Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Towaroznawstwo zielarskie
Sylabus przedmiotu Substancje czynne pochodzenia roślinnego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo zielarskie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Substancje czynne pochodzenia roślinnego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Żurawik <Agnieszka.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z chemii organicznej, biochemii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie słuchaczy z podziałem i rolą substancji czynnych pochodzenia roślinnego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich: oznaczenie aktywności antyoksydacyjnej flawonowych surowców roślinnych oraz zdolności zmiatania wybranych reaktywnych form tlenu; zmienność barw antocyjain w zależnności od odczynu soku komórkowego; zawartośc olejków eterycznych. | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego. Podział substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego. Metabolity pierwotne (węglowodany, aminikwasy, białka, tłuszcze). | 2 |
T-W-2 | Metabolity wtórne i związki pochodzenia roślinnego - alkaloidy, glikozydy fenolowe, antocyjany, antrazwiązki, saponiny, flawonoidy, kumaryny, glikozydy nasercowe, garbniki, olejki eteryczne, pozostałe - występowanie i właściwości. | 8 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 8 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
A-L-4 | przygotowanie sprawozdań z zajęć | 5 |
A-L-5 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do zajęć | 8 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 2 |
A-W-4 | konsultacje | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny i konwersatoryjny |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej |
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-01_W01 Zna substancje czynne pochodzenia roślinnego i ich oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka | TOZ_10-_W01 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-01_U01 Umie wykonać podstawowe analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich. | TOZ_10-_U01 | — | C-1 | T-L-1 | M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-01_K01 Ma świadomość skutków oddziaływania substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne | TOZ_10-_K04 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-L-1 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-01_W01 Zna substancje czynne pochodzenia roślinnego i ich oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz zna podstawowe roślinne substancje czynne i ich znaczenie w życiu człowieka | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-01_U01 Umie wykonać podstawowe analizy laboratoryjne wybranych surowców zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz wykonuje podstawowe analizy chemiczne roślinnych substancji czynnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOZ_10-_SP-TOZ-01_K01 Ma świadomość skutków oddziaływania substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz ma świadomość skutków oddziaływania podstawowych substancji czynnych w roślinach zielarskich na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz ich wpływu na środowisko naturalne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kohlmunzer K., Farmakognozja, Lekarskie PZWL, Warszawa, 2000
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J. (red.), Fitoterapia i leki roślinne, Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
- Nowak J., Kłódka D., Smolik B., Zakrzewska H., Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii, AR, Szczecin, 2002
Literatura dodatkowa
- Kołodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, Naukowe PWN, Warszawa, 2006