Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie
Sylabus przedmiotu Technologia przetworów ziołowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo zielarskie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologia przetworów ziołowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość surowców zielarskich i związków biologicznie czynnych w nich zawartych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie słuchaczy z aktualnymi technologiami przetworów ziołowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zastosowanie ziół w produkcji leków prostych. Pozyskiwanie soków, sporządzanie nelewek, inmtraktów i wyciągów. Otrzy,uywanie ziołowych syropów oraz past i proszków. Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych. | 7 |
T-L-2 | Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych: pigułek, tabletek, drażetek, kapsułek i areozoli. Wykotzystania technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych. | 8 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zioła jako surowce olejkowdajne. Charakteryustyka metodu pozyskiwania olejków eterycznych poprzez destylację, macerację olejkami, wytłaczanie i nawadnianie Ienfleurage). | 2 |
T-W-2 | Produkcja ekstarktów ziołowych - rodzaje rozpuszczalników, ,metody ekstracji oraz sposoby zagęszczenia ekstaraktów. Otrzymywanie i właściwości hydrozoli ziołowych. | 3 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | konsultacje | 5 |
A-L-2 | uczestnictwo w zajęciach. | 15 |
A-L-3 | przygotowanie do zajęć | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje | 4 |
A-W-2 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-4 | przygotowanie do zajęć | 5 |
A-W-5 | Zapoznanie się z rozporządzeniami dotyczącymi technologii produktów ziołowych. | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | świczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: praca pisemna. |
S-2 | Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-08_W06 Słuchacz ma wiedzę na temat technologii przetwarzania ziół. | TOZ_10-_W06 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-08_U01 Słuchacz potrafi w praktyce zastosować różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół. | TOZ_10-_U06 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-08_K04 Słuchacz ma świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi. | TOZ_10-_K04, TOZ_10-_K03 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-08_W06 Słuchacz ma wiedzę na temat technologii przetwarzania ziół. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz ma wiedzę na temat zastowania podsawowych technologii przetwarzania ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-08_U01 Słuchacz potrafi w praktyce zastosować różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz opanował w stopniu dostatecznym różne technologie przetwarzania i konserwacji ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-08_K04 Słuchacz ma świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz ma dostateczną świadomość znaczemnia społecznej, zawodowej i etycznej odpowedzialności za wytworzenie i obrót surowcami zielarskimi. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Karwowska K., Przybył. J., Suszarnictwo i przetwórstwo ziół., SGGW, Warszawa, 2006
- Lutowski J., Małek B., Technologia leku roślinnego, PZWL, Warszawa, 1973
- Korus J., Achremowicz B., Sikora M., Mikrokapsułkowanie substancji spożywczych., Żywność. Technologia Jakości., 1997, 1(10), 30-40
- Wybrane artykuły z czaspoisma Panacea, leki ziołowe.