Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie
Sylabus przedmiotu Metody oceny jakości surowców zielarskich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo zielarskie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Metody oceny jakości surowców zielarskich | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadanień dotyczących surowców zielarskich i związków biologicznie czynnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapozananie słuchaczy z metodami oceny jakości surowcow zielarkich. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ogólne metody badania surowców i przypraw zielarskich, wymagania zgodnie z Farmakope'ą Polską i innymi normami. Oznaczenie zawartości wody, popiołu, zanieczyszczeń surowca itp. | 5 |
T-L-2 | Ocena organoleptyczna surowców i przetworów zielarskich. | 5 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zasady pobierania próbek do badań. | 2 |
T-W-2 | Opakowanie, znakowanie, certyfikacja produktów zielarskich. | 3 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 6 |
A-L-3 | pisanie sprawozdań | 5 |
A-L-4 | konsultacje | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | przygotowanie do zajęć | 5 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 9 |
A-W-4 | konsultacje | 6 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład audytoryjny. |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny. |
S-2 | Ocena formująca: sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-07_W01 Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat sposobów oceny surowców zielarskich. | TOZ_10-_W05 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-07_U05 Stosuje własciwe metody oceny oraz normy prawne w zależności od rodzaju surowca. | TOZ_10-_U05 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-07_K01 Słuchacz rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzenia wiedzy. | TOZ_10-_K01, TOZ_10-_K02, TOZ_10-_K03 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-07_W01 Słuchacz studiów podyplomowych ma wiedzę na temat sposobów oceny surowców zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz studiow podyplomowych zna substancje czynne pochodzenia roślinnego oraz ich znaczenie w fitoterapii/. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-07_U05 Stosuje własciwe metody oceny oraz normy prawne w zależności od rodzaju surowca. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz studiów podyplomowych rozpoznaje i charakteryzuje poszczególne surowce w fitoterapii, prawidłlowo dobiera metody ich badania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-07_K01 Słuchacz rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzenia wiedzy. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz opanował kompetencje w sposób wystarczający. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności., WNT, Warszawa, 1975
- Kohlmunzer K., Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2000
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworek J. (red), Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa, 2007
- Polskie Normy ISO z zakresu oceny surowców zielarskich.
- Schaffner W., Rośliny lecznicze - chemizm, działanie, zastosowanie, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 1996
- Stahl E., Chromatograficzna i mikroskopowa analiza surowćów roślinnych, PZWL, Warszawa, 1973
- Strzelecka H., Klucz do oznaczania sproszkowanych surowów roślinnych., Oficyna Wydawanicza WUW, Warszawa