-W-1Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz regulacja jego funkcji
T-L-2Procesy trawienne w przewodzie pokarmowym
T-W-3Rola podstawowych składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-3rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,0student potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy
3,5
4,0
4,5
5,0