Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Metody oceny zafałszowań środków żywienia zwierząt oraz żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Metody oceny zafałszowań środków żywienia zwierząt oraz żywności
Specjalność Pielęgniarstwo zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Sonia Hiller <Sonia.Hiller@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem zajęć jest pojęcie ogólnej wiedzy na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w paszach i żywności oraz podstawowych metod analitycznych służących do ich wykrywania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Metody przygotowywania prób materiałów paszowych do badań analitycznych. Przygotowanie prób przez studentów do analiz materiału3
T-A-2Biomolekularna weryfikacja zafałszowań gatunkowych występujących w produktach żywienia zwierząt7
T-A-3Wykrywanie PAP – porównanie metod PCR z metodą mikroskopową2
T-A-4Metody wykrywania zanieczyszczeń botanicznych, fizycznych, biologicznych w środkach żywienia zwierząt3
15
wykłady
T-W-1Systemy zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych dotyczących ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach2
T-W-2Rodzaje zanieczyszczeń i zagrożeń w paszach. Zagrożenia i zapobieganie6
T-W-3Problem zafałszowania materiałów paszowych oraz fałszowania żywności2
T-W-4Metody wykrywania zanieczyszczeń środków żywienia zwierząt. Nowoczesne metody badania składu gatunkowego mięsa i produktów odzwierzęcych3
T-W-5Znakowanie żywności jako forma administracyjnoprawnej ochrony konsumenta2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia5
A-A-3konsultacje1
A-A-4samodzielne studiowanie tematyki4
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje2
A-W-3samodzielne studiowanie tematyki4
A-W-4przygotowanie do zaliczenia5
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_W01
Student ma wiedzę na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w środkach żywienia zwierząt oraz żywności
ZO_1A_W14, ZO_1A_W15C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_U01
Student potrafi wymienić, scharakteryzować i opisać metody służące do analizy zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności
ZO_1A_U01, ZO_1A_U09, ZO_1A_U10C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_K01
Student wykazuje się dobrą organizacją pracy w grupie, jak i samodzielnie, jednocześnie wykazuje się świadomością istotności wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności w aspekcie troski o organizmy żywe.
ZO_1A_K02, ZO_1A_K03C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_W01
Student ma wiedzę na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w środkach żywienia zwierząt oraz żywności
2,0
3,0Student wykazuje się podstawową wiedzą na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w środkach żywienia zwierząt oraz żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_U01
Student potrafi wymienić, scharakteryzować i opisać metody służące do analizy zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności
2,0
3,0Student potrafi wymienić i opisać podstawowe metody służące do analizy zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_K01
Student wykazuje się dobrą organizacją pracy w grupie, jak i samodzielnie, jednocześnie wykazuje się świadomością istotności wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności w aspekcie troski o organizmy żywe.
2,0
3,0Student wykazuje się dostateczną organizacją pracy w grupie, jak i samodzielnie, jednocześnie wykazuje się podstawową świadomością istotności wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności w aspekcie troski o organizmy żywe.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Dorota Jamroz, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo Tom 3 Paszoznawstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015
  2. Aleksandra Kowalska, Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania., Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2019
  3. Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj, Waldemar Korol, Mocznik w paszach-ocena metody i ryzyka zafałszowań materiałów paszowych, Pasze Przemysłowe, 2015, 24.3-4
  4. Anna Lewandowska-Ronnegren, Techniki laboratoryjne w biologii molekularnej, MedPharm Polska, 2018
  5. Fortuna, T., Bączkowicz, M., Juszczak, L., Sobolewska-Zielińska, J., Podstawy analizy i oceny jakości żywności: skrypt do ćwiczeń, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, 2018

Literatura dodatkowa

  1. Wiesław Podyma, Elżbieta Małuszyńska, Nasiona szkodliwe i inne zanieczyszczenia zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB, 2024
  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 625/2017 z dnia 15 marca 2017 r, 2017
  3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r., 2009
  4. Dulinski, R., Metody identyfikacji genetycznie zmodyfikowanych organizmów w żywności, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2007, 14(4), 5-16

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Metody przygotowywania prób materiałów paszowych do badań analitycznych. Przygotowanie prób przez studentów do analiz materiału3
T-A-2Biomolekularna weryfikacja zafałszowań gatunkowych występujących w produktach żywienia zwierząt7
T-A-3Wykrywanie PAP – porównanie metod PCR z metodą mikroskopową2
T-A-4Metody wykrywania zanieczyszczeń botanicznych, fizycznych, biologicznych w środkach żywienia zwierząt3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systemy zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych dotyczących ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach2
T-W-2Rodzaje zanieczyszczeń i zagrożeń w paszach. Zagrożenia i zapobieganie6
T-W-3Problem zafałszowania materiałów paszowych oraz fałszowania żywności2
T-W-4Metody wykrywania zanieczyszczeń środków żywienia zwierząt. Nowoczesne metody badania składu gatunkowego mięsa i produktów odzwierzęcych3
T-W-5Znakowanie żywności jako forma administracyjnoprawnej ochrony konsumenta2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia5
A-A-3konsultacje1
A-A-4samodzielne studiowanie tematyki4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje2
A-W-3samodzielne studiowanie tematyki4
A-W-4przygotowanie do zaliczenia5
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_W01Student ma wiedzę na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w środkach żywienia zwierząt oraz żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W14posiada wiedzę z zakresu kształtowania środowiska zoohigienicznego oraz jego wpływu na produkcyjność i dobrostan zwierząt
ZO_1A_W15zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
Cel przedmiotuC-1Celem zajęć jest pojęcie ogólnej wiedzy na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w paszach i żywności oraz podstawowych metod analitycznych służących do ich wykrywania.
Treści programoweT-A-1Metody przygotowywania prób materiałów paszowych do badań analitycznych. Przygotowanie prób przez studentów do analiz materiału
T-A-2Biomolekularna weryfikacja zafałszowań gatunkowych występujących w produktach żywienia zwierząt
T-A-3Wykrywanie PAP – porównanie metod PCR z metodą mikroskopową
T-A-4Metody wykrywania zanieczyszczeń botanicznych, fizycznych, biologicznych w środkach żywienia zwierząt
T-W-1Systemy zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych dotyczących ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach
T-W-2Rodzaje zanieczyszczeń i zagrożeń w paszach. Zagrożenia i zapobieganie
T-W-3Problem zafałszowania materiałów paszowych oraz fałszowania żywności
T-W-4Metody wykrywania zanieczyszczeń środków żywienia zwierząt. Nowoczesne metody badania składu gatunkowego mięsa i produktów odzwierzęcych
T-W-5Znakowanie żywności jako forma administracyjnoprawnej ochrony konsumenta
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje się podstawową wiedzą na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w środkach żywienia zwierząt oraz żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_U01Student potrafi wymienić, scharakteryzować i opisać metody służące do analizy zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U01Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
ZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Celem zajęć jest pojęcie ogólnej wiedzy na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w paszach i żywności oraz podstawowych metod analitycznych służących do ich wykrywania.
Treści programoweT-A-1Metody przygotowywania prób materiałów paszowych do badań analitycznych. Przygotowanie prób przez studentów do analiz materiału
T-A-2Biomolekularna weryfikacja zafałszowań gatunkowych występujących w produktach żywienia zwierząt
T-A-3Wykrywanie PAP – porównanie metod PCR z metodą mikroskopową
T-A-4Metody wykrywania zanieczyszczeń botanicznych, fizycznych, biologicznych w środkach żywienia zwierząt
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić i opisać podstawowe metody służące do analizy zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_K01Student wykazuje się dobrą organizacją pracy w grupie, jak i samodzielnie, jednocześnie wykazuje się świadomością istotności wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności w aspekcie troski o organizmy żywe.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-1Celem zajęć jest pojęcie ogólnej wiedzy na temat zafałszowań i zanieczyszczeń występujących w paszach i żywności oraz podstawowych metod analitycznych służących do ich wykrywania.
Treści programoweT-A-1Metody przygotowywania prób materiałów paszowych do badań analitycznych. Przygotowanie prób przez studentów do analiz materiału
T-A-2Biomolekularna weryfikacja zafałszowań gatunkowych występujących w produktach żywienia zwierząt
T-A-3Wykrywanie PAP – porównanie metod PCR z metodą mikroskopową
T-A-4Metody wykrywania zanieczyszczeń botanicznych, fizycznych, biologicznych w środkach żywienia zwierząt
T-W-1Systemy zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych dotyczących ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach
T-W-2Rodzaje zanieczyszczeń i zagrożeń w paszach. Zagrożenia i zapobieganie
T-W-3Problem zafałszowania materiałów paszowych oraz fałszowania żywności
T-W-4Metody wykrywania zanieczyszczeń środków żywienia zwierząt. Nowoczesne metody badania składu gatunkowego mięsa i produktów odzwierzęcych
T-W-5Znakowanie żywności jako forma administracyjnoprawnej ochrony konsumenta
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje się dostateczną organizacją pracy w grupie, jak i samodzielnie, jednocześnie wykazuje się podstawową świadomością istotności wykrywania zanieczyszczeń i zafałszowań w środkach żywienia zwierząt i żywności w aspekcie troski o organizmy żywe.
3,5
4,0
4,5
5,0