Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 18 2,00,50zaliczenie
wykładyW1 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z geometrii, algebry, fizyki , chemii
W-2Umiejętność posługiwania się przyrządami kreślarskimi

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
C-2Zapoznanie studentów z budową i zasadami działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
C-3Ukształtowanie podstawowych umiejętności konstruowania elementów maszyn.
C-4Praktyczne opanowanie umiejętności równoczesnego wykorzystania wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie2
T-L-2Rzuty aksonometrzyczne2
T-L-3Przekroje części maszyn2
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn3
T-L-5Podstawy projektowania w CAD3
T-L-6Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących3
T-L-7Obliczzanie wytrzymałości elementów rozłącznych3
18
wykłady
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.1
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego2
T-W-3Przekroje części maszyn2
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn1
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn2
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego1
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.2
T-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym7
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2konsulacje z prowadzącym2
A-L-3studiowanie literatury5
A-L-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych25
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2konsultacje z prowadzącym2
A-W-3przygotowanie do egzaminu28
A-W-4egzamin2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C1_W01
Posiada wiedzę z podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
TZZ_1A_W07, TZZ_1A_W16C-1T-W-5, T-W-4, T-W-8, T-W-7, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2
TZZ_1A_C1_W02
Zna budowę i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
TZZ_1A_W07, TZZ_1A_W15C-2T-W-8, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-L-3, T-L-4M-1, M-2S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C1_U01
Potrafi konstruować podstawowe elementów maszyn.
TZZ_1A_U07C-3T-W-5, T-W-4, T-W-8, T-W-7, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2
TZZ_1A_C1_U02
Potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
TZZ_1A_U07C-4T-W-5, T-W-4, T-W-8, T-W-7, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C1_K01
Jest gotów do wykorzystania swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
TZZ_1A_K01C-4, C-1, C-3, C-2T-W-5, T-W-4, T-W-8, T-W-7, T-W-6, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C1_W01
Posiada wiedzę z podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
2,0
3,0Student zna i rozumie "wiedzę inżynierską" w zaawansowanym stopniu
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_C1_W02
Zna budowę i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
2,0
3,0Student zna budowę i rozumie zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C1_U01
Potrafi konstruować podstawowe elementów maszyn.
2,0
3,0Student potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn w zadowalającym stopniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_C1_U02
Potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
2,0
3,0Student potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych) w zadowalającym stopniu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C1_K01
Jest gotów do wykorzystania swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Chwiej M., Maszynoznawstwo ogólne., PWN, 1979
  2. Chwiej M., Aparatura przemysłu spożywczego, PWN, Warszawa, 1984
  3. Kawka T., Balejko J. i in., Maszynoznawstwo ogólne., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie. Skrypt dla studentów AR w Szczecinie., Szczecin, 1982
  4. Dobrzański T., Rysunek Techniczny Maszynowy., Wydawnictwa Naukowo Techniczne., Warszawa, 1990
  5. Praca zbiorowa., Mały Poradnik Mechanika t I i II., Wydawnictwa Naukowo Techniczne., Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Kawka T., Balejko J., Kolbiarz A. i in., Przewodnik metodyczny do ćwiczeń z maszynoznawstwa ogólnego., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie. Skrypt dla studentów AR w Szczecinie, Szczecin, 1977
  2. Food Process Engineering: Theory and Laboratory Experiments

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie2
T-L-2Rzuty aksonometrzyczne2
T-L-3Przekroje części maszyn2
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn3
T-L-5Podstawy projektowania w CAD3
T-L-6Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących3
T-L-7Obliczzanie wytrzymałości elementów rozłącznych3
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.1
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego2
T-W-3Przekroje części maszyn2
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn1
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn2
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego1
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.2
T-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym7
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2konsulacje z prowadzącym2
A-L-3studiowanie literatury5
A-L-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych25
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2konsultacje z prowadzącym2
A-W-3przygotowanie do egzaminu28
A-W-4egzamin2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_W01Posiada wiedzę z podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu higieny i toksykologii żywności, ma zaawansowaną wiedzę o niebezpiecznych czynnikach obecnych w surowcach i produktach spożywczych, zna i rozumie zasady zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
TZZ_1A_W16Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu zadań inżynierskich w technologii i biotechnologii przemysłu spożywczego.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
Treści programoweT-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-3Przekroje części maszyn
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-6Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie "wiedzę inżynierską" w zaawansowanym stopniu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_W02Zna budowę i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu higieny i toksykologii żywności, ma zaawansowaną wiedzę o niebezpiecznych czynnikach obecnych w surowcach i produktach spożywczych, zna i rozumie zasady zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
TZZ_1A_W15Zna i rozumie zasady i prawa inżynierii procesowej, zna w stopniu zaawansowanym terminologię w zakresie inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwa dotyczącą materiałów, rozwiązań konstrukcyjnych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowania, eksploatacji linii technologicznych.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z budową i zasadami działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-3Przekroje części maszyn
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna budowę i rozumie zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_U01Potrafi konstruować podstawowe elementów maszyn.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U07Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego. W tym celu potrafi wykorzystać poznane metody komputerowe.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie podstawowych umiejętności konstruowania elementów maszyn.
Treści programoweT-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-3Przekroje części maszyn
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-6Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn w zadowalającym stopniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_U02Potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U07Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego. W tym celu potrafi wykorzystać poznane metody komputerowe.
Cel przedmiotuC-4Praktyczne opanowanie umiejętności równoczesnego wykorzystania wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
Treści programoweT-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-3Przekroje części maszyn
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-6Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych) w zadowalającym stopniu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_K01Jest gotów do wykorzystania swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-4Praktyczne opanowanie umiejętności równoczesnego wykorzystania wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
C-1Przekazanie podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
C-3Ukształtowanie podstawowych umiejętności konstruowania elementów maszyn.
C-2Zapoznanie studentów z budową i zasadami działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-8Podział i budowa maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-3Przekroje części maszyn
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-6Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
3,5
4,0
4,5
5,0