Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,410

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,49
laboratoriapraktyczne1,00,49

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,49
laboratoriapraktyczne2,00,718
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,718
wykładyaudytoryjne2,00,718
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne0,80,49
laboratoriapraktyczne1,20,718

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,20,5123
wykładyaudytoryjne0,80,363
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,80,363
laboratoriapraktyczne1,20,5123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123