Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: Marketing i sprzedaż

Sylabus przedmiotu Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwie
Specjalność Controlling finansowy
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Jaworska <Elzbieta.Jaworska@zut.edu.pl>, Marzena Rydzewska <mrydzewska@zut.edu.pl>, Justyna Sondecka <wekon@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,00,30zaliczenie
laboratoriaL3 40 3,00,70zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych
C-2Zapoznanie studentów z tradycyjnym rachunkiem kosztów i możliwościami jego wykorzystania na potrzeby zarządzani kosztami
C-3Przygotowanie studentów do pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczania, ujęcia w ewidencji księgowej oraz sporządzania kalkulacji kosztów jednostkowych
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Istota i zakres zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie1
T-A-2Koszty w zarządzaniu przedsiębiorstwem2
T-A-3Znaczenie rachunku kosztów w zarządzaniu kosztami2
T-A-4Pomiar i wycena kosztów2
T-A-5Ujęcie kosztów w księgach rachunkowych2
T-A-6Kalkulacja kosztów i metody jej przeprowadzania2
T-A-7Znaczenie analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu kosztami2
T-A-8Zaliczenie przedmiotu2
15
laboratoria
T-L-1Koszty i ich klasyfikacja3
T-L-2Metody pomiaru i wyceny kosztów5
T-L-3Ewidencja kosztów w ramach tradycyjnego rachunku kosztów10
T-L-4Rozliczanie kosztów działalności6
T-L-5Sporządzanie kalkulacji kosztów jednostkowych8
T-L-6Analiza struktury i dynamiki kosztów6
T-L-7Zaliczenie przedmiotu2
40

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2konsultacje2
A-A-3przygotowanie do zajęć i zaliczenia w tym studiowanie literatury przedmiotu8
25
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach40
A-L-2przygtotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przediotu i rozwiązywanie zadań empirycznych20
A-L-3przygotowanie do zaliczenia15
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Laboratoria przedmiotowe
M-4Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie wykorzystania tradycyjnego rachunku kosztów na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarczymi

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_M03/3.2_W01
Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów
Z_1P_W01, Z_1P_W02C-4, C-2, C-1T-A-5, T-A-2, T-A-8, T-A-3, T-A-7, T-A-4, T-A-1, T-A-6M-4, M-2, M-1S-4, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_M03/3.2_U01
Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów
Z_1P_U01, Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04C-3, C-4T-L-7, T-L-6, T-L-5, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4M-1, M-4, M-2, M-3S-4, S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_M03/3.2_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Z_1P_K01, Z_1P_K02, Z_1P_K04, Z_1P_K05C-2, C-3, C-1, C-4T-L-6, T-A-4, T-L-4, T-A-1, T-A-8, T-L-7, T-A-3, T-A-6, T-A-7, T-L-2, T-L-1, T-A-5, T-L-3, T-L-5, T-A-2M-4, M-1, M-2, M-3S-4, S-3, S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_M03/3.2_W01
Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i znaczenia zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów
3,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_M03/3.2_U01
Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów
2,0Student nie potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulacji kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów
3,0Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 55%
3,5Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 65%
4,0Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 75%
4,5Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 85%
5,0Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_M03/3.2_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
2,0Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,0Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,5Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
5,0Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu

Literatura podstawowa

  1. Gos W., Kiziukiewicz T., Mućko P., Nadolna B., Zarządzanie kosztami. Teoria i dobre praktyki, Wolters Kluwer, Warszawa, 2019
  2. Szczypa P (red.), Kalkulacja i rachunek kosztów, CeDeWu, Warszawa, 2021
  3. Nowak E., Analiza i kontrola kosztów przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2021

Literatura dodatkowa

  1. Drury C., Cost and management accounting, Cengage Learning EMEA, 2018, 9
  2. Nowak E., Rachunek kosztów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą, Ekspert, Wrocław, 2018, 2
  3. Kiziukiewicz T. (red.), Rachunek kosztów według polskiego prawa bilansowego. Zbiór zadań, Ekspert, Wrocław, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Istota i zakres zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie1
T-A-2Koszty w zarządzaniu przedsiębiorstwem2
T-A-3Znaczenie rachunku kosztów w zarządzaniu kosztami2
T-A-4Pomiar i wycena kosztów2
T-A-5Ujęcie kosztów w księgach rachunkowych2
T-A-6Kalkulacja kosztów i metody jej przeprowadzania2
T-A-7Znaczenie analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu kosztami2
T-A-8Zaliczenie przedmiotu2
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Koszty i ich klasyfikacja3
T-L-2Metody pomiaru i wyceny kosztów5
T-L-3Ewidencja kosztów w ramach tradycyjnego rachunku kosztów10
T-L-4Rozliczanie kosztów działalności6
T-L-5Sporządzanie kalkulacji kosztów jednostkowych8
T-L-6Analiza struktury i dynamiki kosztów6
T-L-7Zaliczenie przedmiotu2
40

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2konsultacje2
A-A-3przygotowanie do zajęć i zaliczenia w tym studiowanie literatury przedmiotu8
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach40
A-L-2przygtotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przediotu i rozwiązywanie zadań empirycznych20
A-L-3przygotowanie do zaliczenia15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_M03/3.2_W01Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_W01Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie, wyjaśniające zależności między nimi, stanowiące podstawową wiedzę z zakresu dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości oraz ekonomia i finanse, a także wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej właściwe dla programu studiów
Z_1P_W02Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zastosowania praktyczne wiedzy w działalności zawodowej związanej z zarządzaniem organizacjami
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników
C-2Zapoznanie studentów z tradycyjnym rachunkiem kosztów i możliwościami jego wykorzystania na potrzeby zarządzani kosztami
C-1Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych
Treści programoweT-A-5Ujęcie kosztów w księgach rachunkowych
T-A-2Koszty w zarządzaniu przedsiębiorstwem
T-A-8Zaliczenie przedmiotu
T-A-3Znaczenie rachunku kosztów w zarządzaniu kosztami
T-A-7Znaczenie analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu kosztami
T-A-4Pomiar i wycena kosztów
T-A-1Istota i zakres zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie
T-A-6Kalkulacja kosztów i metody jej przeprowadzania
Metody nauczaniaM-4Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie wykorzystania tradycyjnego rachunku kosztów na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarczymi
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i znaczenia zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów
3,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_M03/3.2_U01Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_U01Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów z zakresu zarządzania w warunkach nie w pełni przewidywalnych, dobierając i stosując właściwe metody i narzędzia, w tym zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne
Z_1P_U02Absolwent potrafi rozwiązywać problemy i wykonywać zadania z zakresu zarządzania poprzez właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, a także poprzez dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji
Z_1P_U03Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania problemów oraz wykonywania zadań typowych dla działalności zawodowej związanej z zarządzaniem organizacjami
Z_1P_U04Absolwent potrafi komunikować się ze współpracownikami i otoczeniem z użyciem specjalistycznej terminologii
Cel przedmiotuC-3Przygotowanie studentów do pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczania, ujęcia w ewidencji księgowej oraz sporządzania kalkulacji kosztów jednostkowych
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników
Treści programoweT-L-7Zaliczenie przedmiotu
T-L-6Analiza struktury i dynamiki kosztów
T-L-5Sporządzanie kalkulacji kosztów jednostkowych
T-L-2Metody pomiaru i wyceny kosztów
T-L-1Koszty i ich klasyfikacja
T-L-3Ewidencja kosztów w ramach tradycyjnego rachunku kosztów
T-L-4Rozliczanie kosztów działalności
Metody nauczaniaM-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
M-4Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie wykorzystania tradycyjnego rachunku kosztów na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarczymi
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Laboratoria przedmiotowe
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulacji kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów
3,0Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 55%
3,5Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 65%
4,0Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 75%
4,5Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 85%
5,0Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_M03/3.2_K01Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_K01Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści
Z_1P_K02Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu zarządzania oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu
Z_1P_K04Absolwent jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Z_1P_K05Absolwent jest gotów dbać o prestiż zawodu poprzez przestrzeganie etyki zawodowej oraz poszanowanie dorobku i tradycji zawodowych
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z tradycyjnym rachunkiem kosztów i możliwościami jego wykorzystania na potrzeby zarządzani kosztami
C-3Przygotowanie studentów do pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczania, ujęcia w ewidencji księgowej oraz sporządzania kalkulacji kosztów jednostkowych
C-1Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników
Treści programoweT-L-6Analiza struktury i dynamiki kosztów
T-A-4Pomiar i wycena kosztów
T-L-4Rozliczanie kosztów działalności
T-A-1Istota i zakres zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie
T-A-8Zaliczenie przedmiotu
T-L-7Zaliczenie przedmiotu
T-A-3Znaczenie rachunku kosztów w zarządzaniu kosztami
T-A-6Kalkulacja kosztów i metody jej przeprowadzania
T-A-7Znaczenie analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu kosztami
T-L-2Metody pomiaru i wyceny kosztów
T-L-1Koszty i ich klasyfikacja
T-A-5Ujęcie kosztów w księgach rachunkowych
T-L-3Ewidencja kosztów w ramach tradycyjnego rachunku kosztów
T-L-5Sporządzanie kalkulacji kosztów jednostkowych
T-A-2Koszty w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Metody nauczaniaM-4Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie wykorzystania tradycyjnego rachunku kosztów na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarczymi
M-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Laboratoria przedmiotowe
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,0Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,5Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
5,0Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu