Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Plany studiów w roku akademickim 2025/2026 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,8182
wykładyaudytoryjne3,00,8182
Chemia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2181
wykładyaudytoryjne3,01,3181
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
Pierwsza pomoc przedmedycznazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,491
Praca dyplomowazaliczenie10,0praca dyplomowapraktyczne10,00,506
Prowadzenie działalności gospodarczejzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,7186
wykładyaudytoryjne2,00,7186
Psychologia ogólnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7181
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,495
Techniki informacyjne z elementami statystykizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,00,5122

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Alergie i nietolerancje pokarmowezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,00,693
wykładyaudytoryjne3,00,7183
Anatomia człowiekazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,7181
Dietetyka 1egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1273
wykładyaudytoryjne3,00,8183
Dietetyka 2egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1274
wykładyaudytoryjne3,00,8184
Fizjologia człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne3,00,8182
Fizjologia żywieniaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne3,01,2273
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7185
wykładyaudytoryjne3,00,7185
Mikrobiologia ogólna i żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7184
wykładyaudytoryjne2,00,8184
Nutrigenomika w dietetycezaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne3,01,0183
Patofizjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,7182
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,7181
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychzaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,1272
wykładyaudytoryjne3,00,8182
Przygotowanie potraw dietetycznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1275
wykładyaudytoryjne2,00,495
Toksykologia ogólna i żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Żywienie człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1271
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Żywienie w ontogenezieegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1274
wykładyaudytoryjne3,00,8184
Żywienie zbiorowezaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne3,00,7182
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,8186
wykładyaudytoryjne2,00,7186
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,7186
wykładyaudytoryjne2,00,7186

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495
Dietetyczne wyroby cukierniczezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,7186
wykładyaudytoryjne1,00,496
Diety alternatywne w cateringuzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne2,00,7186
Gastronomia i cateringzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,7183
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Opakowania do żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,695
wykładyaudytoryjne2,00,695
Prawo żywnościowezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,495
wykładyaudytoryjne2,00,495
Towaroznawstwo produktów przetworzonychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,5124
wykładyaudytoryjne2,00,5124

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Przedmioty uzupełniające

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Chemia zajęcia wyrównawczezaliczenie0,0laboratoriapraktyczne0,00,091
wykładyaudytoryjne0,00,091

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01204

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,00,7183
lektoratpraktyczne3,01,4364
lektoratpraktyczne4,01,6365
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,00,7183
lektoratpraktyczne3,01,4364
lektoratpraktyczne4,01,6365

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Społeczne aspekty dostępnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
2 Społeczne aspekty sztucznej inteligencjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495
2 Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494
2 Wykorzystanie metod molekularnych w dietetycezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Dzikorosnące rośliny jadalnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
2 Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,493
2 Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,493

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioimmobilizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,693
wykładyaudytoryjne1,00,693
2 Dodatki do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,693
wykładyaudytoryjne1,00,693

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495
2 Styl życia jako determinanta stanu zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,695
wykładyaudytoryjne1,00,495
2 Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy jakości żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,496
2 Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,496