Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Standaryzacja surowców zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Standaryzacja surowców zielarskich
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 6 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość surowców zielarskich oraz związków biologicznie czynnych w nich zawartych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie słuchaczy z rodzajami norm stosowanych przy standaryzacji surowców zielarskich, Farmakopeyą Polską oraz Rozporządzeniami Ministra Zdrowia w sprawie standaryzacji ziół.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Rodzaje norm stosowanych w ocenie jakości surowców zielarskich opracowane przez PKN. CEN, ISO, Farmakopeya Polska.4
T-W-2Rozporządzenia Ministra Zdrowia związane ze standaryzacją surowców zielarskich.2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2przygotowanie się do zajęć6
A-W-3konsultacje5
A-W-4przygotowanie do zaliczenia8
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_??_W01
Słuchacz ma wiedzę odnośnie zasad prawnych i norm obowiązujących przy standaryzacji surowców zielarskich.
TOZ_10-_W08C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_??_U01
Potrafi w praktyce zastosować zdobytą wiedzę na temat norm stosowanych przy ocenie jakości i standaryzacji surowców zielarskich.
TOZ_10-_U05C-1T-W-2, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_??_K01
Ma świadomość znaczenia zdobytej wiedzy oraz umiejętności oraz prawidłowego ich wykorzystania zawodowego.
TOZ_10-_K01, TOZ_10-_K05, TOZ_10-_K02C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_??_W01
Słuchacz ma wiedzę odnośnie zasad prawnych i norm obowiązujących przy standaryzacji surowców zielarskich.
2,0
3,0Słuchacz opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_??_U01
Potrafi w praktyce zastosować zdobytą wiedzę na temat norm stosowanych przy ocenie jakości i standaryzacji surowców zielarskich.
2,0
3,0Słuchacz opanował wywaganą umiejętność.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_??_K01
Ma świadomość znaczenia zdobytej wiedzy oraz umiejętności oraz prawidłowego ich wykorzystania zawodowego.
2,0
3,0Słuchacz zaliczył przedmiot na ocenę dostateczną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Strzelecka H., Towaroznawstwo zielarskie, Wyd. AM, Warszawa, 1997
  2. Karwowska K., Przybył J., Suszarnictwo i przetwórstwo ziól, SGGW, Warszawa, 2005

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje norm stosowanych w ocenie jakości surowców zielarskich opracowane przez PKN. CEN, ISO, Farmakopeya Polska.4
T-W-2Rozporządzenia Ministra Zdrowia związane ze standaryzacją surowców zielarskich.2
6

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2przygotowanie się do zajęć6
A-W-3konsultacje5
A-W-4przygotowanie do zaliczenia8
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_??_W01Słuchacz ma wiedzę odnośnie zasad prawnych i norm obowiązujących przy standaryzacji surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W08Zna zasady prawne obowiązujace przy standaryzacji surowców zielarskich.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z rodzajami norm stosowanych przy standaryzacji surowców zielarskich, Farmakopeyą Polską oraz Rozporządzeniami Ministra Zdrowia w sprawie standaryzacji ziół.
Treści programoweT-W-1Rodzaje norm stosowanych w ocenie jakości surowców zielarskich opracowane przez PKN. CEN, ISO, Farmakopeya Polska.
T-W-2Rozporządzenia Ministra Zdrowia związane ze standaryzacją surowców zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_??_U01Potrafi w praktyce zastosować zdobytą wiedzę na temat norm stosowanych przy ocenie jakości i standaryzacji surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U05Rozpoznaje i charakteryzuje poszczególne surowce w fitoterapii, prawidłowo dobiera metody ich badania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z rodzajami norm stosowanych przy standaryzacji surowców zielarskich, Farmakopeyą Polską oraz Rozporządzeniami Ministra Zdrowia w sprawie standaryzacji ziół.
Treści programoweT-W-2Rozporządzenia Ministra Zdrowia związane ze standaryzacją surowców zielarskich.
T-W-1Rodzaje norm stosowanych w ocenie jakości surowców zielarskich opracowane przez PKN. CEN, ISO, Farmakopeya Polska.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz opanował wywaganą umiejętność.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_??_K01Ma świadomość znaczenia zdobytej wiedzy oraz umiejętności oraz prawidłowego ich wykorzystania zawodowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
TOZ_10-_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TOZ_10-_K02Prawidłowo identyfikuje i roztrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z rodzajami norm stosowanych przy standaryzacji surowców zielarskich, Farmakopeyą Polską oraz Rozporządzeniami Ministra Zdrowia w sprawie standaryzacji ziół.
Treści programoweT-W-1Rodzaje norm stosowanych w ocenie jakości surowców zielarskich opracowane przez PKN. CEN, ISO, Farmakopeya Polska.
T-W-2Rozporządzenia Ministra Zdrowia związane ze standaryzacją surowców zielarskich.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz zaliczył przedmiot na ocenę dostateczną.
3,5
4,0
4,5
5,0