Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Podstawy handlu żywnością i produktami rolnymi:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy handlu żywnością i produktami rolnymi
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zespół Badawczy
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 1,00,49zaliczenie
wykładyW2 10 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawowe informacje dotyczące habdlu, żywności i produkcji żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podatwowymi zasadami handlu żywnością i produktami rolnymi, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia własnej działalności w tym zakresie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce2
T-A-2Skup produktów rolnych. Magazyny produktów rolnych i spożywczych. Zarys problematyki transportu żywności2
T-A-3Badania i analiza rynku żywnościowego. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom2
T-A-4Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy2
T-A-5Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży2
10
wykłady
T-W-1Podstawy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi2
T-W-2Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne2
T-W-3Systematyka handlu i usług2
T-W-4Szczeble obrotu towarowego. Obrót towarowy na szczeblu zbytu, hurtu u detalu2
T-W-5Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi - giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Studiowanie tematyki ćwiczeń7
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń5
A-A-4Konsultacje3
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
A-W-4Konsultacje3
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem sprzętu audiowizualnego
M-2Ćwiczenia przedmiotowe z wykorzystaniem metod podających wspartych metodą przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie części ćwiczeniowej - rozwiązanie zadania problemowego przez opracowanie konspektu.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_??_W01
Student zna podstawowe zasady obowiązujące w handlu żywnością i produktami rolnymi oraz regulacje prawne i organizacyjne w tym zakresie
ZO_1A_W10C-1T-W-1, T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O3.4_U01
Student umie zorganizowac i poprowadzić handel żywnością i produktami rolnymi w zakresie własnej działalności gospodarczej
ZO_1A_U10C-1T-W-4, T-A-5, T-W-3, T-A-4, T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-A-3, T-A-1, T-A-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O3.4_K01
Student jest kompeteny w podstawowym zakresie działań przedsiębiorczych w obrocie i handlu żywnością i produktami rolnymi. Jest świadfomy jaką pełni rolę w społeczeństwie.
ZO_1A_K04C-1T-W-1, T-A-3, T-A-4, T-W-3, T-A-1, T-W-2, T-W-5, T-A-2, T-W-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_??_W01
Student zna podstawowe zasady obowiązujące w handlu żywnością i produktami rolnymi oraz regulacje prawne i organizacyjne w tym zakresie
2,0
3,0Posiada w stopniu dostatecznym wiedzę z zakresu handlu żywnością i produktami rolnymi. Zna podstawowe pojęcia w tym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O3.4_U01
Student umie zorganizowac i poprowadzić handel żywnością i produktami rolnymi w zakresie własnej działalności gospodarczej
2,0
3,0Posiada minimalne umiętności aby poprowadzić i zorganizować handel żywnością i produktami rolnymi
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O3.4_K01
Student jest kompeteny w podstawowym zakresie działań przedsiębiorczych w obrocie i handlu żywnością i produktami rolnymi. Jest świadfomy jaką pełni rolę w społeczeństwie.
2,0
3,0W stopniu podstawowym posiada kompetencje do podejmowania działań na rynku żywnościowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stanisław Urban, Anna Olszańska (red.), Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 2015, ISBN: 978-83-7695-541-4
  2. Marta Bieciuk, Produkcja i sprzedaż żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn, 2023
  3. Monika Hodór, Formy sprzedaży produktów rolnych z gospodarstwa, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn, 2021

Literatura dodatkowa

  1. Karolina Pawlak, Handel rolno-żywnościowy krajów UE w warunkach współpracy transatlantyckiej, Scholar, 2021

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce2
T-A-2Skup produktów rolnych. Magazyny produktów rolnych i spożywczych. Zarys problematyki transportu żywności2
T-A-3Badania i analiza rynku żywnościowego. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom2
T-A-4Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy2
T-A-5Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi2
T-W-2Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne2
T-W-3Systematyka handlu i usług2
T-W-4Szczeble obrotu towarowego. Obrót towarowy na szczeblu zbytu, hurtu u detalu2
T-W-5Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi - giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Studiowanie tematyki ćwiczeń7
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń5
A-A-4Konsultacje3
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
A-W-4Konsultacje3
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_??_W01Student zna podstawowe zasady obowiązujące w handlu żywnością i produktami rolnymi oraz regulacje prawne i organizacyjne w tym zakresie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podatwowymi zasadami handlu żywnością i produktami rolnymi, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia własnej działalności w tym zakresie.
Treści programoweT-W-1Podstawy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi
T-W-5Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi - giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego
T-W-2Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne
T-W-4Szczeble obrotu towarowego. Obrót towarowy na szczeblu zbytu, hurtu u detalu
T-W-3Systematyka handlu i usług
T-A-5Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży
T-A-2Skup produktów rolnych. Magazyny produktów rolnych i spożywczych. Zarys problematyki transportu żywności
T-A-1Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce
T-A-3Badania i analiza rynku żywnościowego. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom
T-A-4Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem sprzętu audiowizualnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada w stopniu dostatecznym wiedzę z zakresu handlu żywnością i produktami rolnymi. Zna podstawowe pojęcia w tym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O3.4_U01Student umie zorganizowac i poprowadzić handel żywnością i produktami rolnymi w zakresie własnej działalności gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podatwowymi zasadami handlu żywnością i produktami rolnymi, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia własnej działalności w tym zakresie.
Treści programoweT-W-4Szczeble obrotu towarowego. Obrót towarowy na szczeblu zbytu, hurtu u detalu
T-A-5Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży
T-W-3Systematyka handlu i usług
T-A-4Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy
T-W-2Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne
T-W-5Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi - giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego
T-W-1Podstawy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi
T-A-3Badania i analiza rynku żywnościowego. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom
T-A-1Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce
T-A-2Skup produktów rolnych. Magazyny produktów rolnych i spożywczych. Zarys problematyki transportu żywności
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe z wykorzystaniem metod podających wspartych metodą przypadków
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem sprzętu audiowizualnego
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie części ćwiczeniowej - rozwiązanie zadania problemowego przez opracowanie konspektu.
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada minimalne umiętności aby poprowadzić i zorganizować handel żywnością i produktami rolnymi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O3.4_K01Student jest kompeteny w podstawowym zakresie działań przedsiębiorczych w obrocie i handlu żywnością i produktami rolnymi. Jest świadfomy jaką pełni rolę w społeczeństwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podatwowymi zasadami handlu żywnością i produktami rolnymi, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia własnej działalności w tym zakresie.
Treści programoweT-W-1Podstawy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi
T-A-3Badania i analiza rynku żywnościowego. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom
T-A-4Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy
T-W-3Systematyka handlu i usług
T-A-1Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce
T-W-2Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne
T-W-5Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi - giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego
T-A-2Skup produktów rolnych. Magazyny produktów rolnych i spożywczych. Zarys problematyki transportu żywności
T-W-4Szczeble obrotu towarowego. Obrót towarowy na szczeblu zbytu, hurtu u detalu
T-A-5Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem sprzętu audiowizualnego
M-2Ćwiczenia przedmiotowe z wykorzystaniem metod podających wspartych metodą przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie części ćwiczeniowej - rozwiązanie zadania problemowego przez opracowanie konspektu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu podstawowym posiada kompetencje do podejmowania działań na rynku żywnościowym
3,5
4,0
4,5
5,0