Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Preparaty probiotyczne w żywieniu zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Preparaty probiotyczne w żywieniu zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 42 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,49zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień związanych z fizjologią, mikrobiologią oraz immunologią

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt5
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt5
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt5
15
wykłady
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku2
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania2
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych2
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt2
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na2
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt2
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki4
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia4
A-A-4Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia4
A-W-4Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Praca w grupach i dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru z treści przedstawionych na wykładach
S-2Ocena formująca: Ocena pracy na zajęciach audytoryjnych, przygotowanie do zajeć w formie prezentacji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O42.2_W01
Student posiada wiedzę o metodach produkcji, składzie oraz efektach stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
ZO_1A_W07, ZO_1A_W05C-1, C-2T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-4, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O42.2_U01
Student potrafi ocenić jakość preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt gospodarskich
ZO_1A_U08C-2, C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O42.2_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki zawodowej, student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
ZO_1A_K03C-2, C-1T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-A-1, T-W-1, T-A-3, T-W-2, T-A-2, T-W-3, T-W-7M-2, M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O42.2_W01
Student posiada wiedzę o metodach produkcji, składzie oraz efektach stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
2,0
3,0Student posiada ograniczoną wiedzę na temat metod produkcji, składu oraz efektów stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O42.2_U01
Student potrafi ocenić jakość preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu ocenić skład preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O42.2_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki zawodowej, student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
2,0
3,0Student postepuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki. Student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żywieniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Paweł Konrad Tuszyński, Probiotyki i prebiotyki, 2024
  2. Dorota Jamroz, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt5
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt5
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku2
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania2
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych2
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt2
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na2
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt2
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki4
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia4
A-A-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia4
A-W-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O42.2_W01Student posiada wiedzę o metodach produkcji, składzie oraz efektach stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
ZO_1A_W05ma ogólną wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania organizmów żywych na poziomie komórki, tkanki, pojedynczego organizmu oraz populacji z uwzględnieniem różnych poziomów organizacji biosfery
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt
Treści programoweT-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru z treści przedstawionych na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada ograniczoną wiedzę na temat metod produkcji, składu oraz efektów stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O42.2_U01Student potrafi ocenić jakość preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt
C-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
Treści programoweT-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt
Metody nauczaniaM-2Praca w grupach i dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena pracy na zajęciach audytoryjnych, przygotowanie do zajeć w formie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu ocenić skład preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O42.2_K01Student postępuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki zawodowej, student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt
C-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
Treści programoweT-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt
T-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym
Metody nauczaniaM-2Praca w grupach i dyskusja
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena pracy na zajęciach audytoryjnych, przygotowanie do zajeć w formie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student postepuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki. Student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żywieniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0