Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie
Sylabus przedmiotu Standaryzacja surowców zielarskich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo zielarskie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Standaryzacja surowców zielarskich | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość surowców zielarskich oraz związków biologicznie czynnych w nich zawartych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie słuchaczy z rodzajami norm stosowanych przy standaryzacji surowców zielarskich, Farmakopeyą Polską oraz Rozporządzeniami Ministra Zdrowia w sprawie standaryzacji ziół. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Rodzaje norm stosowanych w ocenie jakości surowców zielarskich opracowane przez PKN. CEN, ISO, Farmakopeya Polska. | 4 |
T-W-2 | Rozporządzenia Ministra Zdrowia związane ze standaryzacją surowców zielarskich. | 2 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-W-2 | przygotowanie się do zajęć | 6 |
A-W-3 | konsultacje | 5 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia | 8 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_??_W01 Słuchacz ma wiedzę odnośnie zasad prawnych i norm obowiązujących przy standaryzacji surowców zielarskich. | TOZ_10-_W08 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_??_U01 Potrafi w praktyce zastosować zdobytą wiedzę na temat norm stosowanych przy ocenie jakości i standaryzacji surowców zielarskich. | TOZ_10-_U05 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_??_K01 Ma świadomość znaczenia zdobytej wiedzy oraz umiejętności oraz prawidłowego ich wykorzystania zawodowego. | TOZ_10-_K01, TOZ_10-_K05, TOZ_10-_K02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_??_W01 Słuchacz ma wiedzę odnośnie zasad prawnych i norm obowiązujących przy standaryzacji surowców zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_??_U01 Potrafi w praktyce zastosować zdobytą wiedzę na temat norm stosowanych przy ocenie jakości i standaryzacji surowców zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz opanował wywaganą umiejętność. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_??_K01 Ma świadomość znaczenia zdobytej wiedzy oraz umiejętności oraz prawidłowego ich wykorzystania zawodowego. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz zaliczył przedmiot na ocenę dostateczną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Strzelecka H., Towaroznawstwo zielarskie, Wyd. AM, Warszawa, 1997
- Karwowska K., Przybył J., Suszarnictwo i przetwórstwo ziól, SGGW, Warszawa, 2005