Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)
Sylabus przedmiotu Logistyka w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych, nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Logistyka w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Finansów | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grażyna Karmowska <Grazyna.Karmowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Maciej Nowak <Maciej.Nowak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza ekonomiczna o funkcjonowaniu rynku, przedsiębiorstwie jako podmiocie rynku oraz z zakresy organizacji i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu logistyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Wzrost zrozumienia specifiki firm usługowych z branży turystycznej, zrozumienie roli logistyki w sferze usług turystycznych. |
C-2 | Nabycie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wprowadzenie. Rola usług w gospodarkach krajów rozwiniętych. | 2 |
T-A-2 | Specyfika usług i trudności w zarządzaniu firmą usługową. | 1 |
T-A-3 | Logistyka w firmach usługowych. Zarządzanie przepływami dóbr rzeczowych i informacji oraz koordynacja czynności. | 1 |
T-A-4 | Strategia organizacji usługowej zbudowana na wartości lojalnego klienta. | 1 |
T-A-5 | Projektowanie usługi turystycznej. Diagramy procesów. | 1 |
T-A-6 | Lokalizacja, projektowanie i rozkład obiektu usługowego. | 1 |
T-A-7 | Jakość usługi turystycznej i narzędzia jej poprawy. | 1 |
T-A-8 | Skargi klientów a jakość usługi. | 1 |
T-A-9 | Nowoczesne kanały dostarczania usług. | 1 |
T-A-10 | Praca zaliczeniowa składająca się z 2 części, tj. teoretycznej - test jednokrotnego wyboru oraz praktycznej – zadania. | 2 |
12 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie. Rola usług w gospodarkach krajów rozwiniętych. Specyfika usług i trudności w zarządzaniu firmą usługową. | 1 |
T-W-2 | Logistyka w firmach usługowych. Zarządzanie przepływami dóbr rzeczowych i informacji oraz koordynacja czynności. Strategia organizacji usługowej zbudowana na wartości lojalnego klienta. | 1 |
T-W-3 | Projektowanie usługi turystycznej. Diagramy procesów. Lokalizacja, projektowanie i rozkład obiektu usługowego. | 1 |
T-W-4 | Jakość usługi turystycznej i narzędzia jej poprawy. Skargi klientów a jakość usługi. Nowoczesne kanały dostarczania usług. | 1 |
T-W-5 | Praca zaliczeniowa składająca się z 2 części, tj. teoretycznej - test jednokrotnego wyboru oraz praktycznej – zadania. | 2 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-A-2 | Opanowanie materiału z zakresu zajęć. | 30 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia zajęć. | 18 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 6 |
A-W-2 | Opanowanie wiedzy przedstawionej na wykładach | 14 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, objaśnianie i wyjaśnianie) |
M-2 | Metody problemowe (wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metody aktywizujące np. metoda przypadków) |
M-3 | Metody praktyczne (wspólne omawianie problemów) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Na koniec semestru praca zaliczeniowe składająca się z 2 części, tj. teoretycznej - test jednokrotnego wyboru oraz praktycznej – zadania. |
S-2 | Ocena formująca: Obecność, aktywność i przygotowanie na zajęcia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E16_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | TiR_1A_W02, TiR_1A_W08, TiR_1A_W04, TiR_1A_W07 | S1A_W02, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W10, S1A_W11 | C-1 | T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-3 | M-3, M-2, M-1 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_W02 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | TiR_1A_W02, TiR_1A_W04, TiR_1A_W07, TiR_1A_W08 | S1A_W02, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W10, S1A_W11 | — | — | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E16_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | TiR_1A_U01, TiR_1A_U06, TiR_1A_U05, TiR_1A_U04, TiR_1A_U02, TiR_1A_U07, TiR_1A_U03 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08 | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_U02 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | TiR_1A_U01, TiR_1A_U02, TiR_1A_U03, TiR_1A_U04, TiR_1A_U05, TiR_1A_U06, TiR_1A_U07 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08 | — | — | — | — |
TiR_1A_E16_U03 Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje umiejętności, korzystając z różnych źródeł. | TiR_1A_U03 | S1A_U03 | — | — | — | — |
TiR_1A_E16_U04 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | TiR_1A_U04 | S1A_U04 | — | — | — | — |
TiR_1A_E16_U05 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | TiR_1A_U08 | S1A_U09, S1A_U10 | — | — | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E16_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia. | TiR_1A_K02 | S1A_K02 | — | — | — | — |
TiR_1A_E16_K02 Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze. | TiR_1A_K06 | S1A_K06 | — | — | — | — |
TiR_1A_E16_K03 Potrafi pracować zespołowo. | TiR_1A_K05 | S1A_K05 | — | — | — | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E16_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | 2,0 | Brak znajomości specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. |
3,0 | Podstawowa znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
3,5 | Ogólna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,5 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej. | |
5,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej i uzupełniającej. | |
TiR_1A_E16_W02 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | 2,0 | Brak znajomości specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. |
3,0 | Podstawowa znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
3,5 | Ogólna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,5 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej. | |
5,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej i uzupełniającej. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E16_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | 2,0 | Nie posiada umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. |
3,0 | Posiada podstawowe umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
3,5 | Posiada większość umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,0 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,5 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji oraz dodatkowe umiejętności nabyte we własnym zakresie na bazie literatury podstawowej. | |
5,0 | Doskonale opanował wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji, umiejętności opiera na szerokiej wiedzy teoretycznej wykraczającej poza zagadnienia przedstawione na zajęciach. | |
TiR_1A_E16_U02 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | 2,0 | Nie posiada umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. |
3,0 | Posiada podstawowe umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
3,5 | Posiada większość umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,0 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,5 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji oraz dodatkowe umiejętności nabyte we własnym zakresie na bazie literatury podstawowej. | |
5,0 | Doskonale opanował wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji, umiejętności opiera na szerokiej wiedzy teoretycznej wykraczającej poza zagadnienia przedstawione na zajęciach. |
Literatura podstawowa
- Chaberek M., Makro- i mikroekonomiczne aspekty wsparcia logistycznego., Wydaw. Uniw. Gdańskiego, Gdańsk, 2002
- Chudoba T., Teoria i metodyka turystyki., Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2008
- Szpon J., Dembińska-Cyran I., Wiktorowska-Jasik A., Podstawy Logistyki, SNIGiR, Szczecin, 2005
Literatura dodatkowa
- Gajewska M., Logistyczne ujęcie zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym., "LogForum", nr 2, vol. 5, issue 3, 2009
- Bosiacki S., Logistyka w turystyce - moda czy konieczność?, "Logistyka", nr 4, 2003