Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Pojemnikowa uprawa ziół:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Pojemnikowa uprawa ziół
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 5 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomość biologii roślin, ich wymagań siedliskowych, podstawowych zasad uprawy i rozmnażania.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: np. w kuchni, na balkonie, tarasie.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.5
5
wykłady
T-W-1Znaczenie pojemikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań.2
T-W-2Pojemniki, podłoża wykoprzystywane do uprawy ziół, z uwzględnieniem ich wymagań uprawowych.4
T-W-3Dobór gatunków ziół do uparwy pojemnikowej. Tworzenie wybranych kompozycji.4
T-W-4Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.3
T-W-5Sposoby wykorzystania ziół uprawianych w pojemnikach.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2przygotowanie do zajęć5
A-L-3przygotowanie projektu mini ogródka ziołowego11
A-L-4konsultacje4
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowannie do zajęć2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia5
A-W-4konsultacje2
A-W-5przygotowanie do zaliczenie1
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, podłoża, pojemniki, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - projekt

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian
S-2Ocena formująca: Ocena projektu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-09_W01
Ma wiedzę z zakresu wymagań uprawowych, doboru podłoża, pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych roślin zielarskich uprawianych w pojemnikach.
TOZ_10-_W02C-2, C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-5M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-09_U01
Potrafi zaprojektować uprawę ziół w pojemnikach, w zależności od miejsca uprawy i wymagań odbiorcy.
TOZ_10-_U02C-1T-L-1, T-W-3M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-09_K01
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie doboru gatunków roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej w zależności od ich wymagań.
TOZ_10-_K01C-2, C-1T-W-4, T-L-1, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-09_W01
Ma wiedzę z zakresu wymagań uprawowych, doboru podłoża, pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych roślin zielarskich uprawianych w pojemnikach.
2,0
3,0Słuchacz ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych, doboru podłoża i pojemników, zasad nawożenia i wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-09_U01
Potrafi zaprojektować uprawę ziół w pojemnikach, w zależności od miejsca uprawy i wymagań odbiorcy.
2,0
3,0Słuchacz umie wykonać projekt z zastosowaniem podstawowych gatunków ziół nadających się do uprawy w pojemnikach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-09_K01
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie doboru gatunków roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej w zależności od ich wymagań.
2,0
3,0Słuchacz ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie doboru gatunków zielarskich do uprawy w pojemnikach
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pojemnikowa uprawa ziół, Delta, Warszawa, 2006
  2. Tremal F.X., Zioła z ogrodu i balkonu, Delta, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma popularno-naukowe, np. Działkowiec; Herbalism; Viva Zioła!
  2. e-ogród.wp.pl

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie pojemikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań.2
T-W-2Pojemniki, podłoża wykoprzystywane do uprawy ziół, z uwzględnieniem ich wymagań uprawowych.4
T-W-3Dobór gatunków ziół do uparwy pojemnikowej. Tworzenie wybranych kompozycji.4
T-W-4Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.3
T-W-5Sposoby wykorzystania ziół uprawianych w pojemnikach.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2przygotowanie do zajęć5
A-L-3przygotowanie projektu mini ogródka ziołowego11
A-L-4konsultacje4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowannie do zajęć2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia5
A-W-4konsultacje2
A-W-5przygotowanie do zaliczenie1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-09_W01Ma wiedzę z zakresu wymagań uprawowych, doboru podłoża, pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych roślin zielarskich uprawianych w pojemnikach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W02Zna zasady rozmnażania, metody i systemy uprawy oraz zasady zbioru i suszenia surowców zielarskich.
Cel przedmiotuC-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: np. w kuchni, na balkonie, tarasie.
C-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach.
Treści programoweT-W-3Dobór gatunków ziół do uparwy pojemnikowej. Tworzenie wybranych kompozycji.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykoprzystywane do uprawy ziół, z uwzględnieniem ich wymagań uprawowych.
T-W-1Znaczenie pojemikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań.
T-W-4Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
T-W-5Sposoby wykorzystania ziół uprawianych w pojemnikach.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, podłoża, pojemniki, zdjęcia, ryciny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych, doboru podłoża i pojemników, zasad nawożenia i wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-09_U01Potrafi zaprojektować uprawę ziół w pojemnikach, w zależności od miejsca uprawy i wymagań odbiorcy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U02Umie dobrać właściwe metody rozmanażania, metody i systemy uprawy dla poszczególnych gatunków ziół.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach.
Treści programoweT-L-1Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uparwy pojemnikowej. Tworzenie wybranych kompozycji.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne - projekt
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz umie wykonać projekt z zastosowaniem podstawowych gatunków ziół nadających się do uprawy w pojemnikach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-09_K01Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie doboru gatunków roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej w zależności od ich wymagań.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
Cel przedmiotuC-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: np. w kuchni, na balkonie, tarasie.
C-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach.
Treści programoweT-W-4Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
T-L-1Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykoprzystywane do uprawy ziół, z uwzględnieniem ich wymagań uprawowych.
T-W-1Znaczenie pojemikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uparwy pojemnikowej. Tworzenie wybranych kompozycji.
T-W-5Sposoby wykorzystania ziół uprawianych w pojemnikach.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, podłoża, pojemniki, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie doboru gatunków zielarskich do uprawy w pojemnikach
3,5
4,0
4,5
5,0