Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)
Sylabus przedmiotu Rynek usług turystycznych i rekreacyjnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych, nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rynek usług turystycznych i rekreacyjnych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marlena Prochorowicz <Marlena.Prochorowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Zenon Królikowski <Zenon.Krolikowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student powinien mieć opanowane treści kształcenia z zakresu mikro i makroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapozananie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi funkcjonowania bazy noclegowej i gastronomicznej sektora turystyki |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Badanie rynku turystycznego. Dochody ludności jako czynnik rozwoju turystyki. | 4 |
T-A-2 | Demografia a popyt na usługi turystyczne. Strategie cen produktów rynku turystyki. | 4 |
T-A-3 | Rynkowa wycena ofert turystycznych. | 2 |
T-A-4 | Polska krajem recepcyjnym czy emisyjnym. Statystyka turystyki krajowej i zagranicznej. | 4 |
T-A-5 | Konsumpcja usług turystycznych w Polsce i innych krajach UE. | 3 |
T-A-6 | Analiza wybranej gminy turystycznej. | 3 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i funkcje usług turystycznych. | 2 |
T-W-2 | Sektor turystyki w gospodarce narodowej. | 1 |
T-W-3 | Istota i funkcje usług turystycznych. | 2 |
T-W-4 | Charakterystyka wybranych usług turystycznych. Segmentacja rynku usług turystycznych. | 3 |
T-W-5 | Organizacje i instytucje działające na rzecz turystyki. System informacji turystycznej. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w ćwiczeniach. | 20 |
A-A-2 | Przegląd literatury obowiązującej i poszukiwanie uzupełniającej. | 2 |
A-A-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia ćwiczeniowe. | 2 |
A-A-4 | Realizacja pracy zaliczeniowej. | 4 |
A-A-5 | Przygotowanie przykładowej ankiety dotyczącej związku dochodów ludności z wydatkami na cele turystyczno-rekreacyjne. | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udzial w wykładach | 10 |
A-W-2 | Przygotowanie do wykładów | 8 |
A-W-3 | Studiowanie wskazanej literatury | 7 |
A-W-4 | Udzial w konsultacjach | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Przygotowanie folderów promujących usługi turystyczne w wybranych gminach |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena kolokwium w formie pisemnej (30 minut) |
S-2 | Ocena formująca: Ocena folderu przygotowanego przez każdego studenta |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń - wypadkowa ocen cząstkowych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C7_W01 Uzyskał wiedzę o instytucjach działających na rzecz turystyki | TiR_1A_W01, TiR_1A_W02 | S1A_W01, S1A_W02 | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C7_U01 Przygotowanie folderu promocyjnego na usługi turystyczne w gminie | TiR_1A_U02, TiR_1A_U05 | S1A_U02, S1A_U05 | C-1 | T-A-6 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C7_K01 Potrafi zorganizować wyjazd turystyczny i wycenić ofertę turystyczną | TiR_1A_K05, TiR_1A_K07, TiR_1A_K03, TiR_1A_K02 | S1A_K02, S1A_K03, S1A_K05, S1A_K07 | C-1 | T-A-5, T-A-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C7_W01 Uzyskał wiedzę o instytucjach działających na rzecz turystyki | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C7_U01 Przygotowanie folderu promocyjnego na usługi turystyczne w gminie | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C7_K01 Potrafi zorganizować wyjazd turystyczny i wycenić ofertę turystyczną | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Boduen W, Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem, turystycznym, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2000
- Gaworecki Wł, Turystyka, PWE, Warszawa, 2000
- Łazarowie M.R, Gospodarka turystyczna, WSE, Warszawa, 2002
Literatura dodatkowa
- G.Gołembski, Turystyka jako czynnik wzrostu konkurencyjności regionów w dobie globalizacji, AE Poznan, Poznan, 2008