Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Communication and Negotiation Techniques:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Communication and Negotiation Techniques | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Studium Nauk Humanistycznych i Społecznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Katarzyna Szymańska <Katarzyna_Szymanska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Bożena Dydycz <Bozena.Dydycz@zut.edu.pl>, Dariusz Zienkiewicz <Dariusz.Zienkiewicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 2 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | No prerequisites. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Acquiring the practical ability to analyze and evaluate communication behaviors in terms of their social and organizational implications, as well as the conscious selection of communication behaviors in line with the goal, we intend to accomplish. Theoretical and practical recognition of persuasive influences as a form of influencing people.The ability to apply the rules of persuasive influence in negotiations. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Definitions and models of the communication process. Basics of effective communication. Types of communication situations and types of communication (informational and persuasive communication). | 9 |
T-W-2 | Listening as a factor ensuring the effectiveness of interpersonal communication (styles and types of listening). | 6 |
T-W-3 | Non-verbal communication, facial expressions, gestures, spatial behavior. | 6 |
T-W-4 | Basic skills that help in coping with stressful situations and in negotiating. | 3 |
T-W-5 | Alternative methods of conflict resolution. Negotiations as a method of conflict resolution. The concept of negotiation, negotiation situation, criteria for evaluating negotiations. Phases and styles of negotiating. | 9 |
T-W-6 | Techniques of self-presentation and preparation of public speeches. | 3 |
T-W-7 | Information and disinformation. Digital communication Media communication. Global communication. Social communication in different cultures | 9 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Lecture participation | 45 |
A-W-2 | Individual literature studies | 10 |
A-W-3 | Repetition of the lecture content to the written test | 15 |
A-W-4 | One-on-On Teaching Consultation | 5 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Activating methods – lecture and didactic discussion, multimedia presentation, group work. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: obserwacja i ocena aktywności w trakcie dyskusji i pracy w grupie |
S-2 | Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A3-2_W01 Student posiada wiedzę o regułach sprawnego komunikowania się oraz zna alteratywne formy rozwiązywania konfliktów. | TZZ_1A_W18 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A3-2_U01 Student dysponuje umiejętnością efekytwnego komunikowania się także w multimediach oraz używa technik, które usprawniają komunikację także w celu rozwiązywania konfliktów. Posiada umiejętność pracy w grupie oraz do ciągłego doskonalenia się. | TZZ_1A_U21, TZZ_1A_U22 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A3-2_K01 Student posiada kompetencje komunikacyjne i negocjacyjne umożliwiające efektywną pracę w zespole. Potrafi raportować swoje zadania oraz sprawnie wykorzystywać multimedia. | TZZ_1A_K05, TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A3-2_W01 Student posiada wiedzę o regułach sprawnego komunikowania się oraz zna alteratywne formy rozwiązywania konfliktów. | 2,0 | Unacceptable understanding of course material |
3,0 | Serious deficiencies in understanding the core subject material | |
3,5 | Some deficiencies in understanding the subject material | |
4,0 | Some deficiencies in understanding the core subject material | |
4,5 | Some mild deficiencies in Mastery of subject material | |
5,0 | Complete Mastery of subject material |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A3-2_U01 Student dysponuje umiejętnością efekytwnego komunikowania się także w multimediach oraz używa technik, które usprawniają komunikację także w celu rozwiązywania konfliktów. Posiada umiejętność pracy w grupie oraz do ciągłego doskonalenia się. | 2,0 | Unacceptable understanding of course material |
3,0 | Serious deficiencies in understanding the core subject material | |
3,5 | Some deficiencies in understanding the subject material | |
4,0 | Some deficiencies in understanding the core subject material | |
4,5 | Some mild deficiencies in Mastery of subject material | |
5,0 | Complete Mastery of subject material |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A3-2_K01 Student posiada kompetencje komunikacyjne i negocjacyjne umożliwiające efektywną pracę w zespole. Potrafi raportować swoje zadania oraz sprawnie wykorzystywać multimedia. | 2,0 | Unacceptable understanding of course material |
3,0 | Serious deficiencies in understanding the core subject material | |
3,5 | Some deficiencies in understanding the subject material | |
4,0 | Some deficiencies in understanding the core subject material | |
4,5 | Some mild deficiencies in Mastery of subject material | |
5,0 | Complete Mastery of subject material |
Literatura podstawowa
- Matthew McKay, Martha Davis, Patrick Fanning, Messages: The Communication Skills Book, New Harbinger Publications, Inc., 2009
- Steve Duck, David T. McMahan, The Basics of Communication: A Relational Perspective, SAGE Publications, 2012
- Devito Joseph, The Interpersonal Communication Book, Global Edition, Pearson Education, 2015
Literatura dodatkowa
- Mareike Schoop, Negotiation communication revisited, Central European Journal of Operations Research, 2011, volume 29 (2021), pages 163–176.
- Kelly Alex, Social Skills, Taylor&Francis, 2018