Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie

Sylabus przedmiotu Uprawa i zbiór roślin leczniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo zielarskie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Uprawa i zbiór roślin leczniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 20 2,00,25zaliczenie
wykładyW2 30 3,00,50zaliczenie
zajęcia terenoweT2 10 1,00,25zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość związków chemicznych, zagadnień dotyczących klasyfikacji roślin, metod rozmnażania roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy, zbioru i suszenia roślin zielarskicch; biologią roślin oraz prawnymi aspektami zbioru ziół ze stanowisk nauralnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Metody i miejsce produkcji rozsady roślin zielarskich w uprawach wielkotowarowych. Ocena jakości rozsady.4
T-A-2Zasady projektowania gospodarstwa zielarskiego.6
T-A-3Identyfikacja oraz rozpoznawanie roślin i surowców zielarskich.4
T-A-4Rośliny trujące i ich wykorzystanie w fitoterapii - identyfikacja roślin i surowców.2
T-A-5Nawożenie i zabiegi pielęgnacyjne w uprawie roślin zielarskich.4
20
zajęcia terenowe
T-T-1Ocena stanowisk naturalnego występowania roślin leczniczych.5
T-T-2Wizyta w gospodarstwie ogrodniczo - zielarskim.5
10
wykłady
T-W-1Wiadomości ogólne. Stan i perspektywy rozwoju upraw zielarskich w Polsce. Rodzaje surowca zielarskiego. Rozmnażanie roślin leczniczych, wybór stanowiska pod uprawę, zabiegi specjalne w uprawie roślin leczniczych, zasady BHP przy uprawie ziół.4
T-W-2Biologia, zmienność w obrębie gatunku, uprawa roślin zawierających olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy itp.14
T-W-3Ochrona przyrody a zbiór roślin ze stanowisk naturalnych, zasady zbioru.4
T-W-4Rośliny przyprawowe i ich zastosowanie.4
T-W-5Suszarnictwo ziół - przygotowanie surowców do suszenia, warunki i metody suszenia, typy suszarni. Adjustacja surowców zielarskich oraz wpływ suszenia na zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2przygotowanie się do zajęć10
A-A-3przygotowanie do zaliczenia8
A-A-4przygotowanie projektu gospodarstwa zielarskiego8
A-A-5konsultacje związane z projektem gospodarstwa4
50
zajęcia terenowe
A-T-1przygotowanie się do zajęć terenowych8
A-T-2uczestnictwo w zajęciach10
A-T-3przygotowanie do zaliczenia zajęć7
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do zajęć15
A-W-3przygotwanie do zaliczenia2
A-W-4przygotowanie do zaliczenia22
A-W-5konsultacje6
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4zajęcia terenowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-2Ocena formująca: zaliczenie ćwiczeń i zajęć terenowych
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-06_W01
Słuchacz ma wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin zielarskich oraz czynników środowiska mających wpływ na wielkość plonów i jakośc surowca. Jest zaznajomiony z zasadami zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, metodami suszenia surowca.
TOZ_10-_W02, TOZ_10-_W03, TOZ_10-_W04C-1T-W-2, T-W-4, T-W-1M-2, M-4, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-06_U01
Student praktycznie stosuje zdobytą wiedzę prawidłowo dobierając metody uprawy, zbiioru, suszenia surowca do konkretnej grupy roślin. Potrafi zaprojektowań gospodarstwo zajmujące się uprawą ziół.
TOZ_10-_U02, TOZ_10-_U03, TOZ_10-_U04C-1T-W-2, T-T-2, T-A-2, T-W-4, T-T-1, T-W-3, T-A-5, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-W-5M-3, M-2, M-1, M-4S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-06_K01
Słuchacz ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
TOZ_10-_K02, TOZ_10-_K03, TOZ_10-_K04, TOZ_10-_K05C-1T-T-1, T-A-4, T-W-5, T-A-3, T-A-5, T-W-4, T-W-1, T-T-2, T-A-2, T-A-1, T-W-3, T-W-2M-4, M-3, M-2, M-1S-2, S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-06_W01
Słuchacz ma wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin zielarskich oraz czynników środowiska mających wpływ na wielkość plonów i jakośc surowca. Jest zaznajomiony z zasadami zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, metodami suszenia surowca.
2,0
3,0Słuchacz posiada podstawową wiedzę na temat uprawy oraz wpływu czynników środowiska na plon i jakość omawianych surowców zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-06_U01
Student praktycznie stosuje zdobytą wiedzę prawidłowo dobierając metody uprawy, zbiioru, suszenia surowca do konkretnej grupy roślin. Potrafi zaprojektowań gospodarstwo zajmujące się uprawą ziół.
2,0
3,0Słuchacz posiada omawianee umiejętności w dostatecznym stopniu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TOZ_10-_SP-TOZ-06_K01
Słuchacz ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
2,0
3,0Słuchacz ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołodziej B., Uprawa ziół - poradnik dla plantatorów, PWRiL, Poznań, 2010
  2. Antkowiak L., Rośliny lecznicze, AR Poznań, Poznań, 1998

Literatura dodatkowa

  1. Panacea, leki ziołowe, Labofarm, Starogard Gdański

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Metody i miejsce produkcji rozsady roślin zielarskich w uprawach wielkotowarowych. Ocena jakości rozsady.4
T-A-2Zasady projektowania gospodarstwa zielarskiego.6
T-A-3Identyfikacja oraz rozpoznawanie roślin i surowców zielarskich.4
T-A-4Rośliny trujące i ich wykorzystanie w fitoterapii - identyfikacja roślin i surowców.2
T-A-5Nawożenie i zabiegi pielęgnacyjne w uprawie roślin zielarskich.4
20

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Ocena stanowisk naturalnego występowania roślin leczniczych.5
T-T-2Wizyta w gospodarstwie ogrodniczo - zielarskim.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wiadomości ogólne. Stan i perspektywy rozwoju upraw zielarskich w Polsce. Rodzaje surowca zielarskiego. Rozmnażanie roślin leczniczych, wybór stanowiska pod uprawę, zabiegi specjalne w uprawie roślin leczniczych, zasady BHP przy uprawie ziół.4
T-W-2Biologia, zmienność w obrębie gatunku, uprawa roślin zawierających olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy itp.14
T-W-3Ochrona przyrody a zbiór roślin ze stanowisk naturalnych, zasady zbioru.4
T-W-4Rośliny przyprawowe i ich zastosowanie.4
T-W-5Suszarnictwo ziół - przygotowanie surowców do suszenia, warunki i metody suszenia, typy suszarni. Adjustacja surowców zielarskich oraz wpływ suszenia na zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych.4
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2przygotowanie się do zajęć10
A-A-3przygotowanie do zaliczenia8
A-A-4przygotowanie projektu gospodarstwa zielarskiego8
A-A-5konsultacje związane z projektem gospodarstwa4
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1przygotowanie się do zajęć terenowych8
A-T-2uczestnictwo w zajęciach10
A-T-3przygotowanie do zaliczenia zajęć7
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do zajęć15
A-W-3przygotwanie do zaliczenia2
A-W-4przygotowanie do zaliczenia22
A-W-5konsultacje6
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-06_W01Słuchacz ma wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin zielarskich oraz czynników środowiska mających wpływ na wielkość plonów i jakośc surowca. Jest zaznajomiony z zasadami zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, metodami suszenia surowca.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_W02Zna zasady rozmnażania, metody i systemy uprawy oraz zasady zbioru i suszenia surowców zielarskich.
TOZ_10-_W03Ma wiedzę na temat zasad BHP w czasie uprawy i zbioru surowców zielarskich oraz normy prawne obowiązujace przy zbiorze ziół ze stanowisk naturalnych.
TOZ_10-_W04Ma wiedzę na temat rodzajów surowców zielarskich, roślin z których są one pozyskiwane oraz ich działania i zastosowania w fitoterapii.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy, zbioru i suszenia roślin zielarskicch; biologią roślin oraz prawnymi aspektami zbioru ziół ze stanowisk nauralnych.
Treści programoweT-W-2Biologia, zmienność w obrębie gatunku, uprawa roślin zawierających olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy itp.
T-W-4Rośliny przyprawowe i ich zastosowanie.
T-W-1Wiadomości ogólne. Stan i perspektywy rozwoju upraw zielarskich w Polsce. Rodzaje surowca zielarskiego. Rozmnażanie roślin leczniczych, wybór stanowiska pod uprawę, zabiegi specjalne w uprawie roślin leczniczych, zasady BHP przy uprawie ziół.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
M-4zajęcia terenowe
M-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz posiada podstawową wiedzę na temat uprawy oraz wpływu czynników środowiska na plon i jakość omawianych surowców zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-06_U01Student praktycznie stosuje zdobytą wiedzę prawidłowo dobierając metody uprawy, zbiioru, suszenia surowca do konkretnej grupy roślin. Potrafi zaprojektowań gospodarstwo zajmujące się uprawą ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_U02Umie dobrać właściwe metody rozmanażania, metody i systemy uprawy dla poszczególnych gatunków ziół.
TOZ_10-_U03Potrafi właściwie dobrać terminy zbioru oraz zastosować zasady suszenia poszczególnych surowców.
TOZ_10-_U04Praktycznie stosuje zasady BHP w trakcie pracy z roślinami i surowcami zielarskimi. Prawidłowo dobiera sposoby i terminy zbioru ziół ze stanowisk naturalnych w zgodzie z aktualnymi normami prawnymi majacymi na celu ochronę środowiska naturalnego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy, zbioru i suszenia roślin zielarskicch; biologią roślin oraz prawnymi aspektami zbioru ziół ze stanowisk nauralnych.
Treści programoweT-W-2Biologia, zmienność w obrębie gatunku, uprawa roślin zawierających olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy itp.
T-T-2Wizyta w gospodarstwie ogrodniczo - zielarskim.
T-A-2Zasady projektowania gospodarstwa zielarskiego.
T-W-4Rośliny przyprawowe i ich zastosowanie.
T-T-1Ocena stanowisk naturalnego występowania roślin leczniczych.
T-W-3Ochrona przyrody a zbiór roślin ze stanowisk naturalnych, zasady zbioru.
T-A-5Nawożenie i zabiegi pielęgnacyjne w uprawie roślin zielarskich.
T-A-3Identyfikacja oraz rozpoznawanie roślin i surowców zielarskich.
T-A-4Rośliny trujące i ich wykorzystanie w fitoterapii - identyfikacja roślin i surowców.
T-A-1Metody i miejsce produkcji rozsady roślin zielarskich w uprawach wielkotowarowych. Ocena jakości rozsady.
T-W-5Suszarnictwo ziół - przygotowanie surowców do suszenia, warunki i metody suszenia, typy suszarni. Adjustacja surowców zielarskich oraz wpływ suszenia na zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2dyskusja dydaktyczna
M-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-4zajęcia terenowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie ćwiczeń i zajęć terenowych
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz posiada omawianee umiejętności w dostatecznym stopniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTOZ_10-_SP-TOZ-06_K01Słuchacz ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOZ_10-_K02Prawidłowo identyfikuje i roztrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu.
TOZ_10-_K03Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytwarzanie i obrót surowcami zielarskimi.
TOZ_10-_K04Ma świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki podejmowanej działalności związanej z pozyskiwaniem surowców zielarskich i jego wpływem na środowiska naturalne.
TOZ_10-_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie słuchaczy z metodami uprawy, zbioru i suszenia roślin zielarskicch; biologią roślin oraz prawnymi aspektami zbioru ziół ze stanowisk nauralnych.
Treści programoweT-T-1Ocena stanowisk naturalnego występowania roślin leczniczych.
T-A-4Rośliny trujące i ich wykorzystanie w fitoterapii - identyfikacja roślin i surowców.
T-W-5Suszarnictwo ziół - przygotowanie surowców do suszenia, warunki i metody suszenia, typy suszarni. Adjustacja surowców zielarskich oraz wpływ suszenia na zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych.
T-A-3Identyfikacja oraz rozpoznawanie roślin i surowców zielarskich.
T-A-5Nawożenie i zabiegi pielęgnacyjne w uprawie roślin zielarskich.
T-W-4Rośliny przyprawowe i ich zastosowanie.
T-W-1Wiadomości ogólne. Stan i perspektywy rozwoju upraw zielarskich w Polsce. Rodzaje surowca zielarskiego. Rozmnażanie roślin leczniczych, wybór stanowiska pod uprawę, zabiegi specjalne w uprawie roślin leczniczych, zasady BHP przy uprawie ziół.
T-T-2Wizyta w gospodarstwie ogrodniczo - zielarskim.
T-A-2Zasady projektowania gospodarstwa zielarskiego.
T-A-1Metody i miejsce produkcji rozsady roślin zielarskich w uprawach wielkotowarowych. Ocena jakości rozsady.
T-W-3Ochrona przyrody a zbiór roślin ze stanowisk naturalnych, zasady zbioru.
T-W-2Biologia, zmienność w obrębie gatunku, uprawa roślin zawierających olejki eteryczne, alkaloidy, glikozydy itp.
Metody nauczaniaM-4zajęcia terenowe
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2dyskusja dydaktyczna
M-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie ćwiczeń i zajęć terenowych
S-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słuchacz ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
3,5
4,0
4,5
5,0